Den 14 maj Àr det exakt 50 Är sedan den första Subarun med en boxermotor rullade av bandet. En motor vars namn faktiskt hÀnger ihop med boxning och sedan dess har tillverkats i över 16 miljoner exemplar
Den 1 januari 1966 blev den svenske boxaren Bosse Högberg europamÀstare i lÀtt mellanvikt, efter segern mot italienaren Bruno Visintin. NÄgra mÄnader senare samma Är, den 14 maj för att vara exakt, rullar den första boxermotor-försedda Subarun av produktionsbandet i Gunma, Japan. Och just boxning och boxare Àr det som gett namnet till motorn. I en boxermotor arbetar kolvarna horisontellt, likt nÀven för en boxare som fÄr in ett perfekt slag.
Sedan den första Subarun av modellen 1000 lÀmnade bandet har det tillverkats över 16 000 000 boxermotorer i fabrikerna i Japan samt USA. Numera har alla Subarus den ikoniska motorkonstruktionen under huven.
Eftersom kolvarna jobbar horisontellt i en boxermotor sÄ tar krafterna ut varandra och motorn blir nÀstintill vibrationsfri och det finns inget behov av energikrÀvande balansaxlar. Boxermotorn Àr en betydande komponent i Subarus symmetriska drivlina eftersom den placeras centralt och i linje med vÀxellÄdan. Detta tillsammans med att drivaxlarna Àr lika lÄnga eliminerar det sÄ kallade styrmoment som kan upplevas pÄ bilar med andra lösningar.
Den platta konstruktionen medför att motorn kan placeras lÄgt i chassit, vilket ger bilen bÄde lÄg tyngdpunkt och bra balans. Det gör att Subarus suvar och cross-overs, trots rejÀl markfrigÄng, har en lÀngre tyngdpunkt Àn mÄnga vanliga personbilar.
Ur sÀkerhetssynpunkt har konstruktionen sina fördelar ocksÄ, dÄ motorpaketet vid en kollision leds ner under bilen istÀllet för att tryckas in i kupén.
Foto: Subaru
redaktoren@bytbil.com