Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Veckans fynd: BMW M5 CS är en kraftfull racer med plats för familjen

BMW M5 CS prioriterar kolfiber över elektriska motorer och kan bli den sista renodlade racerbilen av sitt slag från BMW.

TEXT: Simon Hallenslev FOTO: Försäljningsbilder

BMW har byggt många modeller som är antingen svårtämja, snabba, eftertraktade – eller alla tre på samma gång. Det är lätt att drömma om en gammal BMW E30 M3 eller kanske en 12-cylindrig BMW 760Li. Det är relativt sällsynta och inte minst dyra bilar, som man inte ser många av på vägarna idag – och ändå kan de inte mäta sig med den BMW som är veckans fynd på Bytbil denna vecka.

Här handlar det nämligen om en BMW M5 CS. Den är utan tvekan det mest extrema som de galna ingenjörerna från BMW:s M-avdelning har byggt. När vi tittar in i BMW:s elektriska framtid skulle vissa till och med kunna argumentera för att denna veckans fynd blir den sista BMW M-modellen av sitt slag – en renodlad racer med massor av kolfiber och utan elektrisk hjälp.

Den galnaste  BMW:n i historien är naturligtvis inte billig – du måste betala 1 749 000 SEK till återförsäljaren GT Performance Cars om den ska bli din.

En BMW M5 fotograferad framifrån med tända strålkastare.

Ett stort arv

Medan en vanlig BMW 5-serie är känd för sin komfort och familjevänlighet, är M5 känd för något lite annorlunda. Receptet för en M5 har i princip varit detsamma sedan 1984, och det innebär att namnet förpliktigar. Det finns alltid höga förväntningar på en M5. Ta bara den allra första BMW E28 M5. Ett handbyggt mästerverk som med motorn från BMW:s enda superbil, BMW M1, snabbt tog titeln som världens snabbaste sedan.

Det är en hög ribba som BMW har tvingats höja generation efter generation, vilket är anledningen till att efterföljaren E34 M5 naturligtvis bara blev ännu extremare. 1998 kom E39 M5 med en V8 istället för den klassiska raksexan. En modell som ersattes av E60/E61 M5, som såg dagens ljus med en V10-motor. Båda blev världskända för sin kraft och sitt fantastiska ljudlandskap. 2011 måste BMW ställa om och skapa ett annorlunda spektakel med F10 M5. Visst finns det en V8 under huven, men ett ökat klimatfokus krävde tillägget av turbomotorer.

BMW M5 sedd från sidan, med guldiga fälgar och svart tonade fönster.

Inte riktigt tillräckligt

När F90 M5 lanserades 2017 var allt i princip som vanligt. BMW hittade ett nytt sätt att få M5 att stå ut, nu för första gången med fyrhjulsdrift. Självklart med inbyggd driftfunktion, vilket illustrerades med världens längsta drift som hamnade i Guinness rekordbok. Driftvärldsrekord, 600 hk, 750 Nm och en acceleration från 0 till 100 km/h på 3,4 sekunder (en hel sekund snabbare än föregångaren). Man skulle kunna tro att BMW hade uppnått det de alltid strävar efter med M5: att göra den lite galnare än föregångaren. Men det var inte nog, och kort efter lanseringen byggde BMW en ännu galnare version av sin M5. Faktiskt den galnaste någonsin.

BMW M5 interiör sett framifrån, med stor infotainmentskärm och växelspak i mitten.

Den galnaste BMW:n någonsin?

Varje gång vi trodde att det inte kunde bli vildare, blev det ännu vildare. Först kom BMW M5 Competition, och sedan kom M5 CS (som står för Competition Sport), som är veckans fynd på Bytbil. Den är en maktdemonstration av BMW:s förmåga att bygga snabba bilar och är begränsad till 1 000 exemplar världen över.

BMW M5 CS har fått 35 hk mer än en ”vanlig” BMW F90 M5. Därmed är motorn den kraftfullaste bensinmotorn som BMW har utvecklat. De nyare modellerna BMW XM och BMW G90 M5 är kraftigare i systemeffekt, men det är tack vare hjälp från elmotorer. V8 i veckans fynd är med sina 635 hk den kraftfullaste. Den andas genom två turboaggregat samt ett avgassystem i rostfritt stål. Dessutom har man tagit bort hisnande 116 kg från M5 genom att använda kolfiberförstärkt plast till motorhuv, framsplitter, sidospeglar, bakspoiler och diffusorn på bakre stötfångaren. Bara kolfiberbromsarna sparar 23 kg jämfört med det redan lätta bromssystemet på M5 Competition.

Kolfibern har också tagit sig in i kupén och begränsas inte längre till de två främre stolarna. Baksätet består nu också av två dedikerade skålformade kolfibersäten. Och ja, det är Nürburgring som är inristad i nackstöden på baksätet.

Baksäten i BMW M5 med svarta och röda sportstolar och kolfiberdetaljer.

Familjebil på Nordschleife

Det finns knappast någon sportbilstillverkare från Tyskland, Europa eller ens hela världen som inte använder den ikoniska Nürburgring Nordschleife för att testa, utveckla och sedan skryta med sina snabba modeller. Även BMW har varit där och kom hem med tiden 7:29:57. Det är inte riktigt lika snabbt som supersedaner som Mercedes-AMG GT 63 S E Performance eller Porsche Panamera Turbo S, men det är snabbt! Det är till exempel snabbare än BMW M4 Competition, Audi R8, Porsche Cayman GT4 och Porsche Cayenne Turbo GT, som är världens snabbaste SUV.

BMW M5 sedd bakifrån från sidan, med tydliga avgasrör och bakljus.

Är du BMW-älskare eller bara en adrenalinjunkie med barnfamilj och 1 749 000 SEK på fickan, får du här något av det bästa. Bilen finns till salu hos GT Performance Cars, och du hittar den här, om den inte redan har sålts.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com
ANNONS