Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Hemliga BMW Goldfisch - hade V16-motor på 6,7 liter

Här är hemliga BMW 767i med V16-motor på 7,6 liter.
Bilen kallades ”Goldfisch” och skulle ställa Mercedes schack matt i cylinderkriget.
Men bilen blev aldrig verklighet – motorn var för stor.

För drygt 30 år sedan var cylinderkriget mellan BMW och Mercedes i full gång. BMW skaffade sig ett rejält försprång när man släppte E32 750i med V12-motor i slutet av 1987. Bilen var en verklig sensation för 33 år sedan med sin högteknologiska femliters V12-motor på 300 hk.

Mercedes var naturligtvis tvungna att svara och inledde utvecklingen av en V12:a på sex liter och 394 hk. När BMW nåddes av ryktena om en större motor från ärkerivalen drog de i gång ett topphemligt projekt: Utvecklingen av en V16-motor. Målet var att bräcka Mercedes kommande motor både i cylindrar, volym och hästkrafter. Ja, det här var en tid långt före dagens CO2-debatt och elbilsfokus.

På bara ett halvår tog BMW-ingenjörerna Dr. Karl-Heinz Lange, Adolf Fischer och Hanns-Peter Weisbarth fram projekt ”Goldfisch”. Bilen utgick från en BMW 750i med V12-motor, men motorn hade fått fyra extra cylindrar. Resultatet blev en V16-motor på 6,7-liter. Motorn blev så stor att kylaren fick placeras i bagageutrymmet på BMW:n. Dessutom fick ”Goldfisch” gälar i bakskärmarna för att leda in kylluft till bagageutrymmet. Den topphemliga konceptbilen fick en sexväxlad manuell växellåda. Effekten från V16-motorn var 408 hk, tillräckligt för att accelerera upp till 100 km/h på bara sex sekunder.

Men till och med i slutet av 1980-talet insåg BMW:s ingenjörer att V16-motorn var för stor och tung och miljömässigt olämplig. Den hemliga konceptbilen visades aldrig på någon bilsalong och gick aldrig i produktion.

I dag går utvecklingen i motsatt håll och ryktet säger att BMW nu kommer att lägga ner sin klassiska V12-motor som numera har 585 hk. Toppmodellen av nya 7-serien som lanseras år 2022 sägs i stället bli helt elektrisk.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com
ANNONS