Var femte husvagn har allvarliga brister

Många underkänns trots att de ofta körs korta sträckor

Nya siffror visar att många husvagnar och även husbilar underkänns vid besiktning, trots att fordonen ofta körs korta sträckor. 

I sommar kommer likt förra året nog de flesta befinna sig hemma i Sverige. Hemester och campingar är kanske mer populärt än någonsin och många vill ut och resa med sin husvagn, men det kan få digra konsekvenser om man inte är försiktig. 

Under 2020 kontrollerade Bilprovningen cirka 28 000 husvagnar och det visade sig att var femte husvagn underkändes med krav på efterkontroll. Högst andel hade Stockholms län medan man skötte sig bäst i Gotlands län. 

LÄS MER: Historiskt få omkomna i trafiken förra året

Med krav på efterkontroll är bristerna så pass allvarliga att en fackman behöver göra en bedömning av att felet har avhjälpts. Vanligaste anmärkningarna var mot komponenter i bromssystemet, bland annat på grund av att husvagnarna står stilla en längre period. 

– Som husvagnsägare bör man vara uppmärksam på om det ”dunkar till” vid inbromsning. Det är en tydlig signal på att bromsarna kan behöva justeras, säger Per-Anders Blommefors, besiktningsansvarig på Bilprovningen.

Förra året besiktigades även drygt 8 700 husbilar, och var tredje husbil underkändes (32,5 procent). Sämst var man i Västmanlands län med 38,3 procent underkända husbilar, medan man skötte sig bäst i Blekinge län med 27 procent. Vanligaste anmärkningen var fel på komponenter i kommunikationssystemet, exempelvis strålkastare och lyktor. 

LÄS ÄVEN: Rekordökning av A-traktorer efter enklare regler

 

Fakta:
Besiktningsintervall för husbilar och husvagnar

Husvagnar kontrollbesiktas första gången efter fyra år i trafik och därefter vartannat år.

Husbilar med en totalvikt upp till 3 500 kg kontrollbesiktas första gången efter tre år i trafik, andra gången efter ytterligare två år och därefter varje år. Husbilar med totalvikt över 3 500 kg kontrollbesiktas senast ett år efter det datum som fordonet togs i bruk och därefter årligen.

Källa: Bilprovningen

Anders Nilsson
Redaktör
anders.nilsson@schibsted.com