Äntligen får Maserati Levante en V8. Och inte vilken V8 som helst heller, utan en riktig rökare. Maserati Levante Trofeo har 590 hästkrafter.
Porsche Cayenne Turbo har 550 hästkrafter, Range Rovers värstingversioner har 570 hästkrafter och den galna monstersuven Lamborghini Urus har, vad är det, en miljon hästkrafter? Maserati, det anrika italienska sportbilsmärket, har förstås också en suv, för det ska alla ha nuförtiden. Men hittills har den fått nöja sig med 430 hästkrafter som allra mest. Den går till och med att få med dieselmotor från Fiatägda VM Motori.
Men nu har någon på fabriken i Modena sett lastpallarna med Ferrarimotorer som stått och skräpat på parkeringen och tänkt en tanke: om man skulle sätta lite sprätt på den där suven. Sagt och gjort: Maserati Levante Trofeo har fått låna F154-motorn från Ferrari 488 GTB. I Maseratis version har den något mindre slagvolym, 3,8 liter, och en annan typ av vevaxel (ja, en crossplane-vev, om du undrade) och vi har tidigare sett den i Maserati Quattroporte GTS.
Maserati säger att de haft ett fasligt sjå med att få den att funka ihop med fyrhjulsdriften. De fick göra ett helt nytt vevhus med annan oljepump, bygga om vevaxeln och dra om alla remmar.
Resultatet är 590 hästkrafter, en sprint upp till 100 kilometer per timme på 3,9 sekunder och en toppfart på över 300 kilometer per timme. Inte illa för en suv på styvt två tons matchvikt, och fullt i klass med närbesläktade Alfa Romeo Stelvio Quadrifoglio som har ungefär samma motor fast två cylindrar kortare.
För att inte den stackars bilen ska överrumplas av all effekt har Maserati fipplat med fjädringen och klämt dit bredare däck på 22-tumsfälgar. En Corsaknapp sänker luftfjädringen, ställer om antisladdsystemet och öppnar spjäll i avgasrören så att man ska kunna svänga snabbare och låta mer när man kör på bana. Glupande luftintag i fronten och en ny diffusor där bak avslöjar för omgivningen vad det är du kör, om nu någon skulle ha missat smattrandet från V8:an.
Produktionen av Maserati Levante Trofeo startar i sommar och de första bilarna lär nå våra breddgrader strax efteråt. Ännu har vi inte sett några indikationer på vad den kommer att kosta.