Den tyska biljätten har träffat en uppgörelse med USA:s federala myndigheter efter dieselgate. Notan är rekordhög.
För den som har missat det, så ertappades Volkswagen för snart ett och ett halvt år sedan med att ha manipulerat mjukvaran till sina dieselbilar, allt i syfte att visa på anständiga utsläppsvärden i testmiljö, samtidigt som bilarna släppte ut mer skit under verkliga körförhållanden.
Sedan dess har det brunnit i hela bilbranschen och Volkswagenkoncernens ledningsskikt har bytts ut och vi har tidigare rapporterat om att tyskarna till och med lättat på slipstvånget. Det tidigare dieseltunga modellprogrammet har också svängt och Volkswagengrupper ser nu framtiden som eldriven.
Nu meddelas det från Wolfsburg att Volkswagen AG har träffat en uppgörelse med amerikanska myndigheter på federal nivå och att koncernen totalt ska betala 4,3 miljarder dollar i olika böter och straffavgifter. Det motsvarar ca 39 miljarder kronor.
Överenskommelsen omfattar flera olika uppgörelser, där den största har träffats med det amerikanska justitiedepartementet. Volkswagen har erkänt sig skyldiga till tre olika brott mot amerikansk lagstiftning och gått med på att betala ett bötesbelopp om 2,8 miljarder dollar. Volkswagen har också gått med på att låta sig övervakas under en treårsperiod, för att se till att företaget följer uppgörelsen.
Vidare ska bolaget betala 1,45 miljarder dollar i straffavgift till civilmålsanspråk från federala miljö- och tullmyndigheter, samt ytterligare 50 miljoner dollar till justitiedepartementet i separata avgifter.
För den sakens skull är inte hela dieselärendet utagerat. Volkswagen säger att man ska fortsätta att samarbeta med det amerikanska justitiedepartementet, liksom med tyska myndigheter. Skandalens totala kostnader för koncernen lär hamna på hundratals miljarder kronor.
Vad som kan tyckas förvånande är att Volkswagens skandal har fått så stor publik spridning. För de är ingalunda ensamma om att vara kreativa när det kommer till att certifiera sina utsläppsvärden.
Vi har hört att japanska Mitsubishi putsat på sina förbrukningssiffror systematiskt sedan många år, men att Opel Zafira och Insignia med dieselmotorer tillåtits stänga av sina utsläppskontroller har det varit ganska tyst om – eftersom de utnyttjat ett kryphål i EU:s lagstiftning som medger att utsläppskontrollen stängs av om det uppstår risk för motorskador. Fiat har enligt uppgifter i tyska medier en liknande lösning i modellen 500X.
General Motors har nyligen erbjudit kunder till flera bilmodeller ersättning för felangiven bränsleförbrukning, Mercedes-Benz har mot sitt nekande stämts för fusk liknande Volkswagens och både Peugeot och Renault står under utredning av franska myndigheter.
Egentligen är det ingenting att förvånas över. Motorutvecklare hos olika bilföretag har i många år vittnat i förtroende om att fusket är utbrett i bilindustrin. Det finns till och med ett begrepp, långt äldre än dieselskandalen, för fenomenet: cycle beaters, alltså bilar med mjukvara som på ett eller annat sätt känner igen ett utsläppstest och ställer om motorstyrningen därefter.
Det kan ske på olika sätt. Ett företag använder, enligt en anonym uppgiftslämnare, mjukvara som håller utsläppsnivåerna rimliga så länge man befinner sig inom EU-körcykeln. Gasar man mer, faller reningen ihop som ett korthus.
En annan tillverkare använder servostyrningen. Om man inte rör ratten under körningen gissar bilen att man står i ett lab och justerar utsläppsvärdena därefter. Någon har till och med varit så rättfram att om bilen körs med huven öppen lär den inte vara ute på vägen.
Så utbrett är fenomenet att en utvecklingsingenjör vid en stor biltillverkare hävdade att hans företag gick mot strömmen, som inte utnyttjade de förutvecklade möjligheter som fanns i delsystemen för att upptäcka ett utsläppstest och att det skulle ligga ett policybeslut i botten för detta. Så Volkswagen lär inte vara ensamma om sina speciallösningar, även om de får stå i skamvrån för närvarande.