Nya EU-regler gör att alla bilar om drygt två år måste ha en rad säkerhetssystem om de ska få säljas. De nya lagkraven gör att våra bilar kommer att bli dyrare.
– Vi är primärt positiva, men man ska vara medveten om att det driver upp kostnaderna och inte löser alla problem, säger Bil Swedens vd Mattias Bergman till TT.
I fredags klubbade EU:s ministerråd igenom ett antal nya regler som kommer att förändra standarden i våra bilar. Från mitten av 2022 så måste alla nya bilar som säljs inom EU ha en rad säkerhetssystem:
Intelligent farhållare
Förberedelse för alkolås
Trötthetsvarnare
Varnare för om föraren blir distraherad
Nödstoppssignaler
Backningsövervakning
Svart låda, händelsedata-inspelning
Däcktrycksövervakning
Avancerade nödbromssystem
Filhållningssystem
Större skyddszoner för gångtrafikanters huvud.
Svenska bilbranschens organisation Bil Sweden är positiva till förändringen, men varnar för dyrare bilar.
– Vi är primärt positiva, men man ska vara medveten om att det driver upp kostnaderna och inte löser alla problem. Ska man nå en säker trafik är fordonet bara en av tre faktorer. De andra är att bygga säkra vägar och att utbilda förarna så att de håller hastigheten och följer trafikregler, säger Mattias Bergman.
Många dyrare bilar, till exempel Volvo, har i dag många av säkerhetssystemen. Sannolikt kommer de nya reglerna göra att priserna måste höjas på mindre och billigare bilar.
– I takt med att man får större volymer sjunker kostnaderna. Skulle man ta det som finns i en modern premiumbil och sätta det i en volymbil så skulle kostnaden för samma komponent sjunka tack vare skalfördelar.
Förändringarna ska träda i kraft om bara 2,5 år och kommer att leda till problem för branschen. Biltillverkarna ska hinna utveckla tekniken och sedan ska den skalas upp och testas, vilket kan ställa till problem för vissa biltillverkare.
När det gäller lastbilar och bussar kommer de att behöva utformas på ett annat sätt så att döda vinkeln minskas. De måste också vara utrustade med avancerade system som kan upptäcka fotgängare och cyklister som ligger i närheten av fordonet. Dessutom kan EU komma att anta speciella regler för vätgasbilar och självkörande fordon.