Volvo EX90 – det elektriska flaggskeppet ser lovande ut i verkligheten

EX90 sätter kursen för Volvos helt eldrivna modellprogram

Det ser ut som att Volvo EX90 kommer bli exakt den svenska eldrivna lyxbil som vi alla har räknat med. Vi har fått vår första titt på flaggskeppet.

Text: Simon Hallenslev
Foto: Volvo PR

Det känns passande att presentera ett flaggskepp i en maritim miljö. Mitt i Århus hamn, vid det världsomspännande The Ocean Race, står huvudsponsorn Volvo redo med en stor monter och en mängd nya produkter.

Vi har redan avslöjat en av nyheterna i form av en första åktur i de uppdaterade Volvo XC40 och C40 som stod uppradade i hamnen.

Mest uppmärksamhet fick dock EX90, som kommer att sätta kursen för Volvo i framtiden, med mål om ett helt eldrivet modellprogram 2030. Jag fick möjlighet att ta en närmare titt på flaggskeppet i verkligheten.

Bytbil samarbetar med Bilbasen, som var inbjudna till presentationen i samband med The Ocean Race i Aarhus.

Skandinaviskt minimalistiskt

De må vara uppbackade av kinesiskt kapital, men EX90 (och alla andra Volvomodeller) utvecklas och designas i Göteborg. Det är därför jag inte drar mig för att kalla Volvo EX90 skandinavisk – särskilt när det gäller designen.

Trots att den mäter över fem meter på längden och knappt två meter på bredden, ser en minimalistisk design till att EX90 inte framstår som lika bombastisk som den faktiskt är.

Framförallt nosen är stilren med en sluten grill, omgiven av de distinkta ”Tors hammare”-strålkastarna, som används för både positions- och varselljus.

Naturligtvis är den rena fronten, tillsammans med integrerade dörrhandtag, också utformade för att säkerställa aerodynamiken. Faktum är att EX90 har ett lägre Cd-värde än den mindre C40. Det enda som fångar blicken är taxikupolen på en LiDAR-enhet på taket.

Kupolen är en laserbaserad radar som ger större räckvidd (upp till 250 meter) och högre noggrannhet jämfört med de kameror som enheten stöder.

Indata från LiDAR och kameror kombineras i en NVIDIA-enhet som använder Volvos programvara för att ta fram 360-gradersbilder av omgivningen hela tiden. Med andra ord, ett system som garanterar hög säkerhet och stödjer Volvos ”No Death Policy”, där ingen kan tillåtas dö bakom ratten i en ny Volvo.

Samma sak med hytten

Den skandinaviska enkelheten går igen i kupén, där Volvo för första gången justerar designspråket som introducerades med XC90 2015.

Mittpunkten i kupén är den nya infotainmentskärmen, som har vuxit till 14,5 tum. Den enda knappen för detta är en vridknapp som är monterad på en flytande mittkonsol som erbjuder gott om förvaringsutrymme.

Bakom ratten finns en liten fristående display för den digitala instrumenteringen, medan växelväljaren har flyttats upp på en stång bakom ratten.

Utställningsmodellen levereras med ett massivt 1 610 W ljudsystem från B&W och ett interiörpaket, båda är tillval som kostar extra. Det senare ger ljusa askpaneler och en ullblandning av mestadels återvunna material. Faktum är att hela 48 kilo återvunnen plast och bioplast finns i kupén på EX90.

Lätt och luftig

Den eleganta och strömlinjeformade kupédesignen ger en känsla av ljus och luft i Volvo EX90 och det finns gott om luft. Den totala längden på drygt fem meter ger precis det – utrymme du förväntar dig, så även basketspelare bör kunna ta sig in utan problem.

Det goda utrymmet märks också i bagageutrymmet, där du får hela 655 liters kapacitet bakom den andra sätesraden.

När den tredje sätesraden fälls upp, krymper bagageutrymmet till 310 liter, varav 55 liter finns under golvet. Laddningskabeln stuvas enkelt undan i den så kallade frunken i fronten, som rymmer 34 liter.

Grundvarianten EX90 Twin med fyrhjulsdrift, 408 hästkrafter och en räckvidd på 585 kilometer kostar från 1 085 000 kronor, medan X90 Twin Performance med fyrhjulsdrift, 517 hästkrafter och 580 kilometer räckvidd finns tillgänglig från 1 133 500 kronor.

Vi ser fram emot att se Volvo EX90 på svenska vägar och att få köra den när den kommer någon gång i slutet av 2023.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com