Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

"Alla bilar borde väga ett ton eller mindre"

Föreslår nytt skattesystem – baserat på bilars vikt

Större
Stäng
  • Alpine A110 hade behövt banta för att klara viktgränsen (bilden är ett montage).
    Alpine A110 hade behövt banta för att klara viktgränsen (bilden är ett montage).
  • Alpine A110 hade behövt banta för att klara viktgränsen (bilden är ett montage).

Beskatta alla bilar som väger mer än ett ton med 1 100 kronor per kilo och subventionera köp av lättare billar med dessa pengar.
Så skriver Top Gears skribent Craig Jamieson i en opinionstext.

Det bara sprutar ut tunga bilar ur tillverkarnas fabriker för tillfället. Det är åtminstone en åsikt som Craig Jamieson har kring bilindustrin.

I en omdiskuterad (och underhållande) opinionstext på Top Gears nyhetssida argumenterar han för att en ny lag borde införas. Den skulle beskatta alla bilar som väger över ett ton och göra lättare bilar billigare att både köpa och äga.

Han rättfärdigar denna idé med flera argument: Tunga bilar kräver mer material vid tillverkningen, vilket slösar på resurser. Tyngre bilar kräver mer kraft för att få dem att prestera (speciellt med dagens krav), vilket kräver mer bränsle, oavsett om det är litium eller dinosaurer i flytande form, som han själv uttrycker det.

”De är svårare att få stopp på, vilket kräver större bromsar, vilket kräver större hjul, vilket leder till en åktur var kvalitet vanligtvis är reserverad för en kamel”, skriver han.

Därför föreslår Jamieson att en skatt om 1 000 pund (cirka 1 100 kronor) per kilo för de bilar som väger över ett ton. För dem som skulle försöka undvika denna skatt skulle en ny klassificering av fordonet vara ett lämpligt straff, menar han. En för tung bil skulle bli ”bötfälld” till att bli en lätt lastbil.

Vidare menar han att lättare bilar skulle få rulla vidare som inget hade hänt. Fast med en morot. Skattepengarna som genererats av de bilar som väger över ett ton hade kunnat utgöra potten för subventioner på köp av bilar som väger under ett ton. Samtidigt skulle bilägare som redan har en bil som väger, låt säga 900 kilo, få ett statligt stöd om 50 pund (560 kronor) per kilo som den väger under ett ton. Dessutom skulle bilar som lyckas kapa vikt över tonnet få samma bidrag per förlorat kilo.

”Detta betyder att till exempel en 1 103 kilos Alpine A110 skulle vara berättigad ett statligt stöd på 5 150 pund (58 000 kronor), inte för att nämna de 10 300 pund (116 000 kronor) den sparat på skatter, om den gick ner till 1 000 kilo”, skriver han.

I slutet av texten konstaterar han att detta såklart hade inneburit en stor förändring för biltillverkarna. Men han menar att branschen skulle bli mer rationell.

”Ut försvinner säten med 20 olika värmereglage. Ut försvinner stereon med 21 högtalare med fler watt än vad som behövs för att skicka DeLorean på en resa genom tiden. Ut försvinner 4-zonsklimat, gigantiska hjul och sladdar som hade hört hemma på ett headline-gig på Wembley”.

Åsikterna är delade om Craig Jamiesons raljerande. Vissa i kommentarsfältet tolkar texten som ”ett uppenbart skämt” medan andra helt enkelt menar att idén vore ohållbar för familjer.

”Jag skulle älska se dig få in fyra ungar och all sportutrustning i en av dina bilar under 1 000 kilo”, lyder en kommentar.

Det finns också de som verkar hålla med om förslaget, oavsett om det är sarkastiskt eller inte.

”Jag är helt för en viktgräns. Särskilt om det betyder att vi får dessa löjliga SUV:ar av vägarna”, skriver en användare.

”En bonus med lättare bilar är att de har färre utsläpp, skadar vägarna mindre och är säkrare i kollisioner (oavsett vad du träffar)”, skriver en annan.

Vad tycker ni? Vore en viktgräns med skattebestraffningar och belöningar en bra idé?

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com