Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Köpguide Skoda Octavia

Bilen som bara vill vara

Den tog över rollen som svenska folkets vardagskompis efter Volvo 240. Skoda Octavia är i praktiken en rymligare Volkswagen Golf.

En bil som bara är. Genom åren har det funnits många bilar som inte haft andra anspråk på tillvaron än att lösa ett transportbehov åt sin ägare.

Volkswagen Typ 1 förstås, men någonstans på vägen – sannolikt i en soldränkt korsning i Kalifornien – övergick den från att bara vara till att vara en kultpryl som människor tenderar att åtrå.

Volkswagen Golf. En bil som också länge bara var, även om GTI- och cabrioletversioner naggade fiberhalten i kanterna. Men en Golf II eller III i basutförande är verkligen inget annat än vad den är, omöjlig att åtrå.

Inte ens den senaste generationen Golf är helt diskvalificerad från bara varastatus. En vit basversion med logotyp från någon privat hemtjänst har inte mycket flärd över sig. Den är som en påse havregryn.

Golfgröt?

Men det finns en bilmodell som alltsedan lanseringen 1997 aldrig halkat av spåret och blivit något annat än en transportmodul, nästa steg på skalan är en spårvagn. Bilen heter förstås Skoda Octavia och är förenklat uttryckt en Volkswagen Golf tillverkad i Tjeckien.

Det finns de som hävdar att tjeckerna är mer noggranna i sitt bilbyggande än vad tyskarna är och det ska bero på Tjeckiens historia av finmekanisk konstruktion och tillverkning före andra världskriget.

Här är det andra generationen Octavia vi tittar på. Den lanserades 2004 som årsmodell 2005 och tillverkades till 2013.

Att köra en Octavia parallellt med en Golf är att känna igen sig. Det är samma teknik under skalet och det känns. Skillnader finns också. Knacka på en plastpanel i inredningen så upptäcker du att gensvaret inte är lika solitt som i en Golf.

Öppna bagageutrymmet på en Octavia halvkombi så upptäcker du att det är betydligt större än i en tre- eller femdörrars Golf. Octavia finns som femdörrars halvkombi med vidöppnande baklucka eller som kombi. Båda är lastare av rang, åtminstone vad bagagerumsvolymen anbelangar.

Av någon anledning väljer Skoda konsekvent hårdare fjädring än Volkswagen. En Octavia är stramare i konversationen med sina passagerare än motsvarande Golf. Det är lite märkligt med tanke på att bilens inriktning är rekorderlig vardagsfrakt – vem vill inte färdas bekvämt?

Köregenskaperna är i alla fall sympatiska, precis som en Golf från motsvarande år. Bland vanliga bilar är Octavia relativt pigg att köra. De manuella växellådorna är kanske lite långslagiga, men länkaget har trivsam mekanisk känsla.

Med den här generationen Octavia slog även dubbelkopplingsväxellådorna (DSG) igenom på bred front. Brittiska What Car? rapporterar att DSG-lådorna emellanåt drabbas av så dyrbara problem att det inte lönar sig att renovera.

Volkswagenkoncernen har sin hackordning och där ska Skoda vara det enklare, mer prisvärda alternativet. Även om priserna har höjts och Skoda fått ta del av alltmer finteknik och grannlåt finns det en skillnad i upplevd kvalitet. Det sätter nog de flesta Skodaägare en ära i att inte värdera högt. Att köpa en Skoda istället för en Folka är kanske inte ett statement, men likafullt ett val med signalvärde.

Ta bara en sådan här sak: det finns visserligen (sedan 2006) en med terrängplast försedd version som kallas Octavia Scout. Men till en vanlig, anonym Octavia med fyrhjulsdrift går det att beställa ”dålig vägpaket”, som innehåller diverse skydd för underredets känsliga partier. Det säger en hel del om Skoda. (Och faktiskt även Mercedes-Benz, som från tid till annan erbjudit underkörningsskydd till bland annat E-klass – medan nya E-klass All Terrain förefaller lika stryktålig i terräng som en terrin av fajans …)

I skrivande stund finns drygt 450 Octavia ur denna generation till salu på Blocket.se. Stort urval med andra ord och stort prisspann – från några tusenlappar för tidiga långmilare till 170.000 kronor för en fyrhjulsdriven Scout med bara drygt 3.000 mil innanför västen.

Nackdelen är att Skoda Octavia har väsentligt sämre driftsäkerhet än motsvarande japanska bilar. Alltifrån att kamkedjor hoppar över och orsakar motorskador till att kamremmar går av, att stötdämpare och fjädrar pajar, liksom problem med vattenpumpar, tändspolar och svänghjul.

Det är kort sagt inte en bil som ger lika tryggt ägande som många andra. Men numera är som sagt denna generation Octavia till åren kommen och priserna därefter. För pengarna får man en rymlig bil med bra köregenskaper och ett stort servicenät. Ibland är det skönt att bara vara.

Eric Lund
info@ericlund.se

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com