Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Lexus LS 500 är en slankare lyxbil

Bjuder på shiatsumassage och japanska träsniderier

Japanska Lexus förnyar sin toppmodell i LS-serien. Nya Lexus LS 500 kastar ut V8-motorn till förmån för turboladdad V6.

När jag var ung, för väldigt, väldigt länge sedan, hade jag tröttnat på att steka hamburgare och började plugga på teknis i stället. Eftersom jag inriktade mig på att kunna allt om produktionssystem fick jag lära mig om hur man gör när man är som allra bäst. Så jag läste tjocka volymer om Toyota Production System, TPS.

TPS är sedan många år branschstandard för hur man ska tänka och agera om man ska tillverka någonting utan att det går sönder så fort produkten hamnar i händerna på kunder. Ur detta har manangementprinciper som Lean Production och Just In Time sprungit och med sina filosofier har Toyota revolutionerat världen. Det är dem vi har att tacka för att allt från miniräknare till rymdraketer fungerar som det är tänkt.

I grunden handlar TPS om att ständigt förbättra sig, om att gå till roten med varje fel och om att eliminera allt slöseri. Så var det också när Lexus föddes för snart 30 år sedan. Toyota tog alla sina principer och stoppade in alltihop i ett nyfött lyxbilsmärke.

Bilvärlden har inte varit sig själv sedan dess.

Lexus

Bilvärlden har inte varit sig själv sedan dess.

Succén var omedelbar. Toyota hade gått grundligt till väga och identifierat att lyxbilsägandet inte bara handlar om själva bilen (vilken i sig var oförstörbar på japanskt vis) utan också om varje möte mellan kunden och organisationen. Därför såg man till att servicepersonalen var oväntat trevlig och att bilen alltid tvättades och tankades innan den lämnades tillbaka. Tyskbilsägare vid tiden kunde inte tro sina ögon, vana vid smisk och smädelser som de var.

Nu är Lexus ett begrepp i bilbranschen och märket har mutat in sin egen nisch med driftsäkerhet, hybridteknik och god ägarvård som främsta försäljningsargument. Ungefär som moderbolaget Toyota alltså, fast lite lyxigare.

Så när Lexus nu lanserar en femte LS-generation, i rakt nedstigande led från den allra första Lexus LS 400, är det någonting speciellt. Och helt plötsligt ser LS inte ut som en överdimensionerad tegelsten längre.

Nya Lexus LS 500 har helt släppt sina klossiga Mercedeskomplex och följer i stället sin egen linje. Formerna är betydligt slankare än vad vi vant oss vid och lånar drag från märkets mindre modeller, inte minst coupéerna.

Lexus har gjort sin toppmodell längre, lägre och bredare än sina föregångare och med det försökt återuppfinna lyxbilens utstrålning. Nu försöker den inte längre brösta upp sig mot omgivningen, utan snarare smälta in.

Faktiskt delar också den nya LS-Lexus plattform med den nyligen lanserade LC-coupén, om än med betydligt längre hjulbas. Väguppträdandet har styrts upp med hjälp av en total integration av elektroniken som styr drivlinan, styrning, fjädrar och bromsar, som om en liten elektronisk nazist sitter och bestämmer vad de ska göra. Med aktiva stötdämpare, krängningshämmare och fyrhjulsstyrning lever chassit sitt eget liv, mer beroende av datorkraft än fläskberget bakom ratten.

Höghållfasta stålsorter och liberal aluminiumanvändning ligger till grund för en viktminskning jämfört med föregångaren, trots att Lexus hävdar att GA-L-plattformen ska vara den styvaste hittills från japanerna. Tyngdpunkten ska också ha sänkts, men något mått anger inte Lexus.

Med en ny, turboladdad V6-motor under huven frångår Lexus sina åttacylindriga traditioner. Kopplad till en tioväxlad automatlåda får man hoppas att den klarar av att byta varvtal snabbt, för plockandet mellan växlarna lär bli tämligen intensivt.

På insidan har framstolarna fått 28 olika elektriska inställningsmöjligheter, om man räknar med olika nivåer på värme eller fläktkyla för rumpan. I baksätet får man shiatsumassage. Jo, och om man tycker att det är jobbigt att kliva i och ur kan luftfjädringen ge lite extra höjd vid ursteget. För man vill ju inte böja på knäna i onödan.

Instrumentpanelens träbitar förtjänar ett omnämnande. Lexus blandar klassisk, japansk träsnidarkonst med laserskärning och resultatet är ett möbelsnickeri som inte står barockens byråer efter. Vi får förmoda att det klarar av att hålla ihop även när surroundljudet från Mark Levinson-anläggningen krämar ur sig sina största toner.

Men varför skulle det inte göra det? Även den senaste lyx-Lexus är utvecklad och tillverkad enligt Toyota Production System, så allting lär hålla ihop även när apokalypsens fyra ryttare gjort sitt med vår värld.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com
ANNONS