Svenske miljöprofessorn Runar Brännlund går till attack mot laddhybrider och bonus-malussystemet.
Han menar att nya dieselbilar är bättre för klimatet – och att hybriderna riskerar att öka utsläppen.
– De används förmodligen inte bara för väldigt korta avstånd, utan förmodligen är en stor del av bilens användning är för längre resor. Då är det framförallt bensinmotorn som gör jobbet, säger han till Ekot i Sveriges Radio.
Om några dagar ändras bonus-malussystemet så att den som köper en ny dieselbil kan få uppemot 5000-10000 kronor i fordonsskatt per år, medan den som i stället väljer en bensindriven laddhybrid kan få en klimatbonus på 20000-30000 kronor sex månader efter inköpet. Förändringen har gjort att köparna köar efter laddhybrider, medan nya dieselbilar spås vara mindre attraktiva nästa år.
Nu varnar svenske professorn Runar Brännlund, vid centrum för miljö och naturresursscentrum vid Umeå Universitet, att effekten av skattesystemet kan bli den omvända. Att det i stället blir mer utsläpp på grund av den ökade andelen laddhybriderna på dieslarnas bekostnad.
– Effekten kan ju bli att utsläppen totalt sett ökar, eftersom en bra ny dieselbil är väldigt energieffektiv, det är relativt låga utsläpp per kilometer, medan däremot många av hybriderna har törstiga bensinmotorer. Som därmed släpper ut relativt sett mycket koldioxid, säger han till Ekot i Sveriges Radio.
Professor Runar Brännlund är även ordförande i Konjunkturinstitutets vetenskapliga råd och menar att en dieselbil som körs på den förnybara dieseln HVO är mycket bättre för klimatet än en laddhybrid. Trots att skattesystemet straffar dieseln och belönar laddhybriden.
– Då är det ju definitivt så att den här dieselbilen kommer att vara mer miljövänlig ur klimatsynpunkt. absolut, så är det.
Undersökningar från bland annat Volkswagen har dock visat på att nästan hälften av de tillfrågade förarna kör minst 80 procent på el med sina laddhybrider. Totalt sett har förarna kört tre av fyra mil på el om de har närmare än tre mil till jobbet.