Nu är alla nya Volvobilar utrustade med en fartspärr som stoppar dem vid 180 km/h oavsett hur stark motorn är.
Men polisen kan beställa Volvobilar med en speciell programmering som tillåter bilarna att gå upp till 250 km/h.
Om bara två år kommer alla bilar att ha en ny fartövervakning på grund av nya EU-regler.
Förra året gick Volvo ut med att alla deras bilar i år ska strypas vid 180 km/h. Nu är fartbegränsningen ett faktum, även om du köper en trimmad Polestar-variant med över 400 hk går bilen inte fortare än 180 km/h. Samma hastighet som instegsvarianten T2 med en trecylindrig motor på 129 hk mäktar med.
– Ja, det stämmer att alla bilar från och med modellår 21 har en hastighetsbegränsning på 180 km/h. De enda som kan beställa bilar utan begränsningen är köpare inom till exempel blåljusverksamhet, så som polisen. Det är alltså inte möjligt att ”betala bort”, säger Karin Wik, presschef för Volvo Cars i Sverige.
Enligt Volvo ska heller inte chiptrimmare kunna ta bort fartspärren från de nya bilarna.
– Vi öppnar inte mjukvaran för tredjeparter, och att försöka ta bort spärren är något vi starkt avråder ifrån. Det är också värt att påminna om att i Sverige är det inte tillåtet med någon form av modifiering av bilarnas mjukvara, undantaget optimeringar från biltillverkarna själva, och skulle en sådan modifiering inträffa så omfattas inte bilen av garantin.
Att köra fort är farligt, det vet de flesta som har körkort. Volvos vision 2020 är att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i en ny Volvo år 2020. Enligt forskning som Volvo har gjort har körning i höga hastigheter har en mycket framträdande roll när det gäller olycksrisk.
– Vi vill starta en diskussion om huruvida biltillverkare har rätt eller till och med en skyldighet att installera teknik i bilarna som förändrar förarens beteende, för att ta itu med sådant som fortkörning, rattonykterhet eller distraktioner. Vi har inget entydigt svar på den frågan, men vi anser att vi bör gå i bräschen för en diskussion om detta och vara en pionjär, sade Håkan Samuelsson när fartspärren presenterades.
Någon sådan diskussion har dock inte kommit i gång, och andra tillverkare tar till och med extra betalt för att du ska kunna köra deras bilar i över 300 km/h. Till exempel säljer Audi ett Dynamic-paket till RS-modeller som gör att bilarna toppar 305 km/h. BMW säljer ett så kallat Competition-paket som också flyttar fartspärren till 305 km/h, även fast bilarna har mer att ge.
Det finns fortsatt en kundkategori som både kan och tillåts köra riktigt fort i Volvobilar: Polisen och andra uttryckningsfordon. De blåvita bilarna från den svenska tillverkaren kan fortsatt köra upp till 250 km/h där Volvos fartspärr tidigare har funnits. De flesta svenska polisbilar är av typen Volvo V90 D5 som toppar 240 km/h, men det förekommer också V90 T6 inom trafikpolisen med en toppfart på åtminstone 250 km/h. Det kan också finnas äldre V70-bilar med sexcylindriga T6-motorer med dubbelturbo och Polestar-optimering.
– Det är väldigt få vägavsnitt i Sverige där du kan köra så pass fort att du kör ifrån en D5, även om du har en riktigt snabb sportbil. Vi har själva gjort många simuleringar, där vi låter en D5 och en T6 jaga varandra, och det är extremt sällan som D5:an blir ifrånkörd. Min bild är också att polisen i dag är restriktiv med biljakter. En biljakt slutar ofta med att den som är jagad ligger i diket, eftersom den inte är van vid att köra bil i de höga hastigheterna, sade Ulf Rydne som är ansvarig för polisbilar hos Volvo i ett tidigare reportage.
Men tiden är kanske på väg att hinna ikapp extremt snabba och motorstarka bilar. Från och med 2022 träder en ny EU-bestämmelse i kraft som gör att alla bilar måste ha ett så kallat ISA-system installerat. Systemet använder GPS och skyltigenkänning och kan avgöra hur fort din bil kan och får köras utifrån vägskyltarna. Hittills har inte EU gått ut med några exakta detaljer om hur systemet kommer att användas, bara att det är tvingande att alla bilar har det från 2022. Med nuvarande regelsystem är det möjligt, om än olagligt, att gasa sig förbi fartgränsen.