94 procent använde bilbältet i framsätet visade den senaste mätningen från NTF. Andelen är stor, men ungefär en tredjedel av de som dog i fjol i trafikolyckor hade inte bälte på sig i framsätet, något som visar på hur livsviktig det är att använda just bilbälte.
Under den här veckan, den 14 – 20 mars, pågår en av polisens insatsveckor med fokus på bälte, hjälm och skyddsanordning med extra fokus på användningen av just bilbälten.
– Bältet är fortfarande den allra viktigaste säkerhetsdetaljen i våra fordon. Genom riktade kontroller gör vi det vi kan för att komma ett steg närmare Nollvisionen genom att få alla att sätta på sig bältet – även i lastbilen och bussen, säger Ursula Eriksson, trafikstrateg, Polismyndigheten.
Andelen bältesanvändare varierar mellan 88 och 98 procent, beroende på län. Användningen är dock högre bland kvinnor än män generellt, enligt NTF. Andelen bältesanvändare är lägre i baksätet än i framsätet. 94 procent använde bilbältet i framsätet i fjol och i baksätet är bältesanvändningen lägre.
Enligt Trafikverket sitter cirka 15 procent obältade i baksätet. Minns den gamla kampanjen om elefanter i baksätet – att en obältad person i baksätet motsvarar cirka 3 ton krockvikt – och man förstår hur viktigt det är att använda säkerhetsbälte även för passagerarna i baksätet.
Bland lastbils- och busschaufförer samt busspassagerare är andelen ännu lägre trots att det sedan många år är lag på att använda bälte om det finns monterat i fordonet; både i bilen, lastbilen och bussen. Skadorna på en busspassagerare som inte sitter bältad kan bli mycket allvarlig i en olycka, genom att man kastas runt i bussen. Med bältets hjälp sitter man kvar på sin plats och risken för skador minskar avsevärt.
-Vi måste få alla att använda bälte, även de i baksätet och de som åker buss. Ingen ska behöva sätta livet till för att man slarvat med bältet, säger Marie Nordén, generalsekreterare, NTF.
Foto: Bytbil
redaktoren@bytbil.com