Tyskland gör som Sverige och inför flera nya CO2-skatter. Bensin och diesel ska höjas med närmare tre kronor litern i flera steg – och stora bilar med stora utsläpp får straffskatt. Dessutom införs flygskatt – men billiga elbilar ska få extra bidrag.
Inför klimattoppmötet i New York har Tyskland enats om en rad nya CO2-skatter som ska göra att landet når sina klimatmål fram till 2020. Efter 18 timmars förhandlingar kom Angela Merkel överens med samarbetspartiet SPD.
Första steget blir att höja bränsleskatten med 3 cent, drygt 30 öre, den första januari 2021. I den andra fasen fram 2026 höjs skatten så att den totala höjningen landar på 2,60 euro, närmare tre kronor litern. I dag kostar en liter bensin 15,32 kr i Tyskland, vilket är ungefär samma som i Sverige.
– Vi kommer med flera incitament så att människor kan ta mer ansvar för klimatet i sina handlingar. Vi tror att dessa mål kan uppnås, säger förbundskansler Angela Merkel.
Dessutom inför Tyskland en högre flygskatt som ska få färre att vilja flyga. Priset på tågresor ska sänkas med 7 till 9 procent.
Den som vill köpa en elbil ska däremot få bidrag, men bara om bilen kostar mindre än 40 000 euro, cirka 430 000 kronor. Bilar med stora utsläpp kommer precis som i Sverige att få betydligt högre skatter.
Protester har brutit ut i Tyskland mot klimatpaketet. Men inte från något bensinuppror eller liknande. I stället är det klimatrörelsen som säger att förslaget är för svagt. I fredags demonstrerade 270 000 personer från Fridays for Future, som grundats av Greta Thunberg, på Berlins gator för skarpare åtgärder.
– Detta är inte ett genombrott, det är en skandal, säger Lisa Neubauer på tyska Fridays for Future.
Volkswagens vd Herbert Diess var mer positiv till paketet.
– Vi behöver en förändring av systemet för elektrisk mobilitet. Bilen kommer att förlora sina negativa egenskaper de kommande åren. Det kommer att vara tyst, säkert och rent. Klimatpaketet innehåller viktiga beslut om dess expansion, säger Herbert Diess.