Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Regeringens krav: Enklare betalning för elbilsladdning

Anders Ygeman kallar branschen till möte

Elbilsägare i Sverige har det inte enkelt med betalningen.
Det saknas en enhetlighet när olika system som appar, taggar och Swish används.
Regeringen vill nu ändra på detta – och kallar branschen till ett stormöte.

För svenska elbilsägare kan det vara aningen krångligt och förvirrande att ladda sin bil. Laddstationerna som finns runtom i landet tillhör olika aktörer, vars system kan skilja sig åt rejält. Vattenfall kör på ett system medans Eon har ett annat – och det kan handla om allt från appar och taggar till Swish och andra typer av lösningar.

En anledning till att det ser ut så här är att det tidigare har varit för dyrt att ha terminaler för kreditkortsbetalning på laddstolparna och beloppen har varit för små. I samma takt som användandet av elbilar ökar kraftigt anser regeringen att det är dags att ta nästa steg och hitta en röd tråd i betalningssystemen.

– Det har byggts upp ett antal olika system som skapar problem för konsumenten. Vi vill ha enkla och enhetliga betalningslösningar. När det gäller andra drivmedel finns det inga såna problem, säger Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman till Dagens industri.

Vidare säger Ygeman till tidningen att det ligger stora investeringar för dörren och att stundande aktörer inte kan köra sina egna race.

– Vad vi ser framför oss är en elbilsrevolution där vi går från några tusen till ett par miljoner bilister om några år. Ska man vara med kommer man nog ändå få anpassa sig till en gemensam lösning.

För att hitta just denna gemensamma lösning kallar regeringen till ett möte med flera representanter från branschen den 26 augusti. De som har blivit kallade är Bil Sweden, Gröna bilister, Power Circle, 2030-sekretariatet, Vattenfall, Eon, Ellevio, Energimyndigheten, Trafikverket och SIS.

Skulle man misslyckas med att hitta en gemensam lösning är det möjligt för regeringen att använda lagstiftningsmakten.

– Vi är med och delfinansierar många publika laddstationer, dels via Klimatklivet, dels via stödet som går till att utrota de sista vita fläckarna i Sveriges laddinfrastruktur. I de stöden kan vi såklart ställa krav. Och ytterst har vi såklart och lagstiftningsmakten, säger Ygeman till Di och fortsätter:

– Men jag tror att vi har en gemensam problembild och då krävs det att man lägger energi på att komma fram till en gemensam lösning, och där tror jag att ett tryck från statsmakten kan driva på mot en sån lösning.

Anders Ygeman tror att de där vita fläckarna ska vara täckta inom ett till två år. Inom de primära delarna av det svenska vägnätet ska det då inte vara längre än tio mil mellan de publika laddstationerna.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com
ANNONS