Citroën jazzar upp C4 Cactus

Bubbelplasten försvinner när fransmännen uppdaterar.

En prydligare profil blir resultatet när Citroën C4 Cactus snyggas upp. Men har inte något av karaktären gått förlorad?

Frankrike är inte bara baguetter och baskrar och överlägsna attityder, utan också tekniskt raffinemang och kreativt tänkande. Och vin förstås. Nåväl, i Frankrike frodas flygindustrin och den har genom Arianeprogrammet letat sig ända ut i rymden. Kemi och farmakologi är starka branscher och de franska tågen rullar snabbast i Europa.

Och bilindustrin hör till de äldsta och mest välrenommerade i världen. Särskilt Citroën har tekniskt banbrytande och på många sätt en analog till svenska Saab – finurliga och kanske lite underliga ibland. Traction Avant hade självbärande kaross utan underliggande ramkonstruktion och framhjulsdrift redan på trettiotalet och femtiotalets DS, la Déesse, flöt ovanför asfaltens ojämnheter på sin gashydrauliska fjädring.

Riktigt lika revolutionerande var kanske inte Citroën C4 Cactus när den begick sin premiär i början av 2014. Men på en punkt liknade den ingen annan: dörrsidorna hade fått ett fält av gummivårtor och då skrev Citroën så här om tilltaget: ”Det synligaste beviset för en ny tid heter Airbump® och är de mjuka skyddspanelerna som sitter runt hela bilen.”

Groupe PSA

Ska inte en kaktus vara taggig?

De gav onekligen Cactus en unik karaktär, men tydligen var inte alla lika nöjda över den nya tidens plastanvändning. Nu ansiktslyfts modellen och då har bubbelplasten försvunnit. Därmed ser Citroën C4 Cactus ut ungefär som vilken liten suv som helst. Eller ja, inte helt, kanske. Några små kvarvarande ärr från kopporna finns kvar i dörrarnas nederkant och den stora, runda fronten har fortfarande en alldeles egen, äppelkindad uppsyn.

Men om ett citroënskt karaktärsdrag har försvunnit så har ett annat tillkommit. C4 Cactus har nämligen fått mer hydraulik i fjädringen. Nej, tyvärr är inte den gamla gashydrauliken tillbaka, men i stället för vanliga fjädringsstopp av gummi är de numera oljefyllda. Därmed blir ingreppet mjukare och mindre studsigt vid stora fjädringsrörelser och det ska förbättra komforten.

Motormässigt ser det ut som om den lilla 82-hästars bensinaren försvinner och kvar blir bensin- och dieselmotorer på mellan 100 och 120 hästkrafter. Svensk premiär väntas ske under första kvartalet 2018.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com