Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Regeringen: Bonus-malus ska belöna och bestraffa

Regeringens miljöbilsförslag en smocka mot törstiga bilar

Med både piska och morot ska regeringen få oss att köpa klimatsmartare bilar. Elbilar får godis, stordrickare smisk.

Det var inte särskilt länge sedan miljöbilsgränsen låg på 120 g/km. Nu betraktas dessa som bovar i den smutsigare änden av skalan. Malus, det är vad de är.

Själva begreppet bonus-malus är latin och översätts väl lämpligast som bra-dålig. Sveriges regering har släppt ett förslag på hur man kan ersätta dagens miljöbilspremie med ett system som bygger på principen om bonus-malus under bilens tre första år. Alltså, är du snäller så kan du få men är du stygger så åker du på en fet smäll.

U.S. Air Force

– Och här kommer restskatten.

Regeringen med miljöminister Karolina Skog i spetsen tänker sig att man ska få 45.000 kronor i handen om man köper en nollutsläppsbil – en ren el- eller vätgasbil. Det är 5.000 kronor mer än den supermiljöbilspremie man får i dag.

Köper du en bil som släpper ut max 60 gram koldioxid per kilometer är bonusens storlek minst 7.500 kronor. Laddhybrider får ingen egen bonuskategori utan beskattas som alla andra utifrån hur mycket koldioxid de släpper ut enligt gällande körcykel. I spannet 60–95 g/km ska skattenivån vara oförändrad, men om du släpper ut mer åker du på 77 kronor extra för varje gram över gränsen. Och släpper du ut mer än 140 g/km är straffsatsen 100 kronor per gram.

För en helt vanlig Bugatti Chiron skulle det innebära att du åker på 41.065 kronor extra i straffskatt per år. Å andra sidan, Chironkunder kanske inte hör till de allra mest plånboksträngda. För en Volvo V90 T5 (154 g/km) skulle förslaget – om vi har förstått det rätt – innebära en skattehöjning på knappt 5.000 kronor om året under tre år. Etanol- eller gasbilar kommer billigare undan.

Wiki Commons

Du skulle ha valt hybridversionen.

Naturskyddsföreningen är positiva. ”Bonus-malus är ett styrmedel som länge stått på vår önskelista. Att det ska kosta mer att köpa värstingbilar tror jag de flesta kan ställa upp på. Att pengarna går till bilar med lägre utsläpp kan gynna ny teknik och hjälpa oss ur fossilberoendet. Klar pluspoäng till regeringen”, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande.

Motorbranschens Riksförbund, MRF, tycker att bonusdelen är för liten. ”Vi kommer att studera förslaget i detalj när det kommer, men allt tyder på att det är kraftigt överfinansierat, det vill säga mycket mer malus än bonus”, säger Charlie Magnusson från organisationen och vill se en större bonusdel. Han får medhåll av den centerpartistiske riksdagsledamoten Rickard Nordin: ”Vi vill ge 100.000 kronor till de allra miljöbästa bilarna”, säger han.

Motormännen är inte lika nöjda. ”Nya supermiljöbilar köps till 90 procent av företag, dessa kommer att få den nya bonusen. Vanligt folk med vanlig ekonomi ges inga morötter för att ställa om mot klimatsmart bilval med regeringens förslag”, säger Motormännens VD Fredrik Daveby.

Samtidigt rasar de mot regeringens planer att nettohöja fordonsskatten med en halv miljard från 2018, något som berör de flesta av Sveriges 5,3 miljoner bilar. Daveby fortsätter: ”Vi välkomnar en omställning mot fossiloberoende fordonsflotta, men ett nytt system måste stötta en omställning där alla alternativ stimuleras. Det är ohederligt att med endast piskan som verktyg försöka driva de med sämst förutsättningar mot minskad mobilitet och försämrade valmöjligheter i livet.”

Wiki Commons

Death and taxes.

Än så länge handlar det blott om ett förslag och regeringen vill att det ska bli verklighet från och med 1 juli nästa år.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com