Test: Nya Evoque går allra bäst utanför Östermalm

Vi provar snyggingen från Land Rover i lera, snö och slingervägar

Att nya Range Rover Evoque är en av bilvärldens snyggaste suv:ar råder det ingen tvekan om.
Men hur bra är Evoque när det vankas tuffa förhållanden med snö och leriga gårdsvägar på den svenska landsbygden?
Vi utsatte bilen för ett tufft familjetest under ett geggigt och blött december.

Den första generationen av Range Rover Evoque lanserades 2010 och blev en fullträff för Land Rover på flera sätt. Designen var elegant och avskalad och fick suv:ar från många andra bilmärken att se klumpiga och fula ut. Bilen levererade dessutom på vägen med fina köregenskaper, det var alltså inte bara ögongodis. Försäljningssuccén var given, alla inom bilbranschen vet att lyckad design är det som säljer bäst av allt.

I våras presenterade Range Rover en helt ny generation av Evoque och våra förväntningar är höga när vi äntligen får tillfälle till ett längre test av nykomlingen.

När det gäller bilens främsta köpargument så levererar bilen verkligen. Nya Evoque är en ännu större fullträff designmässigt än föregångaren, den ikoniska formen har renodlats ännu mer. Infällda dörrhandtag gör att den sluttande taklinjen på den coupéliknande suv-karossen kommer ännu mer till sin rätta. Fronten har blivit ännu mer aggressiv och en del veck och kanter har slipats bort. Invändigt har materialen och känslan tagit ytterligare ett snäpp upp på premiumskalan. Evoque känns exklusiv och premium på riktigt och det finns en anledning till att modellen säljer bäst i stadsdelar som Östermalm och Chelsea i London. Det här är bilen för dig som tycker att en Porsche känns lite för nyrikt, BMW och Mercedes för vanligt och en Volvo är för präktig.

Men vi blir lite förvånade över dubbelnaturen i nya Evoque. Måhända är det en följd av att den motorstarka 249 hk turbofyran som drivs av bensin kanske inte är bilens optimala kraftkälla. Vi börjar med att testköra bilen i dess hemmamiljö: Östermalm i Stockholm. Vi märker per omgående att kraften i motorn är svårdoserad runt gathörn och i rondeller. Evoque trivs helt enkelt inte i låga farter i stadsmiljö. Motorn är seg och svarar inte så bra på gasen från start när vi ska i väg från rödljus och i köer. Men när vi trycker till på gasen så sticker bilen i väg som en oljad blixt. Det blir nervöst att köra nya Evoque i stadstrafik. Mildhybridtekniken är kanske före mild?

Vi styr i stället norrut på E18 och passerar förbi Danderyd och Djursholm, andra revir där bilmodellen också är hemtam. Och nu trivs Evoque plötsligt mycket bättre. Bilen planar ut fint i motorvägsfart och är vilsam att köra. Ljudkomforten är också i framkant, trots att bilen är skodd med dubbfria vinterdäck med groteskt låg profil och stor bredd.

Vi svänger av på kurviga Roslagsvägar och testar av bilen lite grann. Motorn visar sig återigen ha en ketchupeffekt värdig en 80-tals Saab 900 turbo när vi drar på från stopp- och väjningsplikter. Först kommer ingenting, sedan kommer allt. Lite fränt, men inte riktigt värdigt en lyxig och sofistikerad Range Rover med niostegs automatlåda och mildhybridteknik. Land Rovers pressavdelning meddelar att så här ska bilen inte kännas, och den kommer att kollas upp på verkstad efter vår testperiod.

Men när vi drar på rejält och håller varvtalet uppe i kurvorna på smala och krokiga Roslagsvägarna är bilen i sitt rätta element. Så länge farten hålls upp finns kraften tillgänglig hela tiden i automaten, även i komfortläget. Bilen är lätt att köra väldigt olagligt snabbt med på kurviga vägar, utan ansträngning eller antydan till tappad kontroll. Faktiskt är det en riktig busbil som känns som mest harmonisk när den pressas som en liten GTI-bil runt böjarna. En riktigt rolig och körglad suv som känns mindre än sin storlek när vi rattar den på småvägarna. Men kör du förstiktigt blir bilen slö och svårkörd.

Hur fungerar den då som vardagsbil för en barnfamilj i lera och snödrev? 15-åringen är lyrisk över designen och de tre skärmarna i inredningen till en början. Även den läckra läderklädseln får gillande blickar. 11-åringen har inga större invändningar mot baksätet. Men när förhållanden blir tuffa har bilen sina begränsningar. Potthål på leriga gårdsvägar känns ända in i benmärgen, kanske på grund av de lövtunna vinterdäcken? Markfrigången är inte så hög, så vi låter bli de stenigaste skogsvägarna. När temperaturen plötsligt faller från +7 till -9 och det samtidigt kommer snö visar bilens designfinesser en del av sina begränsningar. Det mesta fryser fast, och de infällbara dörrhandtagen kärvar, men kommer till slut ut. Men dörrarna är ändå fastfrusna och kräver milt våld för att öppnas efter en sådan väderomställning. Dock får bilen upp värmen riktigt fort och att ta sig fram på oplogade gårdsvägar är en barnlek.
Men Evoque trivs nog allra bäst när den får värma sig i ett innerstadsgarage.

Bilen har en del gimmickar i utrustningen, lull-lull som Christer Glenning skulle ha sagt. Bland det mest onödiga är innerbackspegeln som går att växla över till ett kameraläge. Visst är det coolt, men vi rekommenderar att lägga pengarna på förnuftigare utrustningsdetaljer. De tredubbla skärmarna är fräcka, men inte lättare att använda än en bil med traditionella knappar.

Sammantaget har Evoque blivit snyggare, mer premium och har bättre köregenskaper än sin föregångare. Men 249-hk motorn med mildhybrid är lite för jobbig och nervös i vardagen. När du vill busa och köra fort är den fullständigt klockren. Som en modernare Saab Turbo i exklusiv suv-kostym. Vi rekommenderar att du provkör noga innan du beställer 249 hk-bensinaren.

Range Rover Evoque är utan tvekan ett roligt val för dig som bor i stan, vill sticka ut ur mängden med exklusiv brittisk design och gillar att busköra ibland. En perfekt bil för ett medelålders sofistikerat par i Stockholms innerstad som vill ha en prestandabil med suv-egenskaper. För barnfamiljer och lantisar med leriga skogsvägar finns det andra mer passande åkdon.

Vi har inte kört dieselvarianten av Evoque, men den är troligen både mer prisvärd och ger mer harmoni till bilen när du tröttnat på att busa.

Köpa
++
En relativt liten suv till ett högt pris, du får betala en premie för marknadens snyggaste suv-design och varumärket Range Rover. Hittills i år har xxx svenskar tyckt att det är värt det. Dock är den inte dyrare än BMW:s och Mercedes motsvarande suv:ar och den kanske skänker rätt attityd till ditt personliga varumärke?

Äga
+++
Relativt höga ägandekostnader när det kommer till skatt, försäkring och service. Värdeminskningen har dock inte varit så farlig på Evoque, då designen varit eftertraktad och bilen har varit het och sålts snabbt på begagnatmarknaden.  Servicenätet är inte så väl utbyggt, det är ett visst minus.

Köra
+++(+)
På motorväg är den en stadig kryssare, och pressar du den på kurviga vägar trivs bilen fint, det är en busig GTI-bil i sofistikerad suv-kostym. Men i stadstrafik är den nervös med ketchup-effekt i drivlinan.

Säkerhet
+++++
Range Rover Evoque är testad av Euro Ncap med högsta betyg.

Miljö
+++
Mildhybrid sänker förbrukningen med några få procent, bensinvarianten är ganska törstig och släpper ut en hel del CO2, vilket straffas i bonus-malus-systemet.

Komfort
++++
En komfortabel och härlig mindre suv med låg ljudnivå. Men välj bort de extremt breda lågprofildäcken som satt på vår testbil, de förstår en del av den fina komforten chassit har i grunden

Utrymmen
++++
Fungerar fint som familjefraktare, även om den låga taklinjen stjäl en del av huvudutrymmet i baksätet, riktigt långa personer kan få bekymmer där.

Helheten
++++
Bilen får ett extra plus för att den är så snygg, det här är faktiskt en modell du till ganska stor del köper för designen. En mellanstor premium-suv med roliga köregenskaper för dig som gillar design och vill sticka ut ur mängden.

Fakta Range Rover Evoque P250
Pris: Från 609 900 kronor.
Garantier: Nybil 3 år, vagnskada 3 år, rostskydd 6 år, lack 3 år, assistans 3 år.
Motor: Fyra cylindrar, 2,0 liter, 249 hk 365 Nm vid 1 300 varv/min.
Drivning: Fyrhjulsdrift. Niostegad automat.
Acceleration 0–100 km/tim: 7,5 sekunder.
Toppfart: 230 km/tim.
Koldioxidutsläpp: 210 gram/km (WLTP)
Bensinförbrukning: 9,3 liter/100 km (WLTP)

Maths Nilsson
Redaktör
maths.nilsson@schibsted.com