Kias självförtroende får ytterligare en boost med EV9. Den eldrivna SUV:en är större än BMW iX – och nästan lika dyr. Kan det vara ett smart drag av Kia?
TEXT Morten B. Bek
FOTO PR
Bara för att du tänker något – och säger det högt – betyder det inte att det kommer att hända. Men ibland blir tankar verklighet. Som de tankar Kia hade när de inte längre var nöjda med att bara sälja små bilar på den europeiska kontinenten.
Idén har förverkligats. Småbilar är fortfarande en del av affärsplanen (Kia är trots allt ett av få märken som fortfarande tillverkar en mikrobil), men verksamheten är nu baserad på Ceed, EV6, Niro EV och Sportage. Större, dyrare – och mer lönsamma bilar.
Med den ovanliga och ocensurerade Stinger skickade Kia en signal. Något i stil med, tror jag, att visa att Kia kan göra vad Kia vill. Den var cool, men det var mest för syns skull eftersom den var så speciell. Nu skickar de återigen en tydlig signal. Med EV9, vill de skörda kunder som har planterats av Audi, BMW och Mercedes. Det är varumärken som är kända för att vara ”premium”. Har Kia tagit sig vatten över huvudet, eller är EV9 tillräckligt bra för att spela med de stora pojkarna?
EV9 är stor. Väldigt stor.
Om Sorento redan verkar stor (481 cm lång, 190 bred, 170 hög) så är det ingenting jämfört med EV9. Här är en elektrisk SUV som överträffar Sorento och skjuter förbi Audi Q8 E-Tron och BMW iX. EV9 är 502 cm lång, nästan 2 meter bred och reser sig 178 cm upp i luften. Eftersom den dessutom är lika kantig som en container verkar den exceptionellt kraftfull. Q8 E-Tron och iX hamnar nästan i bakgrunden bredvid det nya lastfartyget från Kia.
Varför så mycket Kia i en bil? För amerikanska familjer såklart. I USA är EV9 mer eller mindre standardstorleken för en familjebil, och Kia är bland de första att lansera en elbil i den kategorin med upp till sju säten.
Bakdörrarna, som känns mer som grindar än dörrar, öppnas upp för att komma åt två baksätena som finns tillgänglig med antingen tre säten eller två kaptensstolar. Om den skulle få plats i mitt vardagsrum skulle jag vilja ha ett par av dem eftersom de är utmärkta för att ta en tupplur i. Med upp till 2 318 liter är bagageutrymmet gigantiskt. Även med sju säten i bruk finns det fortfarande 333 liter tillgängligt.
Kia tar sitt nya flaggskepp ännu längre med en ny interiördesign och ännu finare materialkvalitet än i EV6. Inredningen är smakfull och modernare än i till exempel Q8 E-Tron.
Ett nytt infotainmentsystem med en mycket bättre menystruktur – och en lite udda placerad pekskärm mellan instrumenteringen och infotainment för luftkonditioneringen. Men låt inte det avskräcka dig: riktiga knappar att trycka på är tillbaka efter att ha tagits bort från EV6 och Sportage – du kan vrida upp och ner temperaturen utan att titta bort från vägen.
Hur är körupplevelsen?
EV9 är väldigt snabb, 0-100 km/h på 5,3 sekunder. Mycket fart på nolltid. Men det matchar inte riktigt hur den stora familjebilen styr. Styrningen är lätt och det känns som den är gjord för en amerikansk motorväg, så EV9 känns lika stor som den ser ut. Audi Q8 E-Tron känns också stor, så det är inte något som bara händer i EV9.
Jag skulle gärna ge upp lite av kraften, eller bli av de 21-tumshjul som EV9 GT-Line körs på, eller få ett chassi med adaptiva dämpare. EV9 är inte helt där med att ha det smidiga, mjuka underrede som den stora elbilen från Audi har. Det är en kamp mot potthål och dåliga underlag som EV9 förlorar alltför ofta.
Priset då?
Ambitioner saknas verkligen inte. EV9 är stor, iögonfallande, elegant och snabb. Tyvärr har den också, precis som GT-Line, en fjädring som inte har samma lugn och komfort som varken Q8 E-Tron och iX.
Prissättningen är lika ambitiös som bilen. En bil som den blå EV9 på bilderna, en GT-Line med 384 hästkrafter, kostar ungefär lika mycket som en BMW iX eDrive40 med 340 hästkrafter. EV9 går på från 869 900 kronor. Det är ett statement, och det bör användas som ett argument till Kias fördel att EV9 GT-Line är kraftfullare, går längre på en laddning och har mer utrustning inkluderat i priset.
Kia EV9 AWD GT-Line
Motor: Elmotorer (fram och bak)
Effekt: 384 hk/700 Nm
0-100 km/h: 5,3 sekunder
Topphastighet: 200 km/h
Förbrukning: 22,8 kWh/100 kilometer
Batteristorlek: 99,8 kWh
Laddningskapacitet: 240 kW
Räckvidd: 505 kilometer
Mått (L/V/H): 502/198/178 cm
Egenvikt: 2 660 kilo
Vikt vid bogsering: 2 500 kilo
Pris: från 869 900 kronor