Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Förbränningsmotorn kan genomgå en revolution

Nya tekniker lovar effektivare förbränning och mindre utsläpp

Uppfinnare och ingenjörer har nya koncept på gång för förbränningsmotorer. Ska någon stor tillverkare nappa på deras idéer?

Felix Wankel var inte bara nazisten som blev utesluten ur Hitlers parti för att ha varit för militaristisk. Han var också självlärd ingenjör och uppfann Wankelmotorn, en genialisk förbränningsmotor med roterande kolvar.

Men sedan Wankel fick sitt första patent 1929 har få revolutioner ägt rum i förbränningsmotorns utvecklingshistoria. Wankels idéer gick dessutom ur tiden när Mazda lade ner sin sista Wankelmodell RX-8 för några år sedan – även om både Mazda och andra fortfarande funderar över konceptet.

Kanske är det dags att ändra på det nu. Nissan har väckt liv i den gamla Saab-idén om variabel kompression och vi har tidigare rapporterat om att kinesiska Qoros visat upp en fullt fungerande standardbil med en motor som bygger på den svenskutvecklade FreeValve-tekniken. Där har motorns kamaxlar helt sonika ersatts av pneumatisk-hydraulisk-elektriska ventilaktuatorer. Därmed kan ventilöppningsförloppet styras helt fritt, vilket effektiviserar förbränningen och förbättrar i princip allting här i livet.

Amerikanska Coates International går ett steg längre. Deras sfäriska rotationsventiler har utvecklats under 30 år och gör sig inte bara av med kamaxlarna, utan också med de konventionella tallriksventilerna. I stället använder Coates roterande bollar, med portar genom vilka insugsluft tas in och avgaser evakueras.

Till fördelarna hör inte bara förbättrad fyllnadsgrad när ingen tallriksventil sitter i vägen för flödet, utan också en betydligt mildrad komplexitet. När hela ventilmekanismen med alla sina fjädrar och följare försvinner behövs inte ens någon motorolja i motorns topplock längre.

Svenska Dafab har en liknande lösning, även om utvecklingsarbetet inte har kommit lika långt. Deras fjäder i hatten är styrningen av rotorn, som sker på elektronisk väg vilket gör att ventilöppningstiderna kan styras momentant, precis som hos FreeValve-motorn.

Achates Power i Kalifornien vill väcka liv i motkolvsmotorn, en teknik som har använts i bland annat u-båtar och diesellokomotiv. Achates vill överföra tekniken till våra vägar och har visat upp en kompressor- och turboladdad tvåtaktsdiesel avsedd för lätta lastbilar.

Achates nämner fördelar som bättre termisk verkningsgrad, lägre friktion och mindre pumpförluster, vilket leder till bättre effektivitet, lägre förbrukning och mindre utsläpp. Dessutom har motorn lägre komplexitet än en konventionell kolvmotor och ska därför vara billigare att tillverka och underhålla.

Duke Engines har ett annan förhållningssätt till kolvmotorn. Deras variant vet jag inte ens hur jag skulle beskriva, så jag rekommenderar deras faq i stället. Duke nämner storlek och vikt som främsta fördelar, men nog är den spektakulära konstruktionen ett ännu viktigare argument.

Likaledes amerikanska LiquidPiston har till och med kastat kolvarna på sophögen och ersatt dem med rotorer, precis som Felix Wankel en gång gjorde. Men till skillnad från Wankelmotorn har LiquidPiston ovala kolvar i trekantiga förbränningsrum, i stället för tvärt om. Det finns förstås ingen ände på fördelarna: lägre vikt tack vare hög effektdensitet, färre rörliga delar, mindre vibrationer, lägre bränsleförbrukning (särskilt i dieselutförande), bättre kärleksliv, och så vidare. Fast bäst är att de har stoppat ner sin motor i en gokart.

Så i tider när elmotorer ser ut att ta över världen uppfinns det förbränningsteknik som aldrig förr. Kanske är förbränningsmotorns framtid inte så hotad som det framställs ibland, särskilt som man kan elda dem med miljövänliga bränslen om man är rädd om naturen. Om bara någon av de stora tillverkarna anammar tekniken, det vill säga.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com