Skulle du lita på en bil som kör själv?
I Storbritannien är svaret ett tydligt ”nej”. Det visar en stor enkät med 20 000 tillfrågade. Bara 25 procent av bilförarna skulle våga släppa ratten och låta bilen köra själv.
– Det här visar att biltillverkarna bör lyssna mer på konsumenterna innan man rusar iväg i teknikutvecklingen, säger Edmund King på bilorganisationen AA (Automobile Association).
Framtiden med självkörande bilar kryper allt närmare. Volvo siktar på att erbjuda fullt sjävkörande fordon 2021 och Teslas ambitioner är på samma nivå: man har sagt att alla nya modeller ska vara självkörande.
Amerikanska Ford har gjort samma utfästelse. Den tyska biltillverkaren BMW har gått ihop med datorjätten Intel om att bygga självkörande bilar så snabbt som möjligt. Och IT-företaget Googles självkörande bilar har redan kört i USA i flera år.
– Vi kan ju egentligen sitta i självkörande bilar redan nu. Google har kört flera varv runt jorden redan med sina bilar i USA. Och det finns flera liknande försök runtom i Europa, säger Anna Pernestål Brenden, trafikforskare på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.
Men är bilförare redo att släppa kontrollen och låta bilen göra jobbet?
Nej, inte britterna i alla fall. I en stor enkät med 20 000 personer, som brittiska bilorganisationen AA har låtit göra, visar det sig att väldigt många är tveksamma.
Bara 25 procent skulle idag vara beredda att släppa ratten och lita helt på en autonom bil.
Dessutom anser många – hela 65 procent – att det är roligt att köra sin bil och att det nöjet inte bör försvinna med avancerad teknik.
87 procent av de tillfrågade är även oroliga för att en autonom bil inte kan ”läsa av” alla situationer som uppstår i trafik.
– Så frågan är inte bara när utan även OM konsumenterna kommer att acceptera självkörande bilar, säger Edmund King, chef för Automotive Association.
– Under de kommande tio åren får vi se mer förändringar på våra bilar än vad vi upplevt de senaste 50 åren. Så det är viktigt att biltillverkarna lyssnar mer på konsumenterna innan man rusar iväg i teknikutvecklingen.
– Men det är ingen tvekan om att tekniken kommer att rädda liv och vara till stor hjälp för äldre personer.
Hamid Zarghampour, Trafikverkets chefsstrateg för uppkopplade och automatiserade transporter, anser att teknikutvecklingen är viktig:
– Autonoma bilar ger stora fördelar både för bilföraren och samhället. 1,2 miljoner människor dödas varje år i den globala trafiken och autonoma bilar kan bidra till att nå Nollvisionen.