I dag installeras USA:s 45:e president. Hans löften och val av rådgivare och medarbetare ger en bild av vad bilindustrin har att vänta.
George Soros är den ungerskfödde affärsmannen som gjorde sig en förmögenhet på valutaspekulation och tvingade Sveriges Riksbank att höja reporäntan till astronomiska nivåer på nittiotalet. Men han är också filantrop och har donerat sisådär 100 miljarder kronor till olika välgörande ändamål.
Om USA:s tillträdande president Donald Trump har han inte mycket gott att säga. När Svenska Dagbladet intervjuar Soros säger han att ” Trump står för ett regerande som är motsatsen till ett öppet samhälle”. Trumps konfrontatoriska attityd gentemot omvärlden och uppladdningen inför ett handelskrig oroar Soros.
Det var på morgonen den 9 november som det stod klart att USA:s näste president inte alls hette Hillary Clinton, vilket de flesta hade trott, utan just Donald Trump. Vi rapporterade redan då om vad bilindustrin hade att vänta under en Trumpstyrd presidentadministration och hur Trumps syn på bilindustrin skiljde sig från den demokratiska Obamaadministrationens.
Sedan dess har bilden klarnat betydligt. Nu har vi insikt i vilka personer som kommer att ingå i ministerkabinettet och Trump själv har gjort tydligt var han står i frågor som berör tillverkning av och handel med bilar.
Vad som stod klart redan från början var att den twittrande presidentkandidaten hotade bilar tillverkade i Mexiko – där var åttonde USA-såld bil tillverkas – med tuffa strafftullar, till förmån för inhemsk produktion och sysselsättning. General Motors, som har flera mexikanska produktionsanläggningar, hamnade i skottlinjen och svarade med att dedicera en miljard dollar till investeringar i USA.
Ford ställde in ett planerat fabriksbygge, värt 1,7 miljarder dollar, och skickade i stället pengarna till Michigan för upprustning av befintliga produktionsanläggningar. Ford lät meddela att detta berodde på den tillträdande administrationens mer företagarvänliga attityd.
I centrum för Trumps tänkta tullar står frihandelsavtalet NAFTA, som träffats mellan USA, Mexiko och Kanada. Detta vill Trump riva upp, vilket alltså också skulle påverka handelsrelationerna mellan USA och Kanada där den amerikanska bilindustrin både har egna stora anläggningar och tunga underleverantörer.
Möjligen känner den tillträdande presidenten att de inhemska tillverkarna har rättat i in sig i ledet, för Trump har på sistone i stället riktat sin ilska mot tyska tillverkare som också monterar bilar i Mexiko. I förra veckan hotade han med importtullar på 35 procent: ”Jag skulle säga åt BMW att om de bygger en fabrik i Mexiko, och planerar att sälja bilarna i USA, utan 35 procent tull, så glöm det”, sade han i en intervju med den tyska tidningen Bild.
BMW har planerat att bygga en fabrik för 3-serien i Mexiko, med tänkt produktionsstart 2019. BMW svarade dock inte med samma underkastelse som de amerikanska drakarna. Deras största fabrik inom hela koncernen ligger redan i USA, i North Carolina, och skulle lätt kunna täcka de inhemska behoven för USA. Så de har meddelat att de går vidare med fabriksbygget i San Luis Potosí och Trump får tycka vad han vill om det.
Japanska Toyota var inte heller särskilt imponerade när Trump viftade med importtullar åt deras håll med anledning av en planerad fabrik i Mexiko. ”Toyota har varit en del av USA:s kulturella väv i nära 60 år. Produktionsvolymer eller sysselsättning i USA kommer inte att minska som ett resultat av vår nya fabrik i Guanajauato”, sade företaget i ett uttalande.
Audi, de behöver inte ens ta ställning. De tillverkar redan nya Q5 i delstaten Puebla söder om Mexico City. Den fabriken, en miljardinvestering, lär inte stängas i första taget även om Trump får sina tullar till stånd.
Volvo skulle kunna drabbas ännu hårdare, inte bara för att USA är en enormt viktig marknad utan också för att Trump hotat Kina med tuffare tag. Eftersom Volvo har flera fabriker i Kina med tillverkning av fordon för den amerikanska marknaden, skulle den importtull om 45 procent som Trump hotat med i princip stänga av alla möjligheter för Volvo att alls sälja några bilar i USA. Bedömare räknar med att Kinas totala export till USA kommer att halveras om tullhotet blir verklighet.
Samtidigt har Trumps tilltänkta handelsminister, miljardären Wilbur Ross, sagt att den verkliga utmaningen blir att undanröja hinder för amerikansk export, någonting som inte direkt kommer att gynnas av tullmurar. Även om Ross också har uttalat sig negativt om NAFTA har ett av hans företag, en underleverantör inom bilindustrin, åtta fabriker på fel sida om den mexikanska gränsen. Det skulle kunna leda till friktion mellan makthavarna.
Transportministern Elaine Chao går också emot Donald Trump, åtminstone vad gäller motståndet mot Kina. Chao är en öppen förespråkare för handel med Kina. Men Trump har också satt Kinakritikerna Peter Navarro och Robert Lighthizer på tunga poster inom den nya administrationen och vad den slutgiltiga hållningen kommer att vara återstår att se.
Trump har också lovat att se över reglerna som gäller för den amerikanska bilindustrin, allt för att underlätta för bilförsäljningen på hemmamarknaden. Bland annat ska gränser för bränsleförbrukning och utsläpp revideras, i linje med vad biltillverkarna önskat sig. Regelverket ”får inte skada konsumenter eller amerikanska arbetare”, som en medarbetare till Trump uttryckte det. Den bonus som utgår till amerikanska elbilsköpare om 7.500 dollar lär den nya administrationen också ta bort, i enlighet både med sina löften att skära i federala utgifter och med uttalanden om att klimatförändringarna är ett kinesiskt påhitt i syfte att skada amerikansk tillverkningsindustri.
Han har också utsett klimatskeptikern Scott Pruitt till chef för miljömyndigheten EPA, och Pruitt lär inte bara vara ett smörjmedel för att lätta på utsläppsgränser utan är också goda nyheter för olje- och gasindustrin i stort.
Samtidigt har han placerat elbilstillverkaren och miljöförkämpen Elon Musk, som grundade Tesla, i sin rådsgrupp för bilindustriella frågor i ett typiskt oväntat drag av Trump. Kanske söker han efter någon form av balans, eller också är han bara ute efter Musks egenskaper som framgångsrik affärsman.
Den avgående presidenten Barack Obama kan dock vara Trumps största hinder. I ett frenetiskt försök att sätta käppar i hjulen för sin efterträdare har Obama under de senaste veckorna drivit igenom stramare regelverk för förbrukningssiffror och utsläppsgränser, regler som Trump kommer att få det svårt att bli av med även om han så skulle önska.
Oavsett vilket pekar tecknen på att vi får se ett USA som i framtiden blir alltmer avskärmat från omvärlden. I vilken grad, och hur fort det kommer att ske, vet vi inte. Eller om det alls kommer att ske.
George Soros tror inte det. ”Trump kommer att misslyckas”, säger han till Svenska Dagbladet och antyder att han egentligen inte har en aning om vad han ska göra, när han har flyttat in i Vita Huset.