Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Förbränningsmotorn död om åtta år?

Billigare batteriteknik konkurrerar ut dyr motorteknik.

En forskare vid Stanford förutspår förbränningsmotorns snara död. Anledningen till skiftet förvånar en smula.

Bilindustrin står vid ett vägskäl. Å ena sidan dundrar domedagsprofeterna att batteridriften är den enda vägen framåt. Å andra sidan utvecklas förbränningsmotorn i en sällan skådad takt och forskningen på olika typer av biobränslen lovar att vara snälla mot polarisarna.

Däremellan poppar andra tekniker upp, som bränslecellsbilar och olika typer av hybridlösningar – särskilt de turbindrivna räckviddsförlängarna lovar guld och gröna skogar, inte minst på grund av att de går att elda med i princip vilka flytande bränslen som helst.

– Här, ta ett glas turbinbränsle.

Nu kommer ännu ett inlägg i debatten, den här gången från entreprenören och Stanfordforskaren Tony Seba som i sin rapport ”Rethinking Transportation 2010 – 2030” hävdar att förbränningsmotorn kommer att dö år 2025. 

Anledningen är enligt Seba förvånande enkel. Runt 2020 kommer batteritekniken att ha nått en punkt då både tillverkningskapacitet och produktionsteknik möjliggör batterikostnader som på allvar konkurrerar med förbränningmotorer och ytterligare fem år senare kommer förbränningsmotorn helt enkelt att vara för dyr för att konkurrera med batteridrivna elbilar.

Volvo Cars

En förbränningsmotor innehåller en hel del dyra prylar.

Samtidigt stärks trenden av myndigheters allt hårdare snara runt fossila bränslen. Tuffare utsläppskrav har redan fått Volvo att fundera över dieselmotorns framtid. Bensindriften har det inte mycket lättare, inte minst i skenet av allt tuffare beskattning av både bilar och bränsle. Och när batteripriserna sjunker lär det inte finnas många anledningar att fortsätta utveckla miljövänliga men dyra biobränslen.

Enligt Seba kommer omställningen att få vittomfattande världsekonomiska konsekvenser. Oljeekonomier som Saudiarabien, Ryssland och Venezuela kommer att drabbas hårt av minskade exportintäkter. Även de globala oljejättarna kommer att behöva ställa om för att inte gå under.

Fortfarande återstår förstås alla de miljömässiga frågetecken som omger elbilar. För att kunna betraktas som miljövänliga behöver bilarna naturligtvis laddas med grön el, och förvara elektriciteten i batterier vars tillverkning inte tar död på oss. Hur man än gör, är man sällan särskilt snäll mot naturen.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com