Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Därför kommer Cybertruck påverka din nästa bil

Tesla först med nästan alla innovationer senaste åren

Teslas nya pickup Cybertruck kommer att påverka hur din nya bil ser ut om några år.
De senaste sju åren har Teslas nymodigheter förändrat bilindustrin mer än något annat.
Cybertruck innehåller ännu fler innovationer än tidigare Teslor – men vissa kan vara olagliga.

Elon Musks och Teslas entré i bilindustrin har påverkat våra bilar mer än något annat de senaste åren. Alla världens ledande biltillverkare utvecklar nu elbilar på samma sätt som Tesla Model S och Tesla Model 3, även om de fortfarande tycks ligga lite efter när det gäller effektiviteten hos drivlinorna. Teslas räckvidd och energiförbrukning är fortfarande branschledande. Andra innovationer som Tesla var först med var stora touchskärmar i bilarna, som nu finns i så gott som alla nya bilmodeller.

Tesla får även anses vara ledande inom självkörningsteknik och förarstödssystem, även om det verkar ta längre tid än de flesta har trott att komma med en helt självkörande bil. En annan stor innovation är att bilarna hela tiden förbättras genom att systemuppdateringar trådlöst skickas till bilens dator och styrsystem, något som andra tillverkare först nu har börjat med.

Även Teslas affärsmodell med att sälja bilarna över internet direkt till kunderna utan några fysiska återförsäljare är nyskapande. Den kopieras nu friskt av andra bilmärken.

Med nya pickupen Cybertruck har Tesla uppenbarligen tagit ytterligare steg med sina innovationer. Bilen är så nyskapande och annorlunda jämfört med andra pickuper och personbilar om säljs i dag att många har svårt att acceptera bilens design. Men mycket talar för att biltillverkare återigen kommer att kopiera Tesla – om bilen blir den succé som hysterin med över 146 000 förhandsreservationer pekar på.

Här är förändringar och innovationer i Cybertruck som ställer begreppen på ändå i bilindustrin.

Lågt pris och längre räckvidd
Tesla har ännu inte uppgett vikten för Cybertruck, men bilen är längre än en vanlig stor pickup och sannolikt minst lika tung, trots avsaknad av rambygge. Ändå har den en räckvidd på hela 40 mil i sitt enklaste utförande och 80 mil i toppversionen med tre motorer. Trots det har Tesla på något sätt lyckats hålla ner priset till 39 900 dollar för instegsmodellen. Det här förebådar lägre batteripriser som gör att det kan komma billigare vardagsbilar från Tesla som kan produceras i massupplaga och göra att elbilismen slår igenom på allvar.

Kaross i rostfritt borstat stål
Den kanske största skillnaden mellan Tesla Cybertruck och andra bilmodeller, förutom eldriften, är sannolikt att bilen görs helt i rostfritt stål. En enda bilmodell genom historien har tidigare serieproducerats i rostfritt: DeLorean DMC12. Och Ford har genom årtiondena tillverkat några få bilar i rostfritt stål av olika modeller. DeLorean blev ingen försäljningssuccé och företaget gick i konkurs, men i dag finns över 6000 bilar kvar av de 9000 producerade, vilket visar på en fantastisk hållbarhet i karossen och ett långt liv som får ses som klimatsmart. Det rostfria stålet innebär att karossen inte kan pressas på samma sätt som vanlig lättplåt vid tillverkningen, därav en del av Teslans kantiga form. Materialet är mer hållbart och starkare än vanlig plåt, och behöver inte lackeras. Den är upp till dubbelt så dyr som vanlig plåt, men genom mindre bearbetning kan Tesla kanske räkna hem tillverkningsprocessen i alla fall. Om Cybertruck blir en succé kan vi räkna med att fler tillverkare släpper bilar i rostfritt. Karosserna kommer hålla i en evighet och kan i princip inte rosta – Fordbilar från 30-talet som gjordes i rostfritt ser fortfarande ut som nya efter en polering. Vissa experter hävdar att de vassa vinklarna på Cybertrucks kaross är olagliga – och kanske måste Tesla komplettera bilen med någon typ av stötfångare.

Ingen lackering
Det rostfria stålet behöver inte lackeras, utan en borstning räcker för att skapa en finish som liknar Tillbaka till framtiden-bilen DeLorean. Att bilen inte lackeras sparar både kostnader och miljö. Den som ändå vill ha någon typ av färg på sin bil får välja till en foliering. En möjlighet är också att blankpolera bilen för att skapa en annan yta än den mattpolerade som Tesla visade upp på Cybertruck-premiären.

Skottsäkert glas
Den mest omtalade detaljen på Cybertruck, eftersom demonstrationen av glaset gick helt på tok under premiärvisningen. Det skottsäkra glaset bidrar sannolikt till att skapa en mer vridstyv kaross då Teslan inte är byggd på en ram som andra pickuper. Ingen annan bil har haft skottsäkert glas som standardutrustning tidigare, så frågan är hur många konsumenter som egentligen efterfrågar det.

Inga backspeglar
Cybertruck saknar helt utvändiga backspeglar, något som det finns lagkrav på i dag i vissa länder. Det verkar som att Tesla har någon typ av kameralösning som ska ersätta backspeglarna helt och hållet – men exakt hur är inte bekräftat. Tidigare har Audi e-tron varit först med att erbjuda en massproducerad bil med kameror i stället för backspeglar. Fördelen är att luftmotståndet kan sänkas och att bilen med dagens billiga kamerateknik kan bli billigare att tillverka.

Solceller på flaket
Som tillval finns solcellspaneler som täcker flaket på Cybertruck. Enligt Tesla ska de kunna ge en räckvidd på 25 km per dag om solen skiner. Toyota erbjuder redan vissa modeller med solceller, även om de laddar lägre effekt. Och elbilen Sono Sion och den nederländska startupen Lightyear One säger sig vara på väg ut med en solbil nästa år. Men om någon ska få ut solceller i massupplaga är det Tesla. Om lösningen visar sig fungera utan att fördyra bilen alltför mycket lär solceller på bilar vara standard om några år.

Flygratt i stället för bilratt
Cybertruck saknar en traditionell bilratt, utan har en flygplansliknande styranordning utan rattkringla. Den liknar Knight Riders bil Kitt en hel del. Vad poängen är med att ha detta i stället för en traditionell ratt vet inte vi, det kommer att bli problem att hålla den klassiska tio i två-fattningen i alla fall.

Vindruta utan synliga torkarblad
Cybertruck saknar traditionella torkarblad så Tesla verkar ha för avsikt att införa sin patenterade teknik med torkning utan torkarblad. Det amerikanska patentverket tog emot Teslas ansökan den 5 september med rubriken ”Elektromagnetiskt torkarsystem för ett fordons vindruta”. Ett blad – istället för dagens två – är både snyggare och effektivare, enligt Teslas ansökan, även om ritningarna som bifogats visar att två torkarblad kan användas. När torkarna inte används är de gömda i vindrutestolpen.

Instrumentpanel i papper
Någon egentlig instrumentpanel finns ju inte i Cybertruck, men en typ av panel bakom skärmarna existerar för att skydda vid en krock och göra kupén mer ombonad. Enligt de som teståkt Cybertryck så ser brädan ut att vara gjord av kalksten, men i själva verket är det hårt pressat papper. Miljövänligt så det förslår.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com