Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Klart: Dyrare förmånsbilar – förslag röstades igenom av riksdagen

Reglerna börjar gälla 1 juli

Större
Stäng
  • Laddning
    Foto: Pixabay
  • Foto: Pixabay

Nu är det klart att riksdagen har röstat igenom förslaget om höjda förmånsvärden på tjänstebilar. De nya reglerna börjar gälla från och med 1 juli och innebär en 40 procentig ökning på många av dagens miljöbilar. 

I mars lämnade regeringen in en proposition till riksdagen om ett förslag på ett justerat schablonbelopp som ska användas för att räkna ut värdet av bilförmånen. Under onsdagen debatterades förslaget i riksdagen och klubbades igenom. Regeringen och samarbetspartierna menar att det nya förmånsvärdet på ett bättre sätt ska spegla kostanden av att ha en förmånsbil. 

Förändringen innebär en höjning av 40 procent av förmånsvärdet på många av dagens miljöbilar. Två delbelopp i schablonsbräkningen ändras den första juli: Den prisrelaterade och det ränterelaterade beloppet.

Argumentationen från regeringen har varit att schablonberäkningen som används idag kraftigt understiger den faktiskt kostnaden att inneha en förmånsbil, och premieras jämfört med andra varor och tjänster. På så sätt gynnar systemet bilförmånen jämfört med en kontant lön. Förmånsbeskattningen ska även gälla bilar som är registrerade utomlands och som idag inte är skattepliktiga i Sverige. 

LÄS MER: Extrakostanden för besktning av gasbilar kan tas bort

Enligt beräkningar kommer skatteintäkterna redan i år öka med cirka 150 miljoner kronor. På sikt ska det nya systemet generera 2,3 miljarder kronor per år, när hela flottan av förmånsbilar berörs.

Moderaterna och Sverigedemokraterna menar att regeringens förslag egentligen är ett sätt att höja skatten på arbete och kommer drabbat bilister i glesbygden som behöver vardagen att fungera, men även företagare och anställda i olika branscher som har bilen som arbetsredskap. Kristdemokrraterna i sin tur menar att skattehöjningen kommer slå hårdast mot dem som har en förmånsbil på cirka 357 000 kronor. KD ville i stället att dyra bilar bör bära den största delen av skattehöjningen. 

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet, Liberalierna och Vänsterpartiet röstade för förslaget, medan Moderaterna, och Sverigedemokraterna som röstade emot. Kristdemokraterna lades ner sina röster. Förslaget träder i kraft 1 juli. 

LÄS ÄVEN: Förslaget: Bensin och diesel stoppas i Sverige 2040

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com