Vann Nobelpriset för elbilsbatterier: ”Så blir vi miljösmarta”

Utan batterigeniet Akira Yoshino hade inte Tesla funnits

Akira Yoshino vann Nobelpriset i kemi tillsammans med två andra för att ha kommit på elbilsbatteriet. Han har en lösning för hur vi ska klara omställningen till elbilar.
– Nyckeln är att återvinna elbilsbatterier och gå över till sol- och vindkraft, säger han i en intervju med Bloomberg.

Under onsdagen tillkännagavs att japanen Akira Yoshino, från Asahi Kasei Corp. och Meijo University, vinner Nobelpriset i kemi tillsammans med M. Stanley Whittingham, en brittisk-amerikansk professor vid State University of New York i Binghamton och tyskfödda John Goodenough, professor vid University of Texas.

Utan deras upptäckter skulle inte revolutionen med laddbar elektronik – och elbilar varit möjlig. Akira Yoshino berättar nu hur en miljövänlig elbilsrevolution kan bli möjlig.

I början av veckan larmade tidigare Scaniachefen om att övergången till elbilar hittills har inneburit barnarbete i Kongo-Kinshasa där 65-70 procent av allt kobolt till elbilsbatterier bryts. Det finns även en oro för att flera andra metaller till batterier är på väg att ta slut. Kina har i dag kontroll över en stor del av gruvindustrin som tar fram metaller till lithiumjonbatterier. Nobelpristagaren tror att återvinning av batterier kan lösa en del av problemet.

– Nyckeln är om elbilsbatterier kan återvinnas. Kostnaden kommer att löna sig om alla bilbatterier samlas in och bearbetas, berättar han i en ny intervju.

Akira Yoshina förutspår att elbilar kommer att utgöra 15 procent av alla nya bilar från år 2025. För att klara miljömålen hoppas han att färre vill äga en egen bil i framtiden.

– Den idealiska livsstilen för framtiden är att människor inte äger en bil och ett självkörande fordon kommer närhelst någon vill använda tjänsten. Nästa uppdrag för branschen är att öka mängden sol- och vindkraft som kan lagras i batterier som används i bilar.

De tre nobelpristagarna har alla tre på olika håll bidragit till att ta fram de revolutionerande lithiumjonbatterirna. Stanley Wittingham, 77, upptäckte på 1970-talet att det gick att föra över lithiumatomer mellan elektroder, vilket underlättade laddningen. John Goodenough, 97, löste problemet med att batterierna ville ta eld. Slutligen så löste japanen Akira Yoshinos forskning den kemiska stabiliteten i batterierna och möjliggjorde serietillverkning.

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com