Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Kändisarnas ikoniska lyxbilsfavorit går i graven - efter 76 år

Det mytomspunna brittiska lyxbilsmärket Bristol finns inte längre.
Kulttillverkaren med många kändisar som fans och kunder försätts i konkurs efter 73 år.
In i det sista var showroomet på Kensington High Street i London öppet.
Bland ägarna till bilarna med flygplanskvalitet fanns storheter som Liam Gallagher, Bono, Tina Turner, Richard Branson och designern Paul Smith.

Den brittiska bilikonen Bristols saga är all. Efter 73 år försattes företaget i konkurs av brittiska domstolar och tycks vara bortom räddning. Trots att Bristol hade många kända personer som kunder gick inte undergången att undvika. Bland de celebra Bristolägarna finns såväl Liam Gallagher, Richard Branson, som Tina Turner. Även Bono från U2 sägs ha varit Bristol-frälst.

Bristol var känt för sin fantastiska flygplanskvalitet på bilarna, men designen var med moderna mått föga insmickrande. Det en gång så eftersökta varumärket tappade sin attraktion när bilarna inte moderniserades i tillräcklig takt.

Precis som svenska Saab hade Bristol ett förflutet som flygplanstillverkare. Och precis som det svenska bilmärket startade biltillverkningen på 1940-talet när andra världskriget började gå mot sitt slut.  Men till skillnad från Saab var det lyxiga och snabba bilar som gällde för Bristol, redan från start. Den första modellen hette Bristol 400 och hade en sexcylindrig motor. Konstruktionen var inspirerad av BMW 328.

Framgångsrika modeller som Bristol 405 och 406 följde. 1953 vann en Bristol 450 tvålitersklassen med stjärnförare som Jack Brabham, Mike Hawthorn och Stirling Moss bakom ratten.

På 1960-talet gick Bristol över till att använda Chryslermotorer i stället för egenutvecklade maskiner. Bristol 412 som lanserades på 70-talet höll sedvanlig flygplanskvalitet, men fansen hade svårt att ta till sig designen. Nya modeller som Beaufighter, Britannia och Blenheim höll toppkvalitet, men marknadsföringen av bilarna var minimal och designen var långt ifrån inställsam.  Enligt myten var den typiska kunden en burgen brittisk gentleman på lansbygden som inte ville synas i något så vräkigt som en Bentley eller Rolls-Royce, men ändå ha något som var lika bra.

Den sista riktiga modellen blev sportbilen Bristol Fighter som lanserades 2004 och tillverkades fram till 2011. Under huven fanns en V10-motor från Dodge Viper. Designen var flärdfull för att vara Bristol, och bilen påstås ha haft en toppfart på 340 km/h.

Men trots en mer flärdfull design och hög toppfart var de som köpte Bristol Fighter alltför få. Endast 13 exemplar ska ha tillverkats. Vissa uppgifter gör gällande att endast nio bilar byggdes.

Trots den ringa populariteten hade Bristol ett showroom på Kensington High Street i London som höll öppet in i det sista. Hur hyran och omkostnader har betalats när inga bilar såldes förtäljer inte historien.

Ett sista försök att charma bilköparna gjordes 2016. Bristol Bullet visades upp i centrala London och rönte faktiskt visst intresse från bilköparna. Men bilen, som hade en V8 från BMW under huven, kom aldrig i produktion. Bara en prototyp byggdes trots att det verkade finnas köpare.

In i det sista försökte Bristol överklaga konkurshotet, men enligt uppgifter i brittiska Independent uppgick skulderna till cirka 100 miljoner kronor och utsikterna för att rädda bolaget fanns inte. Den sista hälsningen på Twitter från märket till de 2496 följarna blev:

– Bristolägare, letar du efter historiken på din bil? Vi finns här för att hjälpa dig med information från den allra första början av Bristol Cars.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com
ANNONS