Efter 10 sköna testdagar med laddhybridversionen av Audi Q5 är det dags att tanka bilen och lämna tillbaka den.
Trots nästan 60 mils körning, varav två motorvägsturer lyckas vi bara pressa ner 5,5 liter bensin i tanken.
Suv:en bjuder både skön komfort och ett kostnadseffektivt ägande – för den som har tjänstebil.
Samtidigt som BytBil testar laddhybriden Audi Q5 TFSi-E så testas bilen av tv-stjärnan Jeremy Clarkson. Och konstigt nog kommer vi fram till helt olika slutsatser om Audi Q5.
Enligt Jeremy Clarkson så är bilen ingenting att ha för den som vill köra med nollutsläpp på motorvägarna, eftersom ”batterierna kommer att ladda ur helt på några sekunder”. Samtidigt hävdar Clarkson att han inte lyckats få bilen att arbeta med elkraft överhuvudtaget. ”Bortsett från hieroglyfer som visas på instrumentbrädan verkar ingenting förändras”, uppger Jeremy Clarkson.
Vår upplevelse är den diametralt motsatta. Om du vill köra lite längre med Audi Q5 laddhybrid så är bilen är häpnadsväckande snål för att vara en suv, även om den inte erbjuder nollutsläpp. Men du måste göra två enkla saker innan du ger dig i väg:
- Ställa bilen i hybridläge, vilket du enkelt gör med en knapp i mittkonsolen.
- Ställa in navigatorn på din slutdestination så bilen vet hur den ska dosera elmotorn tillsammans med bensinmotorn.
Sedan är det bara att köra. Vi kör ett par olika turer på 8-10 mil med merparten motorvägskörning efter att ha gjort det och då är Audi Q5 häpnadsväckande snål på soppa. 0,24 l/mil uppmäter vi ena gången på motorvägskörning när vi kör försiktigt. Den som i stället först kör på elektricitet tills batteriet är tomt och sedan på bensin kommer att få en mycket högre förbrukning. Men att kunna köra en stor tung suv med fyrhjulsdrift med så låg förbrukning är ganska fantastiskt. Den som vill ta bilen till fjällen behöver heller inte bekymra sig om att hitta laddstationer längs vägen. Ska vi vara ärliga så är det här en mer praktisk bil år 2020 än en renodlad elbil. Och miljön klarar nog belastningen från de få långresor på mestadels bensin som vi gör.
Resten av tiden kör vi faktiskt enbart kortare körningar på mellan en och 4,5 mil och då går Audin helt på elektricitet. Den går både mjukt och fint och det finns gott om kraft för vardaglig körning ändå upp till 140 km/h. Elmotorn är på hela 145 hk, och när den fyrcylindriga turbomotorn kickar in kan bilen ge hela 367 hk. Men i ärlighetens namn så gör vi inte det enda gång under testet förutom när vi kör längre på motorväg. Det är liksom inte grejen med en laddhybrid hur snabb den är. Den ska köras så snålt och tyst som möjligt på elektricitet. Helst ska bensinmotorn aldrig starta.
Många klagar på att laddhybrider har kort räckvidd och att de inte kommer så långt som tillverkarna anger. Audi Q5 är något så ovanligt som en batteribil som tar sig längre än tillverkarens uppgivna räckvidd. Audi hävdar 40 km på ren el, vi kommer vid flera tillfällen omkring 45 km. Dessutom laddar den upp batteriet mycket snabbare än alla andra hybrider som vi hittills testat, en inte oviktig egenskap om du kör många korta sträckor varje dag och hinner ladda mellan körningarna.
Vi pressade som sagt aldrig bilen, och bensinmotorn var knappt i gång, men Q5:an hade luftfjädring och ligger mycket fint på vägen. Vi körde mycket grusväg och där sväljer luftfjädringen potthålen bättre än de flesta andra bilar vi testkört. Du behöver upp på stora pickuper för att få en bättre fjädring på dåligt underlag. När det gäller styrkänslan och prestationen från bilens filhållningsassistent har Q5 en bit upp till klassens storsäljare Volvo XC60. Styrningen känns ibland lite för lätt och oprecis, men kanske beror det på att luftfjädringen maskerar bort en del av körkänslan. Filassistenten gör en del oväntade ingrepp ibland och den fungerar bäst på raka motorvägar med nymålade vita linjer.
Vår testbil är nästan fullutrustad och bjuder på en elegant och skön skinnklädsel i sportstolarna. Inredningen är väl ihopskruvad med hög kvalitetskänsla på känt Audimanér. Men i ärlighetens namn börjar det kännas som att det tyska prestigemärket börjar halka efter Volvo litegrann när det gäller materialval på plast och designen. Audi Q5 har väldigt mycket knappar jämfört med lite nya modeller – där känns det att konstruktionen börjar bli aningen daterad. En liten finess som vi saknar på andra bilar är att Q5 tvättar av backkameran när du spolar bakrutan, perfekt i smutsigt svenskt vinterklimat.
Designmässigt bjuder Audi Q5 på runda och lite bulliga former på utsidan. Bilen sticker inte ut på något sätt, utan är ganska intetsägande. Ingen kommer att se att du lagt 700 000 kr på en ny bil, vilket passar en del köpare perfekt. Nyare Audi-modeller som Q3, Q8 och A6 tar för sig betydligt mer, och det känns som Q5 kom till när Audi var väldigt konservativa och inte ville ändra på ett vinnande koncept.
Bilen är utrustad med permanent fyrhjulsdrift där elmotorn är helt integrerad i systemet i stället för att enbart driva bakaxeln som hos Volvo. Det fungerar väldigt bra och bilen växlar helt sömlöst mellan el och bensin. Egenskaperna i halka och terräng känns pålitliga även om vi inte hade möjlighet att testa gränserna fullt ut.
Som privat bilägare är inte Audi Q5 TFSI e någon vidare affär. Bilen kostar strax under 600 000 kr i inköp och den är svår att räkna hem jämfört med sina bensindrivna syskon. Men som tjänstebil är den ett riktigt suv-klipp. Bilen räknas som klimatbonusbil och får en rejäl nedsättning av förmånsvärdet. Netto hamnar du på en skattekostnad på under 3000 kr i månaden. Så om du inte åker på ett bruttolöneavdrag av värre slag så är Audi Q5 laddhybrid rena sparbössan som tjänstebil. Särskilt om du kan köra större delen av din dagliga körning på el.
Bilen har dessutom kort leveranstid till skillnad från Volvos kinabyggda XC60-hybrider. Det finns till och med fabriksnya lagerbilar att hitta hos många Audihandlare.
Vårt slutomdöme är att Audi Q5 är en laddhybrid som håller vad den lovar, och är ett ekonomiskt gångbart alternativ för tjänstebilsföraren. Om bilen är bättre än andra storsäljare i klassen som Volvo XC60 är mest en smaksak. Provkör och bedöm själv!
Köpa
++
Kostar några tusenlappar mer än en Volvo XC60 T8 laddhybrid – innan du börjat utrusta bilen. Audi är kända för att ta bra betalt för tillvalen och Q5 är inget undantag. Räkna med att du hamnar en bra bit över 600 000 kr när du utrustat bilen som du vill ha den. Kryssar du på lite i tillvalslistan blir det lätt över 700 000 kr. Vår testbil som inte var överdådig gick loss på 734 500 kr.
Äga
++++
För den som får köra Q5 som förmånsbil är det ett klipp, runt 3000 kr i månaden i skatt om du inte extrautrustar bilen för mycket. Serviceintervallet är 3000 mil trots att det är en laddhybrid, vilket är bra. Andrahandsvärdet är sannolikt högre än för den rent fossila varianten, vilket kompenserar lite för det höga inköpspriset. Som privatperson blir det dock extremt dyra mil i en Q5 laddhybrid och du måste verkligen vara en sann miljövän för att välja den framför bensinaren.
Köra
++++
Q5 bjuder på en trygg och kontrollerad upplevelse, och trots 363 hk känns bilen som en mjuk glidare i elektriskt läge när den inte pressas. Med luftfjädring är den mycket skön att köra, även på väldigt dåliga vägar. Styrkänslan är aningen för mjuk och diffus med luftfjädring.
Säkerhet
+++++
Högsta betyg i Euro Ncap och Q5 är en erkänt säker bil som även placerar sig bra i utvärderingar med verkliga krockar. Bilen har de senaste stödsystemen, även om de inte alltid känns klockrena på smalare och sämre svenska vägar.
Miljö
++++
Laddhybriddrivlinan sparar in stora mängder CO2-utsläpp. Dessutom går den längre än vad Audi angett. Kör du bara korta sträckor och har möjlighet att ladda ofta kan du köra bilen nästan enbart på el. Endast på mycket långa resor är den mindre energieffektiv än en dieselbil. Näst högsta betyg, då den trots allt inte är lika klimateffektiv som en elbil.
Komfort
+++++
En väldigt tyst och behaglig bil, särskilt i helt elektriskt läge. Med luftfjädring svävar Audin fram, och vi upplever den som skönare än flera andra märkens luftfjädringar. Fin ljudkomfort på längre resor. Sätena är fast stoppade, men ger fint stöd åt ryggen även på långa resor.
Utrymmen
++++
Rymlig för en familj på 4-5 personer utan att vara slösande stor. Till skillnad från Volvo så inkräktar inte batteriet på innerutrymmena och mittplatsen i bak.
Helheten
++++
Relativt klimatsmart för att vara en stor suv med elektrisk räckvidd på över fyra mil. Dessutom fina fartresurser utan bensinmotorn tack vare en elmotor på hela 145 hk. Det märks att modellen har några år på nacken, men Audi har lyckats bättre med elektrifieringen än Volvo, där det känns som en efterhandskonstruktion.
Fakta Audi Q5 TFSI e
Pris från: 596 700 kr.
Räckvidd på el: Över 40 km.
Motor: Fyrcylindrig TFSI turbomotor med 252 hk
Elmotor: 145 hk. Systemeffekt: 367 hk.
Drivning: Sjustegs DSG-låda och quattro fyrhjulsdrift
Acceleration 0-100 km/h på el: 14,3 sekunder
Acceleration 0-100 km/h i hybridläge: 5,3 sekunder
Toppfart: 240 km/h i hybridläge, 140 km/h på el.