De tyska biljättarna vill införa en ny skrotningspremie i hela Europa för att stimulera efterfrågan på nya bilar.
Byte till en ny miljövänligare bil ska ge 10 000-tals kronor i bonus.
– EU måste vidta starka och samordnade åtgärder, säger Volkswagens COO Ralf Brandstätter till Financial Times.
Bilindustrin har liksom de flesta andra branscher tagit rejält med stryk under coronakrisen. Under mars månad minskade bilförsäljningen i Europa med 52 procent. Denna vecka kom de flesta bilfabrikerna i gång igen, men stilleståndet på ungefär en månad har kostat miljardbelopp.
– Tysklands bilindustri och intensifierar uppmaningarna till ett nytt skrotningsprogram för att återuppliva efterfrågan efter coronaviruskrisen när Volkswagen och Daimler gradvis startar om produktionen i europeiska fabriker denna vecka. Att säkerställa att bilar säljs till kunder är avgörande för att produktionen ska öka, säger Ralf Brandstätter till Automotive News.
I Sverige har bilhallarna kunnat hållas öppna tack vare en mer liberal smittskyddsstrategi än andra länder. Men på många håll har bilförsäljningen avstannat helt när återförsäljare fram till denna vecka tvingats hålla stängt.
Skrotningsprogram för gamla bilar hjälpte Tysklands ekonomi till snabb tillväxt efter finanskrisen i slutet av 00-talet. Fordonsindustrin är Europas största industrigren och svarar för 13,8 miljoner arbetstillfällen i hela Europa. Enbart i Sverige arbetar 25 000 personer på Volvo Cars. Volvo ställer sig positiva till stimulanser.
– Vi är positiva till initiativ som stimulerar efterfrågan på nya bilar vilket också för med sig en förnyelse av vagnparken mot säkrare bilar med mindre påverkan på miljön. Troligen borde detta hanteras på nationell nivå eftersom skattesystemen skiljer sig åt mellan länderna, säger Stefan Elfström, presstalesman vid Volvo Cars till BytBil.
Även BMW:s vd Oliver Zipse uttalar sitt stöd för en skrotningspremie eller ny bonus om man byter till en mer miljövänlig bil. I början av maj ska de högsta cheferna för bilindustrin träffa förbundskansler Angela Merkel tillsammans med representanter för bilfacket.
Idén bakom skrotningspremien är enkel. När du köper en nyare bil får du extra betalt för att återförsäljaren tar emot din gamla skrotiga och miljöovänliga bil. Nackdelen med en skrotningspremie är att alla gamla bilar inte är värdelösa. När Storibritannien hade ett liknande program för några år sedan gick många fina och sällsynta bilar till plåtpressen.