Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Espada och Islero 50 år

Lamborghini firar med Grand Tour

  • Lamborghini
  • Lamborghini

1968 var ett flitigt år för Automobili Lamborghini. På bilsalongen i Genève visade man de två nyheterna Islero och Espada – båda med 3,9-liters V12-motorer.

Lagom till de båda bilarnas 50-årsjubileum har Lamborghini Polo Storico renoverat en Islero och en Espada. De kommer att köra en ”Grand Tour” genom Italien med start i Perugia, Umbrien. De kommer att ha sällskap av andra historiska Lambos och kör 65 mil genom landet innan målgången i Sant´Agata Bolognese, Lamborghinis hemstad.

Espada är den mest kända av de två bilarna och även den som byggdes i flest exemplar. Hela 1.226 Espada byggdes under tio år i de tre delserierna och var märkets bästsäljare före Countach. De särpräglade linjerna är ett verk av Marcello Gandini hos Carrozzeria Bertone och är bland annat inspirerad av showbilen Marzal från 1967.

Espada är fyrsitsig, byggd med stålmonocoque och drivs av en frontmonterad V12 på 3.929 cc och hade mellan 325 och 350 hästkrafter beroende version och specifikation. V12:an matades med sex stycken tvåports Weber-förgasare, så de två bensintankarna på sammanlagt 95 l behövdes verkligen. Espada var den första Lamborghinin som kunde fås med automatisk växellåda.

Namnet, Espada, hämtades som vanligt från tjurfäktningens värld och är namnet på det svärd som matadoren dödar tjuren med. För svenskt vidkommande kan noteras att racerföraren Ulf Norinder ägde en och även skådespelaren Carl-Gustaf Lindstedt.

Islero hette från början officiellt Jslero med J. I det fallet är namnet hämtat från den Miura-tjur som dödade matadoren Manuel ”Manolete” Rodriguez vid en tjurfäktning i Linares 1947.

Hellre Islero än Miura.

Islero blev inte samma storsäljare som Espada och byggdes bara i 225 exemplar från 1968 till 1970. En klassisk 2+2-sitsig Gran Turismo eller ”two-plus-who” som britterna säger när baksätet knappt duger något till. Även Islero hade en 3,9-liters V12 på 320 eller 350 hk beroende på version. Växellådan 5-växlad och manuell. Toppfarten var 250 km/h (260 km/h för Islero S.) Designen stod Mario Marazzi hos Carrozzeria Marazzi för.

Islero var en bil i Ferruccio Lamborghinis smak. Han gillade inte de mera extrema sportbilar som hans underlydande hade en tendens att ta fram, vilket vi berättade om för en tid sedan. Han körde en Islero själv liksom brodern Edmondo
De båda renoverade bilarna kommer att placeras i Lamborghinis museum efter fullgjord turné.

Torbjörn Lundgren
TobbeTi@outlook.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com
ANNONS