När bränslepriserna ökar finns det ett par saker man kan göra för att bränslet i tanken räcker längre.
Bränslepriserna har ökat markant den senaste tiden, och Rysslands invasion har ökat priserna ännu mer. Det har gjort att allt fler funderar på att köpa en elbil. I dagsläget kostar dieseln 25:12 kronor, medan bensinen kostar 20:99 kronor. I resten av världen, inklusive USA, har priserna också ökat. Nu kommer amerikanska Consumer Reports med några tips på hur man ska lyckas få bensin eller dieseln att räcka längre.
Det första tipset, är att alltid försöka ha minst en halv tank fylld med bränsle under vintern. Anledningen, är utifall det blir extremväder och det kan finnas brist på bränsle vid mackarna. Samma tips kan appliceras på semesterresor, när det är många bilar och långa köer. Att ha bränsle i tanken kan lätta på stressen och ge mer flexibilitet med när och var man fyller på bränsle.
Vill man se var den billigaste bränslet finns, kan man använda olika onlinetjänster. Ett annat tips är att minimera resandet. Om det går att cykla, gå, ta kollektivtrafiken, eller helt enkelt skjuta upp ett ärende till senare, behöver man inte ta bilen, och då sparar man såklart bränsle.
Kör så jämnt som möjligt
När man är ute och kör med bilen, försök att lyda hastighetsgränserna. Det är inte bara av säkerhetsskäl, utan man sparar också soppa. En annan åtgärd som minskar förbrukningen, är att du kan försöka köra så jämnt som möjligt. Undvik att accelerera för hårt, och likaså bromsa för hårt, när det är möjligt. En annan sak du kan tänka på, är aerodynamiken på bilen. Exempelvis en takbox, eller takräcken gör att bränsleförbrukningen ökar. I vardagen kan det vara bra att exempelvis montera ner eventuella extra takräcken som finns på bilen.
Apropå bilen, kolla däckstrycket. Däcken förlorar cirka en psi per månad. Har de för lågt däcktryck, kan det påverka bilens effekt, men även bränsleekonomin. Ett sista tips är att faktiskt att undvika använda luftkonditioneringen, för den drar också bränsle. Dock är det att rekommendera att använda den när det är för kallt, eller om det blir för varmt, ur ett säkerhetsperspektiv.