Även om Mercedes EQE SUV inte har så mycket nytt att komma med, slår den konkurrenterna på ganska specifika parametrar.
Känner du dig inte helt hemma med Mercedes modellprogram och beteckningar? Det är ingen fara, för det finns en hel del att hålla reda på. Låt oss djupdyka i det.
Mercedes EQE SUV: EQ betyder att den är elektrisk. E:et efter det betyder att den är i den större änden av skalan, och SUV, ja, det kan du nog räkna ut.
Den bensindrivna brodern heter GLE och konkurrenterna inkluderar Audi Q8 e-tron och BMW iX. Båda är något större än EQE SUV, men priserna matchar varandra. Se den lilla (mycket enkla) jämförelsen av startpriserna nedan:
Mercedes EQE SUV – 546 km – från 975 000 kr
Audi Q8 e-tron – 574 km – från 857 500 kr
BMW iX – 412 km – från 876 800 kr
NIO EL7 – 394 km – från 839 000 kr
XPeng G9 – 520 km – från 699 900 kr
Listan innehåller också två icke-tyskar som tävlar i samma klass. Nämligen kinesiska Nio EL7 och Xpeng G9, där framför allt den senare har fått mycket beröm.
Slutligen har vi storebror Mercedes EQS SUV, som är större än de övriga på listan och samtidigt betydligt dyrare med ett startpris på 975 000 kronor. Och EQE SUV finns även som sedan – den heter bara Mercedes EQE.
Så hur är den?
EQE SUV ligger i den dyra änden av elbilsmarknaden med ett startpris på 975 000 kronor.
En bil i den här prisklassen måste vara riktigt bra från början till slut och toppas med några godsaker. Och det börjar bra. Första intrycket ger en känsla av klass. Det finns gott om utrymme inuti och kupén är lyxigt utrustad med fina material, elegant design och stora skärmar för infotainment och digitala instrument.
Testbilen är utrustad med den vanliga 12,8-tumsskärmen, men EQE SUV finns även med den så kallade Hyperscreen, som sträcker sig hela vägen till passagerarsidan. Det innebär bland annat att passageraren kan streama filmer och serier under färden – men bara så länge föraren inte tittar. Om bilen är i rörelse och en film spelas upp på skärmen, stängs skärmen av efter två sekunder utan att föraren tittar på skärmen.
Ärligt talat skulle du lätt kunna ”nöja dig” med den ”lilla” 12,8″ i mitten – särskilt när du inser att du betalar 975 000 kronor för den stora. Skärmen är responsiv och ett nöje att använda när man lärt sig hur menyerna är organiserade. Hyperscreen finns endast som tillval i de två största motorvarianterna.
Vilka motorvarianter kan jag få?
Det finns många att välja mellan. Den billigaste är EQE SUV 300 med 245 hästkrafter och en räckvidd på 546 kilometer. Därefter följer 350+ med 292 hästkrafter och 568 kilometer räckvidd, som också finns med fyrhjulsdrift.
På översta hyllan hittar vi den fyrhjulsdrivna EQE SUV 500 och AMG-varianten EQE SUV 43 med 408 respektive 476 hästkrafter. Batteristorleken är nästan densamma i alla varianter, och de laddas alla med samma hastighet; upp till 170 kW. Räckvidden är längst i 350+ med 568 kilometer och kortast (naturligt nog) i AMG-varianten med 468 kilometer.
Så vilken ska du välja?
Den variant som testas är mellanklassmodellen EQE SUV 350 4Matic med 292 hästkrafter och fyrhjulsdrift. Den är tillräckligt snabb för 100 km/h (som de flesta elbilar) med sina 6,6 sekunder – inte minst tack vare sina 756 (!) Nm. Men om du vill få ut kraften ur den i högre hastigheter måste du trycka lite hårdare på gaspedalen. Det är inte så att kraften inte finns där, det är bara det att du måste trycka hårdare än du förväntar dig.
De flesta klarar sig utan fyrhjulsdrift, men om du behöver dra tyngre laster är det fyrhjulsdrift du ska välja. Varianten utan fyrhjulsdrift kan bara dra 750 kg, medan varianten med fyrhjulsdrift kan dra 1 800 kg på kroken.
Den icke fyrhjulsdrivna versionen har samma antal hästkrafter som den fyrhjulsdrivna versionen, men vridmomentet är väsentligt annorlunda. De 765 Nm i den fyrhjulsdrivna versionen låter nästan uppiggande bredvid de 565 Nm i den bakhjulsdrivna versionen. Men jag tror inte att du någonsin kommer att sakna kraft oavsett.
Den bakhjulsdrivna 350+ är också den variant som har den lägsta bränsleförbrukningen. Och den är särskilt låg jämfört med de andra tunga konkurrenterna Audi Q8 e-tron och BMW iX.
EQE SUV 350+ har en förbrukning på 18,4 kWh/100 km. Som jämförelse uppnår BMW iX xDrive 40 endast 20,1 kWh / 100 km och Audi Q8 e-tron 50 20,4 kWh / 100 km. Mercedes har också den överlägset längsta angivna räckvidden med 568 km jämfört med 412 km i BMW och 485 km i Audi.
SO. EQE SUV 350+ kommer att vara valet för de flesta.
Hur körs EQE SUV?
Tja, det spelar egentligen ingen roll. Mercedes vill att den ska köra på ett sportigt sätt – det gör den inte. Den känns mycket mer inställd på komfort.
Men det är på väg att bli för mjukt, för EQE SUV väger 2,5 ton, och det märks. Underredet absorberar stötar och dylikt, men det har svårt att dölja den höga vikten och det hela kan bli lite vingligt.
Å andra sidan är du mycket, mycket väl isolerad mot buller i kupén och sätena är bra för hundratals kilometer åt gången. Det är här EQE SUV utmärker sig. Den är mjuk och smidig från underredet till materialen i kupén.
Det blir lite sportigare och lite stabilare om du köper till fyrhjulsstyrning. Då styr bakhjulen i motsatt riktning mot framhjulen vid låga hastigheter och i samma riktning vid högre hastigheter.
Det betyder bättre och skarpare styrning, stabilare filbyten i motorvägsfart och enklare manövrering i stan tack vare kortare svängradie.
Kommer jag att äga den själv?
Ja, för tusan. Om pengar inte var något hinder skulle det stå en EQE SUV på uppfarten. Och jag skulle nog hellre ha en EQE SUV än både Audi Q8 e-tron och BMW iX.
Mercedes kommer inte med något nytt, men kombinationen av lyx, gott om plats för familjen och utmärkt komfort gör EQE SUV till en lyxig familjebil av hög klass. Men kom ihåg att du ska välja Mercedes för komforten, inte för att du gillar att köra.