Nya Jeep Wrangler är annorlunda

Skruva bort dörrarna och möt naturen i Jeep.

Naturen är alltid nära i Jeep Wrangler. Här finns allting som behövs för en motoriserad skogspromenad.

Rubicon är ett stilla vattendrag alldeles söder om Ravenna i Italien och den 10 januari år 49 före kristi födelse korsades floden av en snubbe vid namn Gaius Julius Caesar. Han var inte ensam, förstås, för han hade idé om att kuva den romerska republiken. Därför hade han sin trogna trettonde legion med sig. Och hur svårt kunde det vara att klafsa över en bäck, han hade ju redan klarat av att korsa både Rhenfloden och Engelska Kanalen. Rubicon, den mätte bara ett stenkast mellan strandbankarna.

Eller ett tärningskast, då.

Om det är anledningen till att den terrängvänligaste varianten av Jeep Wrangler heter Rubicon vet vi inte, men den ska kunna vada genom upp till 75 centimeters vattendjup, fullt tillräckligt för att invadera antika imperier.

För några veckor sedan fick vi se de första bilderna på den nya generationen av Jeep Wrangler, men det är först nu som vi får veta någonting om den. Och precis som vanligt handlar det om separat stegram med stela axlar i båda ändar. En lastbil, alltså.

Artonhundratalet ringde …

Driver gör den förstås både fram och bak och i lera finns en lågväxel att ta till. Har man beställt det där Rubiconpaketet får man också diffspärr både fram och bak, liksom elektriskt urkopplingsbara krängningshämmare – Jeep Wrangler tar sitt värv som skogsmaskin på allvar.

Dörrar, toppar och vindruta går att skruva av och fälla ihop, lite beroende på hur man har valt att specificera sin Jeep, och storleken på torx-skruvarna är stämplad på dörrgångjärnen. Jajamensan, Jeep Wrangler är sannerligen annorlunda i denna tid av suvmässig likrikning. Startknappen är vädertätad, så att dina leriga fingrar inte ska orsaka kortslutning.

Motormässigt finns en tvåliters turbo, en 3,6-liters bensinsexa eller en treliters dieselmotor att välja mellan och de driver antingen via en sexväxlad manuell låda eller en åttaväxlad automatlåda. Alla alternativ är de ungefär lika starka, mellan 260 och 285 hästkrafter.

Det är annat än hur det var förr, gjutjärnsspisen i Willys MB hade 60 hästkrafter. Å andra sidan vägde den inte så mycket heller, så det räckte åtminstone till att ge tyskarna på nöten. Vi får väl se om den nya Jeep Wrangler klarar av att göra samma sak, när nästa generation av Mercedes G-klass lanseras i vår.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com