Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Test: BYD lämnar en hel del att önska med Seal U

BYD Seal U är välutrustad, välbyggd och rymlig, Ändå kan den knappast räknas som en vass utmanare till konkurrenterna.
TEXT & FOTO Simon Hallenslev

Kina har medvind i elbilsracet just nu. Så mycket, att EU vill införa strafftull på kinesiska elbilar, som får lite för stor hjälp av moderskeppet med Xi Jinping som kapten. Tills det sker är det särskilt spännande att följa XPeng, som med den nya G6 har kunder i kö. Även BYD har satt sitt avtryck på marknaden med den prisvärda Dolphin samt med sedanen Seal som ger den populära Tesla Model 3 en rejäl match.

Och så finns det BYD Seal U. När det gäller pris, utrymme och specifikationer är den byggd för att stjäla kunder från Tesla Model Y. Men med tveksam teknik och en totalt nyanserad körupplevelse slutar det dock med att BYD ställer till problem för sig själva och bjuder varken Tesla eller någon annan elbil upp till dans.Bild på bilens bakre yttre del.

Välutrustad

BYD Seal U är en stor bil och kommer i två varianter. Comfort kommer med ett 72 kWh-batteri och 420 km i räckvidd, medan den testade Design-varianten har ett större 87 kWh-batteri och 500 km i räckvidd.

BYD Seal U Comfort startar på 524 900 kr medan den i Design-trim kostar från 559 900 kr. Den dyrare Design får, förutom ett större batteri, också ett head-up-display, en större 15 tums skärm samt ett större Infinity-ljudsystem. Dessutom är de två utrustningsmässigt nästan identiska, och om man går igenom utrustningslistan ser man att inget har sparats in på.

Exteriört får man utrustning som LED-lampor, panoramasoltak och elektrisk baklucka. Interiört finns det både ventilation och värme i framsätena, som också är elektriskt justerbara, värme i ratten, tvåzoners klimatanläggning, ambient-belysning och en kupé i konstläder. Lägg därtill att BYD Seal U får dra hela 1 300 kg på kroken och kommer med sex års fabriksgaranti. På elmotorn är det åtta års garanti (upp till 150 000 km) och batteriet motsvarande åtta år (upp till 200 000 km).

Bild på bilens öppna bagageutrymme. Bild på bilens baksäte med två säten synliga.

Välbyggd och rymlig

Det är alltså mycket utrustning. BYD Seal U har en kupé som är utförd i förvånansvärt lyxiga och mjuka material. Även om man går hårdhänt fram kommer man att märka att allt är väl sammanfogat. De snygga framsätena ger både bra stöd och en körställning som ger en bra sikt; dels för att man sitter högt men också för att fönstren är härligt stora. På baksätet sitter man lika bra med massor av ben- och huvudutrymme. Ett plant golv och stora bakrutor gör att baksätet känns luftigt. Även bagageutrymmet är stort och regelbundet. Den stora och eldrivna bakluckan ger en bred öppning till utrymmet, som inte har en alltför hög lastkant och har en total kapacitet på 552 liter. Här går barnvagnen in utan problem.

Tveksam teknik

Här slutar de berömmande orden abrupt, och jag behöver inte ens sätta bilen i Drive för att hitta något att klaga på. Innan körningen börjar justerar jag nämligen både klimatanläggningen och stänger av den irriterande fartvarnaren, som EU har tvingat in i alla nya bilar. Det visar sig vara lättare sagt än gjort. Den 15 tum stora infotainmentskärmen har inte den bästa upplösningen jag har sett, och responsen känns inte klockren. Värre är dock att systemet blir allt mer krångligt för varje undermeny man rör sig in i.

När man ställer in temperaturen första gången, blir man snabbt tvungen att omvärdera sitt beslut. Klimatanläggningen är nämligen ganska svår att förstå, och om man vill ha värme måste man lägga på tre-fyra grader över den temperatur man egentligen vill ha. Kylan kommer däremot blixtsnabbt.

På mindre kritiska områden stöter jag på märkligheter i systemen som kan fixas med uppdateringar, men för stunden stör de mig ändå. Den härligt breda Apple Carplay-integrationen (med kabel) följer inte med när skärmen utför sitt roliga partytrick och roterar. Dessutom stöter jag på flera stavfel i systemet.

Bild på bilens främre säte och ratt. Bild på bilens instrumentpanel och infotainmentsystem.

Onyanserad körupplevelse

BYD Seal U är inställd för komfort, men det är inte så positivt som det låter. För även om chassit dansar över ojämnheter som en luftkudde, sker det på bekostnad av allt annat i körupplevelsen. Om vi ska stanna vid chassit, så är det alldeles för mjukt. Det betyder också att den stora SUV:en lutar kraftigt när man gör tvära svängar vilket får Seal U att framstå som ostadig när man tar kurvor på landsvägen.

Det mjuka chassit är kopplat till en styrning som är helt känslolös. Man har aldrig riktigt en känsla om vad framhjulen gör, och slappheten är så påtaglig att ratten inte själv rättar upp sig och hittar tillbaka till mittpositionen. I kombination gör styrning och chassi att Seal U också är vindkänslig. Om man möter sidvind på motor- eller landsväg krävs konstanta  korrigeringar för att hålla bilen i rak linje. Det är särskilt irriterande på smala landsvägar eftersom en ivrig körfältassistent rycker ratten oförsiktigt i motsatt riktning om vinden skjuter bilen mot mittsträcket.

Om vägbanan är våt, märker man också att BYD Seal U är en framhjulsdriven bil. Gaspedalen fungerar mest som en på/av-knapp, och om man trycker lite för hårt, svarar bilen med hjulspinn. Oavsett hur hög komfortnivån är, osar körupplevelsen av brist på nyans och komplexitet. Det är synd, för den vackra kupén och den, på ytan, höga komforten spelar bra ihop. Det är också synd, för BYD Seal U är en elbil som faktiskt kan köra långt, eftersom den visar bra räckviddsstabilitet och låg förbrukning. Det är bara inte en bil man vill köra långt i.

Närbild på bilens främre del och strålkastare.

Gammal bil på ny marknad

Det finns generellt något med BYD Seal U som känns föråldrat. En klumpighet i både körupplevelsen och infotainment- och assistentsystemen gör att den är omkörd av all konkurrens redan innan den lanserats. Och det finns en bra förklaring. BYD Seal U är nämligen ingen ny bil. Under modellnamnet Song Plus har den kört i Kina sedan 2020, och i samband med ett kosmetiskt facelift 2023 ansåg BYD att den var redo för europeisk lansering under namnet Seal U.

Denna nya SUV, som ser ut som ett bra köp på papperet, är med andra ord byggd på fyra år gammal teknik som inte mäter sig med Tesla Model Y eller någon annan bil. Om man vill ha BYD, bör man uppleva vad de faktiskt kan prestera genom att provköra sedanen Seal. Det är en bra bil som inte har några tekniska likheter med denna högbenta besvikelse, som den av outgrundliga skäl delar namn med.

SPECIFIKATIONER

BYD Seal U Design

Motor: Elmotor (fram) Effekt: 218 hk / 330 Nm
0-100 km/h: 9,6 sekunder
Toppfart: 175 km/t
Förbrukning: 20,5 kWh/100 km
Räckvidd: 500 kilometer
Batteristorlek: 87 kWh
Laddkapacitet: 140 kW
Mått (L/B/H): 478/189/166 cm
Tjänstevikt: 2 147 kilo
Dragvikt: 1 300 kilo
Bagageutrymme: 425-1 440 liter

Pris: 559 900 kronor (Seal U fås från 524 900 kr)

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com