Här är svenska supertekniken som kan slå ut dagens elbilsteknik och bli elbilen 2.0. Bolaget Powercell har tokrusat 89 procent på börsen på kort tid. Fler och fler bedömare börjar tvivla på dagens elbilar och ser bränsleceller som framtidens fossilfria lösning – om två år kommer nya generationens bränslecellsbilar som bara släpper ut vatten.
Bränslecellsbilar eller elbilar med tunga batterier? För några år sedan var bilföretagen, bilköparna och experterna osäkra på vilken teknologi som skulle slå igenom. I dag råder det en stor hype kring elbilar och alla tror att bränsleceller är dött som bred teknologi.
Senast i raden är Volkswagen som i går premiärvisade sin nya elbil ID.3 i Berlin. Företaget investerar 100 miljarder kronor i elbilsteknologi och säger sig vara säkra på att elbilar är den vinnande tekniska lösningen.
– Vi har lagt våra kort och det är elektrifiering som gäller. Det är vi skyldiga våra barn och barnbarn det för att sänka klimatavtrycket. Det finns andra teknologier som är intressanta och vi följer dem, men för oss är det elbilar som gäller, säger Jürgen Stackmann, försäljningsdirektör för Volkswagen till BytBil.
Men någonting håller på att hända – och flera tecken på kort tid visar att elbilarna börjar stöta på problem när de ska gå från en marginell produkt för early adopters till bred konsumentprodukt för massmarknaden.
Även Tesla som är ledande i branschen ser mörka moln på himlen. På ett slutet möte med mineralbranschen varnade Tesla för att det kommer att bli brist på viktiga metaller för elbilars batterier. Den som varnade var Sarah Maryssael, global inköpschef för batterimetaller på Tesla, uppger Reuters.
Volkswagen är dock säkra på att de kommer att kunna få leveranser av batterier i tid till nya elbilen ID.3 som ska göras i minst 100 000 exemplar om året.
– Vi har avtal med tre olika batterileverantörer, så vi känner oss säkra på att det ska fungera, säger Jürgen Stackmann.
Koncernkollegan Audi har dock drabbats av stora problem nu när företaget börjat tillverka nya el-suven E-tron. Företaget har fått minska produktionen till 45 000 bilar från de ursprungliga 55 000 på grund av att batterileverantören LG inte kan möta Audis efterfrågan på batterier.
– Det har varit tonvis med problem med LG som förser oss med battericeller, säger en Audianställd till L’Echo.
Just nu produceras endast 160 bilar om dagen mot planerade 293 på grund av batteribristen. Problemen med batterileveranser har också gjort att Audi skjuter upp lanseringen av sportbackversionen av E-tron.
Nyligen gick dessutom Audi ut och sa att de återupptar utvecklingen av bränsleceller, en färdig bil ska visas upp i höst och börja säljas år 2021.
– Vi vill verkligen skynda på det här. Vi kommer att prioritera upp vätebränsleceller. Mer pengar, mer kapacitet och mer förtroende, säger Audis vd Bram Schot, i ett uttalande.
Ett annat tecken på att bränsleceller är hett igen är att tyska underleverantören Bosch har tecknat ett stort avtal med svenska bränslecellsbolaget Powercell. Affären är värd en halv miljard och kan ge ännu mer i royaltyintäkter för Powercell. Beskedet har fått Powercells aktie att gå upp 89 procent på kort tid.
Vad det handlar om är att Powercell ska leverera en ny typ av bränlestackar till Bosch som ska använda dem i sina bränslecellssystem för bilar, lastbilar och bussar. Powercells bränslestackar är bättre och billigare än de som använts tidigare i bränslecellsbilar.
Bosch har höga förhoppningar om tekniken, och förutspår att var femte elbil som säljs år 2030 har bränslecellsteknik. Fördelarna är flera: Bilarna slipper släpa på tunga batterier och kan tankas, och det enda utsläppet är vatten.
Bilarna drivs av en elmotor som får ström genom att vätgasen reagerar med syre via bränslecellens anod och katod. De bildar elektrisk ström, vatten och lite värme.
Dagens bränslecellsbilar är dock väldigt dyra och än så länge är tankställena för vätgas otroligt få. Investerarna verkar dock tro att Powercell och Bosch är något stort på spåren. Aktien har gått upp 89 procent på 10 dagar.
– Hajpen i aktien är inte omotiverad, men räkna med en skakig kursresa, skriver Dagens Industri.
Ytterligare ett tecken i skyn för bränsleceller är att mannen som var arkitekten bakom elbilsboomen i Kina nu har välsignat bränslecellerna och ser dem som framtidens lösning. På bara tio år gjorde hans ord Kina till världens största elbilsmarknad. Wan Gang är fordonsingenjören som arbetade tio år på Audi och som blev den första icke-partimedlemmen att bli teknikminister i Kina.
– Bränsleceller är framtidens utvecklingsriktning, säger Wan Gang.
Så fungerar en bränslecell
En bränslecell skapar en kemisk process som förvandlar vätgas och luft till elektrisk ström, vatten och lite värme. Den elektriska strömmen kan användas för att driva en elmotor i en elbil.
En bränslecellsbil behöver inte laddas som en elbil, i stället tankas den med vätgas. Vätgas kan framställas via en kemisk process med elektricitet, och kräver inte olja.
Själva bränslecellen består av en anod och en katod och ett elektrolytiskt membran. Cellen skickar vätgas genom anoden och syre via katoden. Vätemolekylerna slås isär till el.