Vi for till Tomtens Verkstad i Ryssland

Vår utsände besökte landets största ATV-tillverkare.

Vem hade trott att man skulle besöka Rysslands största tillverkare av fyrhjulingar? Men det har vi gjort.

Järnvägsrälsen löper ända in i fabrikslokalen. Där ligger stora rullar av blänkande stålplåt upplagda, direkt i anslutning till en slags kapmaskin som drar ut stålrullen till en lång böljande våg av plåt som strimlas i längder.

Längderna körs sen in i ett valsverk som valsar längderna till rör med en robot som svetsar ihop skarven och i samma enhet svarvar bort det överflödiga i svetsskarven.

Stelsfabriken – eller Jultomtens Verkstad om man så vill – i Zhukovka arbetar i sanning från ax till limpa. Den ligger cirka sju timmars bilresa sydöst om Moskva och är helt otippat Rysslands största tillverkare av ATV-fordon (All Terrain Vehicle). Stels är dessutom Rysslands största cykeltillverkare (!) och största tillverkaren av snöskotrar.

På den svenska marknaden är Stels ett nytt märke och importeras av Dealy Sweden AB, ett dotterbolag till Olle Olsson Bolagen i Uppsala. Dealy tror mycket på de ryska fyrhjulingarna och har bjudit in mig och två andra journalister – båda två proffs på ATV och snöskotrar…

Frejdig transfer
Resan till Zhukovka från Moskvas flygplats Sheremetyevo är en historia i sig. I en i och för sig bekväm Mercabuss men med en korsning av Viktor Klimenko och Clay Regazzoni bakom ratten, med förkärlek för sena och djärva omkörningar. Rysk biltrafik skulle ge en svensk trafiksäkerhetsexpert hjärtsnörp.

Ankomsten till Zhukovka sker i kvällsmörker och när vi kränger in på en smal, ödslig väg för att stanna vid en stor mur med stålgrind, bastant vakt och vakthund är det inte utan att jag undrar om vi skall inkvarteras eller interneras. Onödig farhåga visar det sig. Det före detta sanatoriet ägs av Stelsfabriken och skall användas för gäster och gästande tjänstemän. Huset är HELT renoverat med rum och badrum som platsar i vilket fint europeiskt hotell som helst.

Kulspruta i VD:ns rum
Men tillbaka till fabriken. VD:n är bortrest men vi får en genomgång i hans tjänsterum av produktionschefen Michail Goncharov. Rummet i sig är värt att se med gammaldags boaserade väggar, diplom och Putins porträtt på väggen bakom chefens stol. Plus en rejäl gammal Maxim kulspruta på golvet (man har tillverkat sådana också en gång i tiden).

Det här med Tomtens Verkstad – att man gör så mycket som möjligt själva – är inte uttryck för gammalt sovjettänkande utan en nödvändighet.

”Vi försöker tillverka allt vi kan här”, säger Michail Goncharov. ”Importerade produkter blir dyra och kvaliteten på material från ryska tillverkare är högre än från exempelvis Kina eller Indien.”

Ryssland lägger cirka 30 procents extraskatt på importerade komponenter för att främja den inhemska tillverkningen. Något som Stels lever efter. I plastavdelningen tillverkas i stort sett alla plastdelar till ATV:erna. Stels har tre olika metoder för plastdelarna. På golvet avslöjar säckarna med plastpulver att en del kommer från Taiwan.

”Det är riktigt”, bekräftar Michail Goncharov. ”Men vissa plastkvaliteter köper vi i Ryssland.”

På golvet i en fabrikshall ligger stora aluminiumtackor bredvid en gjuterimaskin. Dessutom ligger mindre tackor och deras gjutformar bredvid.

”Maskinen pressgjuter mindre aluminiumdetaljer”, säger produktionschefen. ”Spillet smälts ner och återanvänds. Det är de små tackorna.”

Komponenter som Stels INTE tillverkar är viss elektronik, däck och motorer, som kommer färdiga. Motorerna tillverkas i Kina men rättigheterna till motorn ägs av Stels.

Hundrafemtio grisar
”Vi kommer att bygga en motorfabrik och ta hem tillverkningen av motorerna hit”, säger Michail Goncharov. ”Om två år bygger vi motorerna här i Zhukovka.”

Strävan efter att vara självständiga, närmast självförsörjande, visar sig på olika vis. Bland annat har man djupborrat och tar upp sitt eget vatten. Man har även byggt ett eget reningsverk och förser staden Zhukovka med både vatten och vattenrening. Något aningen mera udda är att Stels äger en stor farm nära staden och tanken är att den skall förse fabriken med livsmedel. Bland annat har man 150 grisar och odlar potatis och grönsaker.

Fabriken består av många nya blå fabrikshallar samt en hel del gamla hus i rött tegel. De senare är en rest från anno dazumal. Fabriken startade redan i slutet av 1800-talet och tillverkade först hästdragna vagnar. Senare cyklar men efter Sovjetunionens kollaps plundrades och förföll fabriken. Affärsfamiljen Nachevkin, med ene brodern Alexander som frontfigur, tog över företaget 2009 och har sedan dess investerat kraftfullt och gör det än. I samband med övertagandet började man också tillverka ATV-fordon som vi är här för.

Bitvis är tillverkningen mycket personalintensiv. Men en hel del ultramoderna robotar utför exempelvis svetsning. Vi noterar också att anläggningarna för lackering kommer från ett svenskt företag. Man visar oss även utvecklingsavdelningen där man bland annat har en 3D-skrivare som tar fram prototyper av komponenter.

Torbjörn Lundgren

– Kan du skriva ut ett ”D” till, Ludmila?

Lunchavbrottet är mycket ryskt och vi utspisas i vad som bör vara deras representationsmatsal. Maten är rustik, vällagad och god. En slags grönsakssoppa med kål och dumplings inleder. Därpå följer syrade grönsaker i en sallad, stora frikadeller med ett slags potatispuré. Stora glas med vad som ser ut som öl men visar sig vara te är måltidsdryck. Vi vore dock inte i Ryssland om det inte hade serverats vodka. Produktionschefen slår i och det skålas. Dock ganska måttligt. Rundturen fortsätter gubevars efter lunchen.

I slutmonteringshallen finns även lagret för färdiga produkter. Radvis med ATV och snöskotrar. Stels i Zhukovka har kapacitet att bygga 60.000 ATV per år.

”Men på grund av det ekonomiska läget i Ryssland gör vi inte mer än 8.000 i år”, säger Roman Mazalevskiy, säljansvarig för export på Velomotors som äger Stels.

Slutmonteringen är återigen lite Jultomtens Verkstad – egentligen lik en personbilslina fast i något förminskad skala. I ena änden börjar man med rörramen vars första montage är ID-skylten som sorgfälligt dras fast.

För varje meter ramen rör sig monteras allt fler komponenter och ganska snart börjar det likna en ATV. Arbetarna är snabba och vana vid sina handgrepp. Längs montagelinan arbetar ca 50 personer.

De färdiga ATV:erna genomgår en rätt noggrann kvalitetstest med påföljande provkörning på rullar. Inom kort kommer flera av dem hitta till svenska kunder. I morgon skall vi provköra dem utanför Moskva – få får vi se resultatet av allt deras slit.

Torbjörn Lundgren

– Bäst du kollar extra noga, den här ska svensken köra.
Torbjörn Lundgren
Redaktör
TobbeTi@outlook.com