Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Ny bromsteknik ska minska partikelhalter

Bromsdamm en källa till hälsovådliga partiklar.

Forskare vid bland annat KTH har utvecklat en ny skivbromsteknik som ska minska utsläppen av hälsovådliga partiklar.

Små, små korn av gucka är inte bra för kroppen. Partiklar i luften kan leda till luftrörsbesvär och hjärt-kärlsjukdomar. Exakt hur det fungerar vet man faktiskt inte, men en viktig faktor är troligen partiklarnas kemiska sammansättning. Partiklarnas förmåga att åstadkomma oxidativ stress och ge upphov till inflammation är sannolikt av stor betydelse.

De största bidragen kommer från trafiken, från småskalig vedeldning och från källor som laserskrivare och fyrverkerier. Vi importerar också en hel del partiklar med vindarna från övriga Europa.

Vad gäller trafiken har utsläppskrav och partikelfilter gjort stor skillnad och det omdebatterade dubbdäcksförbudet på Hornsgatan i Stockholm tycks ha gett effekt. Hur mycket? Det beror på vem man frågar.

Men alltjämt är bilarnas bromsar en partikelskurk av rang. Faktiskt förhåller det sig numera så att mängden partiklar som kommer ut ur avgasrören är långt under den som bromsarna bidrar med och enligt en studie härstammar mellan 16 och 55 procent av partikelutsläppen från bilbromsar.

Porsche

Större miljöbov än dieselmotorn.

Det säger i alla fall Ulf Olofsson som är professor i tribologi (vetenskapen om ytor i glidande eller rullande kontakt) på KTH och han är ansvarig för skolans deltagande i EU-projektet Rebrake, ett samarbete för att ta fram mer miljövänliga bilbromsar. Projekt involverar 15 forskare från KTH, universitetet i Trento i Italien samt bromstillverkaren Brembo.

Nu har Rebrake resulterat i ett nytt skivbromssystem som reducerar mängden hälsovådliga, luftburna partiklar med mer än hälften. I ett pressmeddelande säger Olofsson att ”de partiklar vi tittar på är mindre än tio mikrometer stora. Det är dessa som vi koncentrerat oss på att minska då de kan vara skadliga om de kommer ner i lungorna. Större partiklar än så smutsar ner, de vi ser på bilars fälgar.”

Med hjälp av nya ämnen i bromsbeläggen och en särskild beläggning på bromsskivorna har Rebrake-bromsarna visat att det är fullt möjligt att reducera partikelutsläppen med 65 procent. De nya skivbromsarna klarar också alla de tester i en bromsdynamometer som alla skivbromssystem utsätts för. ”De är dock inte byggda för att bromsa ner en Ferrari i Autobahnfart”, säger Olofsson.

Ett intressant resultat som framkommit i projektet är att vid höga temperaturer ökar antalet partiklar och de blir också mindre – båda oönskade egenskaper. Så låt bli att andas om du besöker en racerbana.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com