Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Första turen: Uppdaterade Nissan Qashqai är redo för en ny resa

Trots att elektriska konkurrenter stjäl kunder från Qashqai gör Nissan vad de kan för att hålla elbilarna på avstånd.

TEXT Simon Hallenslev FOTO Nissan PR

Nissan hävdar bestämt att det var de som skapade C-SUV-segmentet med den första Qashqai 2007. Sett ur ett europeiskt perspektiv har den åtminstone dominerat segmentet med både första och andra generationen. Trots att konkurrenssituationen har förändrats avsevärt för tredje generationen, som lanserades 2021, säljer Qashqai fortfarande bra i Europa. Om man räknar bort de elektriska konkurrenterna, dominerar Nissan Qashqai faktiskt fortfarande med över 350 000 sålda exemplar.

Frågan är hur länge elbilarna kan hållas utanför ekvationen. Med en fräsch 2024-facelift gör Nissan vad de kan för att upprätthålla populariteten och ge Qashqai några år till i rampljuset. Jag tar reda på om de har lyckats när jag tar första åkturen.

En röd Nissan Qashqai kör bort från kameran på en kurvig väg i ett kuperat landskap.

Vad är nytt?

När elbilar uppdateras idag, är det vanligtvis med uppdaterad programvara, nya elmotorer eller större batterikapacitet utan några större visuella förändringar. Med Nissan Qashqai är det tvärtom. Den högbenta favoriten har fått ett nytt utseende både invändigt och utvändigt, medan motorprogrammet består. Fronten på Nissan Qashqai är helt ny med en större kylargrill, som fortfarande formas som ett V men med ett bredare gap. Den nya grillen smälter bättre ihop med de nya LED-strålkastarna, som förutom att vara smalare och mer kantiga, även är skarpare och mer effektiva. Bakljusen har samma design men nu med lamphus i klart glas för ett nytt utseende samt mer effektiv LED-teknologi.

Utöver detta är det små förändringar med nya stötfångare, färganpassade skärmar i utrustningsvarianten N-Design, tre nya fälgdesigner och tre nya lackfärger. Det finns inga nyheter när det kommer till motorerna. Här finns samma 1,3-liters bensinmotor, som ger 140 hk med manuell växellåda eller 158 hk med steglös automatväxellåda. Även E-Power-varianten med 190 hk finns kvar på programmet med sitt välfungerande hybridsystem och låga förbrukning.

Närbild på fronten av en röd Nissan Qashqai med modellnamnet synligt på grillen. En röd Nissan Qashqai parkerad framför en byggnad med spegelglaspaneler.

Hur är det med interiören?

Interiören har också uppdaterats med en lätt revidering av layouten samt nya och mjukare material, som bland annat inkluderar alcantara i de högre utrustningsvarianterna. Instrumentpanelen, mittkonsolen och dörrsidorna har höjts en nivå eller två i kvalitet, vilket ger en tyngre känsla och generellt en trevligare interiörupplevelse. Denna kvalitetsuppdatering har gjorts utan att förstöra den mycket användarvänliga upplevelsen som utan tvekan bidrar till att göra Qashqai till en favorit. Det finns överskådliga vrid- och tryckknappar för alla funktioner som man använder dagligen, och Qashqai är lätt att hantera.

Förutom lite ambient-belysning tar interiöruppdateringen inga jättesprång. I alla fall inte innan man utforskar infotainmentsystemet.

Infotainmentskärmen i en Nissan Qashqai som visar inställningar för ambient belysning.

Goda gamla Google

Qashqai går om sin elektriska syster Ariya och blir första Nissan-modell att få Google inbyggt i infotainmentsystemet. Detta ger tillgång till Google Play-butiken, där alla dina favoritappar kan laddas ner, om du hellre vill använda Waze eller Soundcloud istället för Google Maps och Spotify, som finns i systemet från start.

Med Google i hjärnan på Qashqai får man också Google Assistant som röststyrning, som löpande blir smartare och bättre med uppdateringar. Om sätesvärmen ska sättas på eller den närmaste McDonalds hittas, säger man bara ‘Hey Google’ och låter systemet sköta resten.

Trots att Apple CarPlay och Android Auto trådlöst följer med Qashqai, är det svårt att föreställa sig varför man skulle använda ström och data på det. I sin Qashqai kan man logga in direkt på sitt Google-konto och därför hålla sig ajour med kontakter och kalender. Google-tillägget får mig helt att glömma att Nissans eget system är något föråldrat, eftersom man bara stannar kvar i sina appar.

Interiören av en Nissan Qashqai, med fokus på ratt och infotainmentskärm.

Andra tekniska förändringar inkluderar en ny 12,3 tums instrumentpanel, som har allt man behöver, medan en ny 360 graders kamera ger parkeringshjälp från åtta punkter istället för fyra. Det betyder att man kan ”se genom” motorhuven och ner på sina framdäck, vilket är särskilt hjälpsamt vid besvärliga trottoarkanter eller när du ska in i biltvätten.

Hur körs den?

Som nämnts tidigare finns det inte mycket att rapportera om motor, växellåda och chassi, som förblir oförändrade. För testkörningen har Nissan planerat en vacker, slingrande och krävande landsvägsrutt som i vilken annan testbil som helst skulle ge upphov till ett långt avsnitt om kördynamik. Nissan Qashqai är emellertid en hög familjebil som är inställd på lugn komfort, och inget på den annars magnifika rutten får mig att vilja trycka ner gaspedalen lite extra. Istället njuter jag av omgivningarna i Algarve och noterar att Qashqai fortfarande är bekväm och utrustad med en mjuk och lite lös styrning.

Ett komfortelement har uppdaterats i samband med faceliftet, och det märks tydligt på motorvägssträckan som kommer efter landsvägsrutten. Med tjockare rutor och en bättre ljudisolering är Qashqai tystare i kupén vid motorvägshastighet. Vindbruset dämpas nästan helt, medan de 20 tum stora aluminiumfälgarna dock ger ifrån sig en del ljud.

En röd Nissan Qashqai parkerad framför en byggnad med spegelglaspaneler. En röd Nissan Qashqai parkerad framför en modern byggnad med geometriska former.

Qashqai erbjuder lite mer

Trots att Europa är förtjust i elbilar och köper dem som aldrig förr, finns det fortfarande en lucka på marknaden som Nissan Qashqai kan fylla. Med manuell växellåda och 140 hk från 1,3-litersmotorn börjar Nissan Qashqai Acenta från 319 800 kronor, medan den med automatväxellåda och 158 hk kostar 345 800 kronor.

Det är mycket bil för pengarna, och det har blivit ännu mer efter uppdateringen. Nu är Nissan Qashqai trevligare att se på, har fått mjukare material i kupén och har tillförts en rejäl dos modernitet med hjälp från Google. Nissan Qashqai är med andra ord fortfarande relevant för de svenska villaförorterna.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com