Vad får man om man korsar en Volkswagen Kleinbus med en bandvagn?
Svaret: ett unikt fordon som väldigt många är intresserade av.
– Det ringer folk konstant och undrar vad den kostar att köpa, säger Rodny Änges i Leksand.
En av Dalarnas mest finurliga mekaniker köpte en begagnad Volkswagen Kleinbus 1500 till ett bra pris. Han hade också tillgång till underdelen från en militär bandvagn, 202:an.
De flesta av oss skulle nog inte ägna ett mångårigt projekt med att ge Folkabussen larvfötter, men mekanikern Jan-Erik ville skapa något unikt och ett fordon som kunde ta sig fram överallt.
– Han började bygga den från 1975 och tre år framåt, berättar Rodny Änges.
Mekanikern och skaparen Jan-Erik vill själv inte prata med Bytbil, utan låter istället Rodny vara talesperson:
– Jan-Erik är en duktig uppfinnare, som gjort många projekt genom åren. Han var en av de första som byggde motor på en spark, det gjorde han redan på 60-talet, säger Rodny.
– Och han byggde en gocart-bil när han var 12 år.
Hur ofta har Folka-bandvagnen använts?
– Ingenting de senaste 20 åren. Den har stått på gräsmattan utanför Jan-Eriks hus. Men nu har han plockat in den i verkstaden, rengjort förgasaren och fått igång motorn. Den fungerar fint igen.
Och nu säljs Folka-bandvagnen på Blocket. Men det står inget pris utsatt.
– Nej, vi ville ha in bud och se vad folk är beredda att betala. Just nu är högsta budet på 75 000 kronor.
– En Folkabuss med ”split window” i fint skick säljs ju för 300 000-400 000 kronor, så om man vill köpa en Folka-kaross för 75 000 är det ju ganska mycket. Men Jan-Erik hoppas ju på en köpare som vill fortsätta använda fordonet så som han har skapat den, som en bandvagn.
Hur många intresserade har hört av sig?
– Uppåt 100 har mailat och 50 har ringt. Ingen har tyckt att priset är dyrt när jag berättat om högsta budet. ”Hör av dig innan du säljer” har folk uppmanat mig.
– Det är många intresserade från Tyskland, Norge och Nederländerna, men frågan är om de tänker montera loss Folkabussen eller köra med larvfötter…att skruva loss karossen kräver ju mycket jobb.
Jan-Erik skickar en hälsning till spekulanterna:
– Man ska inte tro att man bara kan sätta sig i fordonet och köra på en skotersafari. Den här skapelsen kräver underhåll och skruvande, det är en livsstil.