Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Här får 11-åringen sitt livs överraskning

Film: Efter 3D-bygget fick Xander sätta sig i en riktig Lamborghini

Fysikern Sterling Backus och hans 11-årige son använde en 3D-printer och gjorde en kopia av en Lamborghini Aventador.
Vad Lamborghinis marknadsavdelning tycker om det tilltaget? De blev imponerade. Faktiskt så imponerade att man lånade ut en riktig Aventador i några veckor.
Se filmen när 11-årige Xander upptäcker originalet i garaget.

Många drömmer om en Lamborghini, men en prislapp på fyra miljoner gör att vi får fortsätta drömma. Eller så kan man göra som Sterling och hans son Xander, som bor i Denver, USA.
Hemma i villagaraget började de skapa en Lamborghini Aventador.
Projektet tog närmare 18 månader och kostade cirka 200 000 kronor. Men det är bara skalet som är en replika. 5.7-litersmotorn plockade de från en Chevrolet Corvette från 2003, extra turboladdad.

Bytbil har tidigare i år berättat om historien och bilderna på bygget har blivit vida kända över världen. På Lamborghinis huvudkontor i Sant’Agata Bolognese, Italien, fick man också se projektet. Normalt sett jobbar Lamborghini med sina advokater för att stoppa alla former av kopior och intrång på varumärket, men eftersom Sterling och Xander var så kreativa med sin 3D-printer i replika-bygget blev italienarna så imponerade att de ville bjuda på något.
Så kom idén om att frakta en riktig Aventador hem till garaget och överraska 11-årige Xander rejält. Löftet var att familjen skulle få låna bilen i två veckor.
Resultatet ser ni filmen: Lamborghini får visa upp sin läckra bil och Xander får sitt livs överraskning i garaget.

Undrar ni varför pappa och son bestämde sig för att bygga en replika av Lamborghini Aventador?
– Jo, det kanske verkar galet. Men jag och sonen spelade videospelet Forza Horizon 3 där vi körde en sån bil. Vi blev helt enkelt så förtjusta i den att vi ville ha en riktig bil att köra omkring , berättade pappa Sterling.
– Det har varit ett fantastiskt kul projekt för en pappa och son, och vi har försökt få andra att skapa en liknande bil med 3D-teknik. Men man måste ha uthållighet och en del pengar, det är trots allt inte jättebilligt att skapa alla bildelar. Och det är klart, vi har fått googla ganska mycket efter hur man bygger bilar i fabrik. Vi är ju nybörjare.

Som sagt, det kostade runt 200 000 kronor. Och de delar som inte gått att skapa i printern, som bland annat lysen, har han köpt på eBay.
Sterling Backus var redan från början noga med att designen har ”en del unika element” så att han skulle undvika att bli stämd av Lamborghini.
– Och det var förstås viktigt att skapa en säker bil, så chassi och ramar är byggda i stål. Man kan ju inte vara tillräckligt försiktig när man bygger något med en 3D-printer.

Fakta 3D-print:

På ett mycket förenklat sätt kan man säga att en 3D-skrivare skapar ett objekt genom att lägga tunna lager av ett material ovanpå varandra, och på detta sätt byggs en tredimensionell form upp.
3D-utskriften sker på en plattform som kan höjas och sänkas under utskriftens gång. Beroende på hur stort föremål du vill skriva ut, och hur fina lagren i objektet ska vara, kan utskriftsprocessen ta allt från någon timme till flera dagar.
Materialen i en 3D-skrivare kallas ibland för filament, som beskriver en mycket fin fiberstruktur som fogas samman till ett tredimensionellt objekt.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com