Alvis är tillbaka

Klassiskt bilmärke återuppstår efter 50 år.

Alvis var lyxbilsmärket som gick sotdöden till mötes när den brittiska bilindustrin förstatligades. Men nu, efter 50 år, återuppstår bilarna.

Strax efter första världskrigets slut satte Thomas George John upp sin verkstad och började banka ihop allt från förgasare till stationära motorer. Redan inom ett par år hade verksamheten vuxit, börjat bygga bilar och fått ett namn: Alvis. Eller egentligen hette bolaget Alvis Car and Engineering Company, men det är för långt för att skriva.

Under tjugo- och trettiotalen var Alvis vagnar bland marknadens mäktigaste, vackra vidunder och tekniskt raffinerade.

Men tyskarna bombade bilfabriken till grus i november 1940 och Alvis skulle aldrig riktigt bli sig självt igen. Ironiskt nog missade de Alvis krigsmaterielfabrik alldeles intill, så stridplanen kunde fortsätta lyfta i riktning mot fronten.

När freden slutligen kom bytte Alvis fokus. Nu var det glada tjugotalet ett minne blott och den brittiska nationen behövde återuppbyggas. Alvis började spotta fram nyktert bruksvänliga modeller som skulle sätta Storbritannien på hjul. Men mycket av magin var borta, liksom de karosskräddare som klätt Alvis chassin i plåt.

Åja, så pjåkiga var de ändå inte.
Åja, så pjåkiga var de ändå inte.

Under den turbulens som rådde i sextiotalets brittiska bilindustri svaldes Alvis av British Leyland och föll offer för storpolitiska beslut. Sagan tog slut 1967, när man vek ihop sin biltillverkning, låste dörren och gick hem. Bolagsresterna styckades upp och namnet levde kvar på stridsmaskiner fram till 2004.
Trodde ni att namnet fick vila i frid? Inte då.

The Alvis Car Company har förhandlat till sig rättigheterna till både namn och konstruktioner och meddelar högljutt att man har öppnat sina orderböcker. För vad? Jo, troget återskapade kopior av forna tiders storslagna modeller. På London Classic Car Show i slutet av februari kommer man att locka med fyra feta vagnar från förr. Äldst är en Brooklandsracer, ett specialbygge från 1931. Sedan följer två vagnar med Alvis då välkända 4,3-literssexa: en cabriolet med kaross från Lancefield och en coupé med kaross från Bertelli.

Men den kanske mest läskande för ögat är också en av de sista. Alvis TF21 från 1966 har en slank kaross från schweiziska Graber och den påminner inte så lite om den samtida Gordon-Keeble.

Och allihop ska gå att beställa i nytillverkad upplaga från och med nu. Britterna har nämligen blivit som galna i nytillverkade gamla klassiker, någonting som Aston Martin, Jaguar och Lister tidigare tagit fasta på.

The Alvis Car Company vill rida på samma våg. För att kunna komma igenom de brittiska registreringsmyndigheternas nålsöga har The Alvis Car Company tvingats till vissa eftergifter, bland annat genom att använda en kollapsbar rattstång för att hålla krockoffer vid liv och bränsleinsprutning för att få ordning på utsläppen. Bromsarna lär också vara bättre på att få stopp på ekipaget än vad de vajerstyrda hejdarna var på tjugotalet.

Ny-Alvis nämner ingenting om priser, leveranstider eller någonting annat som hugade spekulanter torde intressera sig för. Men det är väl som vanligt. Behöver du fråga så har du varken tid eller råd.

Daniel Östlund
Redaktör
daniel.ostlund@bytbil.com