Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Gasturbin i nytt hybridsystem

Brittiskt teknikbolag samarbetar med Ariel och Morgan

Låg vikt och kompakta mått talar för gasturbinen. Men framgången har uteblivit i bilindustrin. Nu tror britterna att de har en lösning.

Amerikanska Chrysler experimenterade med gasturbindrift på sextiotalet. Femtio försökspersoner fick köra deras Turbine Car under två år innan Chrysler gav upp, kallade tillbaka bilarna och skrotade dem. Tydligen var världen inte redo för bilar som lät som överambitiösa dammsugare.

Inom flyget däremot har turbindrift varit populärt sedan fyrtiotalet.

Inom flyget däremot har turbindrift varit populärt sedan fyrtiotalet.

Det finns fler anledningar till att turbindrift kanske inte är lämpligt för bilar. Ett skäl är att medan en gasturbin kan ha hög effekt vill den ogärna ändra varvtal särskilt snabbt. Så när man trycker gasen i botten kan man till slut nå en hög hastighet, men att ta sig dit tar en evighet.

Det har brittiska Delta Motorsport hittat en väg runt. De har konstruerat ett hybridsystem där gasturbinen inte driver direkt på hjulen utan smiskar i stället på en generator som laddar bilens batterier.

Vänta nu, det där låter misstänkt likt Volvo ECC från 1992.

Vänta nu, det där låter misstänkt likt Volvo ECC från 1992.

Systemet kallat MiTRE, som står för någonting långt och utländskt, använder en gasturbin på antingen 23 eller 47 hästkrafter, som alltså enbart används för att driva en generator för att förlänga räckvidden i ett laddhybridsystem.

Till fördelarna räknas låg vikt och kompakt format. Delta Motorsport hävdar att deras 50 kg tunga turbin plockar ut effekt motsvarande en dubbelt så tung kolvmotor och att turbinen kräver 40 procent mindre utrymme.

Genom att undvika dyra och exotiska material har kostnaderna kunnat hållas på en låg nivå. Enligt företaget ska turbinen inte behöva kosta mycket mer än ca 10.000 kronor när serieproduktionen väl är igång.

De båda biltillverkarna Ariel och Morgan har bekräftats som partners i utvecklingsarbetet och Delta Motorsport säger att de ska ha en produktionsmodell av drivsystemet ute på vägarna 2020.

Foto: Delta Motorsport, Ariel, Morgan
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com