Efter Collins attack: Hybrider tappar skattebonus

Volvos vd: ”Risken stor att försäljningen av laddhybrider minskar”

Volvo har fått kritik av biljournalisten Robert Collin för att deras laddhybrider är törstiga och ändå får 12 000 kr i lägre skatt och ger bidrag till de som köper bilarna. Vid årsskiftet hotas hybriderna av en skattechock och förlorat bidrag.  – Om möjligheten till en inköpsbonus försvinner vid årsskiftet är risken stor att försäljningen av laddhybrider minskar. Därmed riskerar elektrifieringen att stanna av, skriver Kristian Elvefors, vd för Volvo Car Sverige i en debattartikel.

Biljournalisten Robert Collins kritik mot laddhybrider fick nyligen stor uppmärksamhet.

– Det är bara symbolpolitik utan någon seriös miljötanke. Miljön vinner ingenting på symbolhandlingar, säger han.

Robert Collin kritiserade att en en dieselbil som drar 0,84 liter vid långkörning har en skatt på 11 200 kr och en laddhybrid som drar 1,08 liter har en skatt på 300 kr.
Det var efter att Robert Collin körde  två bilar på långfärdstest genom Sverige: en Volvo XC90 T8 hybrid och en VW Touareg diesel som han gick ut med kritiken:

– Vi tankar båda bilarna upp i röret på Preem i Norrtälje, och Volvon har haft sitt lilla batteri på laddning hela natten. Det är 66 mil tills vi tankar fullt igen i Norråker. XC90 T8 drar 1.08 liter milen. Och belönas av svenska staten med en årlig skatt på 300 kronor (ja, trehundra!). Vår VW Touareg drar 0,84 liter milen. Och det är riktigt dåligt tycker staten som straffar bilen med den årliga skatten 11 254 kronor. Dessutom får tjänstebilsförarna en rejäl rabatt. XC90-hybriden kostar 12 000 kr mindre i skatt per år jämfört med VW Touareg.

Nu riskerar hybridbilarna dessutom att bli av med delar av sina miljöbonusar när bonus-malus-systemet förändras vid årsskiftet. Något som Volvo Cars Sverige-vd Kristian Elvefors i dag vill stoppa i en debattartikel i Dagens Industri:

– Vid årsskiftet 2019/2020 riskerar dessa bilar att bli av med den subvention som finns via det så kallade bonus malus-systemet. Då byter nämligen staten mätmetod för hur premie och skatt beräknas. Många av de bilar som i dag släpper ut under 60 gram koldioxid, och är berättigade till en bonus vid inköp, kommer att gå över den gränsen i och med det nya sättet att mäta utsläppen.

Därmed tappar de sin bonus helt, trots att det i grunden är samma bil och samma utsläppsmängd som förut. Hit hör nästan alla laddhybrider som finns på den svenska marknaden i dag. För Volvo Cars del innebär detta att endast en av våra laddhybridmodeller är berättigad till bonus, skriver han.

Volvo släpper under året sin första elbil XC40, men tror att det kommer dröja ett tag till innan elbilar får ett riktigt brett genomslag i Sverige.

– Vår bedömning är att det kommer att dröja ännu några år innan elektrifieringen får ett brett genomslag i Sverige. En nyckelfaktor är tillgången till laddpunkter och utbyggnad av en nationell infrastruktur för laddning av elfordon.

En annan är inköpskostnaden. Även om driftskostnaderna för en elbil är låga, vet vi att den höga prisnivån gör att många konsumenter tvekar. Det pågående bensinuppropet på Facebook visar tydligt hur kostnadsökningar påverkar hushållen och samhällsdebatten, skriver han.

Volvos Sverige-vd föreslår nu att regeringen gör åtgärder för att den nya mätmetoden inte ska straffa laddhybriderna i bonus-malus-systemet.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com