Audi byggde bilar helt i aluminium redan på 1990-talet.
Både A2 och A8 hade en viktbesparande aluminiumkaross.
Nu görs delarna till Audi i ett slutet kretslopp – en ölburk elller gammal A8 kan komma ut i form av en ny e-tron.
Audi har en lång tradition av att använda aluminium. Redan 1994 lanserades Audi A8 med Audi Space Frame, en konstruktion helt i viktbesparande aluminium. Sedan dess har Audi fortsatt använda lättviktsmaterialet i olika former, numera i en innovativ multimaterialmix. Produktionen av primäraluminium är dock väldigt energikrävande. Audi har därför infört ett slutet kretslopp för återvinning, s.k. Aluminium Closed Loop. Det sparar in på värdefulla råvaror och gör att bilarna levereras med en bättre miljöbalans redan från start. Audi använder därför återvunnet aluminium i Audi A3, A4, A5, A6, A7 och A8, och inte minst i elbilarna Audi e-tron och e-tron Sportback.
“Effektivt och sparsamt användande av resurser är precis lika viktigt för oss som reduktionen av CO2-utsläpp,” säger Marco Philippi, Head of Procurement Strategy. “Energiåtgången är upp till 95 procent lägre vid användningen av sekundäraluminium jämfört med primäraluminium”.
Audi införde den så kallade “Aluminum Closed Loop” i Neckarsulm redan 2017. Restmaterialet från aluminiumplåtarna i pressverket skickas direkt tillbaka till leverantören. Leverantören återvinner dem sen till nya aluminiumplåtar av samma kvalitet, som Audi sedan använder i produktionen igen. I Neckarsulm har Audi infört systemet med två leverantörer och därmed kunnat öka mängden aluminium som hanteras i det slutna kretsloppet. Det gav besparingar på ca 150,000 ton CO2 under 2019, två tredjedelar mer än året innan. Totalt har över 350.000 ton CO2-utsläpp sparats in sedan införandet av det slutna kretsloppet. Nyligen infördes systemet även i Ingolstadt. Nästa år skall det införas i Győr och därefter successivt på ännu fler anläggningar. Idag används återvunnen aluminium i olika karossdelar i Audi A3, A4, A5, A6, A7 och A8, samt i Audi e-tron and e-tron Sportback.
I och med övergången till eldrift ökar leverantörskedjans andel av de totala CO₂ utsläppen ur ett livscykelperspektiv. Fram till 2025 beräknas ca en fjärdedel av CO₂ utsläppen ske i detta led, beräknat på ett snitt av den planerade fordonsflottan. 2018 startade Audi därför ett gemensamt CO2 program med sina leverantörer för att identifiera åtgärder som sänker CO2-utsläppen redan i leverantörsledet. Möjligheterna ligger framförallt i så kallade slutna kretslopp för material, successivt ökad användning av sekundärmaterial, användningen av s.k. recyclater i konstmaterial och användningen av grön el i även i leverantörsleden. Åtgärderna förväntas vara fullt ut genomförda 2025 med en potential på 1.2 ton CO2 besparingar per bil i genomsnitt.