Artega Scalo Superelletra är en zombie

Avsomnat bilmärke vaknar till liv igen

Tyska Artega gick i graven 2012. Men nu återuppstår märket med en ny sportbil. Dessutom är den eldriven.

Klaus Dieter Frers var elektronikentreprenören som drömde om att bli biltillverkare. Och eftersom entreprenörsblod rann i ådrorna satt han inte still utan skred till verket. På hösten 2007 stod Artega GT och glänste under Frankfurtsalongens strålkastare.

Frers förstlingsverk i bilbranschen var en tvåsitsig sportbil med mittmotor. Karossen var av aluminium och drivlinan hade hämtats från Volkswagen Passat R36. Snygg var den också, linjerna var signerade Henrik Fisker och Artega GT placerade sig någonstans mitt emellan Lotus Evora och Porsche Cayman.

Artega Automobil GmbH & Co. KG

Som om Porsche fått barn med Aston Martin.

Det gick som vanligt åt pipan. Det brukar ju göra det, när nykomlingar försöker tränga sig i en överetablerad bilindustri. Pressen tyckte väl att bilen var okej, men kanske lite för dyr i förhållande till vad man fick. Och sedan rasade världsekonomin ihop.

Den mexikanska investmentfirman Tresalia Capital, under ledning av ölarvtagerskan Linda Alvarado, köpte 2010 upp den knackiga verksamheten och Frers återgick till sina sensorer och batteripaket. Två år senare var allting över, biltillverkningen nedlagd och företaget försatt i konkurs.

Då kröp Klaus Dieter Frers fram igenom och köpte upp resterna efter kraschen och i Frankfurt ställde Artega ut två fordon, dels en vidareutveckling av Artega GT som nu kallades Scalo, dels en fyrhjulig ATV under namnet Karo.

Artega GmbH

– Voff!

Den här gången förlitade sig inte Frers på Volkswagen. Som entreprenör i elektronikbraschen var de båda fordonen eldrivna. Självklart, det borde de ju ha varit från början. Då fanns det fortfarande inga planer på produktion.

Men det gör det nu. Artega Scalo Superelletra har ställt Henrik Fiskers gamla former åt sidan och i stället designats av italienska Touring Superleggera. I stället för en aluminiumstruktur har Superelletra en kolfibermonocoque och har en elmotor för varje hjul.

Med lite drygt 1.000 hästkrafter att tillgå ska Artega Scalo Superelletra ta sig till 100 km/h på under tre sekunder och toppfarten lär ligga någonstans strax norr om 300 km/h. Det bästa har vi sparat till sist. Superelletra är tresitsig med förarplatsen i mitten.

McLaren Automotive

Det känner vi igen någonstans ifrån.

Om du är sugen får vänta med leverans till 2019 men du bör nog vara snabb med att lägga handpenning, för Artega tänker inte bygga fler än 50 bilar. Priset? Facila 1,3 miljoner. Kronor? Nej, euro. Attans.

Så vad hände då med den gamla Artegaformen egentligen? Jo, Frers sålde all tillverkningsutrustning och alla verktyg till den amerikanska superbilstillverkaren Saleen. Så förmodligen lär vi få se Fiskers former återuppstå ännu en gång, men med innehåll från Amerika.

 

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com