Test: Uppdaterad Cupra Formentor – en crossover som sticker ut

Det finns gott om små crossovers där ute, och många av dem är rätt lika varandra. Men Formentor sticker ut med sin markant annorlunda design.
TEXT & FOTO: Jacob Dalby

Det är inte länge sedan som Cupra för första gången presenterades som ett självständigt bilmärke. Till en början med ett lite märkligt modellprogram av omdöpta Seat-modeller med Cupra-logga på. Nu med ett mer genomtänkt program av egna dedikerade Cupra-modeller.

Cupra Formentor var den första ”riktiga” Cupra-modellen och är samtidigt märkets klart mest framgångsrika. Visserligen baserad på Seat Ateca, men med sin helt egna design och formspråk. Sedan dess har fler Cupra-modeller tillkommit – däribland den nya elbilen Cupra Tavascan. Nu har den första riktiga Cupra-modellen, Formentor, fått sitt första facelift med ny design, nytt motorprogram och ny teknik i kupén.

En svart Cupra bil från sidan, parkerad framför en vägg med gatukonst.

Vad är nytt?

Faceliftet av Cupra Formentor är ett av de större. Det är inte svårt att se att det här handlar om en ny version. Med fler och skarpare kanter framstår designen som betydligt mer aggressiv. Jämfört med konkurrenterna, som Seat Ateca, Audi Q3 och VW Tiguan, har Formentor betydligt mer karaktär.

Samtidigt finns det en ny ljussignatur fram och bak. Fram har trekantiga Matrix LED-strålkastare lagts till, och bak har ljusen fått 3D-effekt tillsammans med ett upplyst Cupra-emblem. Inuti finns en ny infotainmentskärm i mitten av instrumentpanelen på 12,9 tum – och den är standard i alla versioner. Skärmen har också uppdaterats med den senaste generationen av Cupras programvara.

Interiörbild av en bil med fokus på förarplatsen, ratten och infotainmentsystemet.

Motorprogrammet i Sverige innehåller nu tre bensinmotoralternativ. Det billigaste, som finns i testbilen, är 1,5-litersmotorn med 150 hk. Utöver den finns en plug-in hybrid som, på pappret, ger en elektrisk räckvidd på cirka 100 km och möjlighet till snabbladdning med 50 kW. Överst på toppen sitter Cupra VZ med sin enastående 5-cylindriga bensinmotor med 333 hk. En äkta körupplevelse med ett underbart ljud.

Hur är den att köra?

Lyckligtvis är det inte bara designen som är spännande på Formentor. Den aggressiva designen speglas även i köregenskaperna, som är sportigare än i exempelvis halvsystern Seat Ateca. Fjädringen är stramare men når en fin balans mellan komfort och sportighet. Det innebär att den ojämna asfalten i stan vid låg hastighet hanteras bra, samtidigt som du inte känner att bilen kränger när vägen svänger i högre hastigheter.

Om du föredrar mer komfort än sport, kan det vara värt att nöja sig med 18-tums fälgar istället för de 19-tum som testbilen är utrustad med. Formentor är självklart fortfarande en hög SUV, så du får inte känslan av att sitta nära asfalten. Men med tanke på storleken och höjden tar den kurvorna bra. Styrningen är tillräckligt tung och vägkänslan bättre än hos många av de mindre sportiga konkurrenterna.

En svart Cupras bakdel, parkerad framför en vägg med färgglad gatukonst.

I själva verket känns SUV-upplevelsen mindre påtaglig i Formentor. Så om du vill ha utseendet och den något högre sittpositionen i en SUV men faktiskt gillar att köra bil, kan Formentor vara svaret.

De 150 hk i basvarianten är tillräckliga för de flesta. Det finns gott om kraft på motorvägen, och om du får lust att trycka på gasen på slingriga landsvägar (det gör du), saknas inte kraft här heller. Däremot saknas en smidig växellåda. Precis som i alla andra VW-produkter med samma motor och dubbelkopplingsväxellåda, är upplevelsen ryckig vid låga hastigheter och parkering. Starten blir ofta hackig, och om du behöver göra en snabb trepunktsvändning tar det för lång tid för växellådan att byta från framåtgående till backväxel.

Frontalbild av en svart Cupra bil, parkerad vid en vägg med konstnärliga målningar.

Hur är kupén?

Inuti fortsätter de mer sportiga inslagen. Särskilt med ”Dynamic Design” för cirka 10 900 kronor  extra, som bland annat innehåller skålformade sportstolar. Stolarna funkar lika bra för kortare utflykter som längre resor. Samtidigt sitter man något närmare asfalten än hos de flesta konkurrenterna, som VW Tiguan och Audi A3. Det betyder dock att du inte har riktigt lika bra översikt.

Tyvärr finns det inga fysiska knappar för att justera temperatur och ljudnivå. Det styrs fortfarande via touch på en panel under skärmen, och det kan vara svårt att träffa rätt i farten. Det leder till att du tar blicken från vägen några sekunder längre än du gjort om det funnits fysiska knappar.

Den nya och större skärmen fungerar däremot bra – även tillsammans med Apple CarPlay och Android Auto, som nu är standard i alla versioner. Skärmen är tydlig och den nya generationen av programvara är en märkbar förbättring jämfört med det gamla systemet. Det är enklare att navigera och snabbare att använda.

Bild på en bils framsäten och ratt, tagen från sidan med dörren öppen.

Vem är Cupra Formentor till för?

Formentor är för dig som vill ha något annorlunda. Designen är markant och väcker åsikter – men oavsett så sticker den ut från mängden bland alla crossovers ute på vägarna. Kör du Formentor, visar det att du har gjort ett medvetet val.

Det finns dock inte många överraskningar, då Formentor samtidigt är byggd på en plattform som redan har visat sitt värde i många andra modeller från VW-koncernen.

SPECIFIKATIONER

Cupra Formentor 1,5 eTSI
Motor: Bensin, R4, 1 498 ccm
Effekt: 150 hk
0-100 km/h: 9,0 sekunder
Topphastighet: 205 km/h
Förbrukning: 5,8 l/100 km
Mått (L/B/H): 445/199/153 cm
Tjänstevikt: 1 482 kg
Max släpvagnsvikt: 1 500 kg
Bagagevolym: 450 liter
Pris: Från 399 000 kronor

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com