Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Husbilen får 10 gånger högre skatt än tung lastbil

"Miljötänket är fullkomligt obegripligt"

Suvar och husbilar kan ha tio gånger högre skatt än en tung lastbil.
En liten husbil kostar 28 000 kr per år medan en tung lastbil endast kostar 2 230 kr.
– Det är orimligt. 85 lastbilar i fjärrtrafik släpper ut lika mycket CO2 som 6000 husbilar, säger Alf Ekström, vd på Kabe.

Den 1 september infördes den nya och strängare mätmetoden för förbrukning och koldioxidutsläpp, WLTP, för husbilar. Samma sak införs för personbilar från årsskiftet.
Övergången innebär mycket högre fordonskatt för den som köper en ny husbil, i vissa fall en dubblering till 28 000 kronor per år.
Men även tunga personbilar, som suvar, drabbas hårt av nya mätmetoden WLTP. Exempelvis får en Porsche Cayenne S drygt 20 000 kr i skatt.

Nu visar beräkningar som Bytbil tagit del av att en stor lastbil som släpper ut dubbelt så mycket CO2 har en tiondel så hög skatt jämfört med en husbil.
Enligt Volvo lastvagnar släpper en lastbil ut ungefär 650 gram CO2/ kilometer medan en genomsnittlig husbil släpper ut ca 325 gram CO2/ kilometer.
En distributionslastbil (vanlig lastbil) på 3,5 ton upp till 12 ton har en skatt på 2 230 kr per år i skatt. Och en lastbil som väger 20 ton har cirka 12 000 kr i skatt per år – inte ens hälften jämfört med en nyregistrerad husbil.
– Den här testcykeln WLTP- är anpassad efter personbilar. Hela beslutsunderlaget för att beskatta efter CO2-utsläpp är felaktig, säger Alf Ekström, vd på Kabe.
– Varför ska en husbil som egentligen är ett semesterfordon vara det hårdast beskattade fordonslaget i Sverige?
– Jag har försökt förklara för politiker att 85 lastbilar i fjärrtrafik släpper ut lika mycket CO2 som 6 000 husbilar. När man bor i en husbil är påverkan på miljön avsevärt lägre än när man bor på hotell. Och ändå straffbeskattas husbilar.

Alf Ekström får medhåll av motorjournalisten Robert Collin, som menar att en genomsnittlig husbil inte ens kör 700 mil på ett år.
– Ändå ska husbilar straffbeskattas mer än något annat fordon.
Och Collin skickar en tydlig pik till Transportstyrelsen:
– Nu har byråkraterna visat att de kan vara både fantasilösa, enfaldiga och illasinnade på en och samma gång.

Bytbil har sökt miljöminister Isabella Lövin för en kommentar.

Skatterna på husbilar – förklarat av Husbilhusvagn.se

Juni 2018 Innan Bonus-Malus. Skatt: 7000 kr
Husbilar betalar skatt enligt ett koldioxidbaserat skattesystem. Den mätmetod som används heter NEDC men inga husbilar testas rent fysiskt. För husbilar görs inte mätningar på varje enskilt fordon eftersom serierna är korta och rent praktiskt är det är svårt göra exakta mätningar eftersom utrustning, vikt och motorval och andra parametrar gör varje husbil närmast unik. Därför används en schablonberäkning som kallas skälig grund för uträkning av skatten. Man bestämmer ett värde helt enkelt.

Juli 2018 Bonus-Malus införs. Skatt: 14 500 kr (De tre första åren)
Vid halvårsskiftet 1 juli 2018 införde Sverige det skattesystem som kallas Bonus-Malus vars syfte är att uppmuntra bilköpare att välja alternativ som släpper ut lite eller ingen koldioxid. Fordon som släpper ut mer får betala mer och vice versa. Problemet är att det inte finns några bonusfordon att välja på just nu på husbilsmarknaden. Skatten baseras fortfarande enligt samma ”skäliga grund”. När koldioxidvärdet stoppas in i Bonus-Malus-formeln blir skatten ungefär 100 procent högre (vissa variationer mellan olika fordon förekommer).

September 2018 WLTP – Ny mätmetod för personbilar
Den första september 2018 infördes mätmetoden WLTP. Övergången skapade mer eller mindre kaos på hela bilmarknaden då inte alla bilar hade hunnit få de nya WLTP-värden som krävdes och många bilar kunde därför inte levereras. De värden som mäts upp med WLTP är högre än de tidigare.

September 2019 Ny skatt igen: 23 000–28 000 kr (De tre första åren)
Från första september 2019 beskattas husbilar med WLTP-värdet. Skatten kan öka till mellan 23 000 och 28 000 om ingen ändring av skattesystemet sker.
(Vissa fordon kan registreras med NEDC-baserad Bonus-Malus-skatt till och med 31/12 2019.)
Det innebär att det teoretiskt sett är fullt möjligt att det i en försäljningshall hösten 2019 kan stå tre i princip identiska fordon bredvid varandra med olika skattekostnader som totalt för de tre första åren kan bli: 21 000 kr, 45 000 kr eller 72 000 kr.

Läs här på Husbilhusvagn.se om skatterna på husbilar

Skatteverket finns en tabell där du själv kan se skatten för alla fordonstyper:

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com