Test: Jeep Avenger är lysande i stadsdjungeln

Jeep Avenger bjuder inte på någon teknisk revolution och är mer lämpad för staden än för terräng. Å andra sidan är den både fulländad och charmig till den grad att den är svår att ignorera.

TEXT & FOTO Simon Hallenslev

Förutom att Jeep är allmänt känt för att bemästra svår terräng, är det också ett stolt amerikanskt varumärke med hjältestatus som nu fått titeln “European Car of the Year 2023.”

Avenger är möjligen den bästa bil som Jeep har satt sitt namn på under den senaste tiden och är en uppfriskande förändring i den konformistiska klassen av B-SUV:er.

Fantastiska Stellantis

Anledningen till att Jeep Avenger luktar mer ragú än hamburgare är Stellantis. Trots varumärkets rötter i USA är Avenger designad i Italien, byggd i Polen och marknadsförd i Europa.

Betyder det att det är en Stellantis-klon? Ja och nej. Jeep Avenger har mycket gemensamt med bilar som Peugeot e-2008, Opel Mokka-e och DS3 Crossback E-Tense. Plattformen är densamma, och även om Avenger är den första att köras på en uppdaterad version, kommer dess elektriska syskon att följa efter. Den uppdaterade plattformen ger Jeep Avenger ett 54 kWh batteri och en 156 hk elmotor.

Off-road tas med i beräkningen

En Jeep ska finnas i en fyrhjulsdriven version, precis som en Jeep ska ha en statur som gör offroadkörning möjlig. Det är principer som dessa som Stellantis har valt att följa, och även om vi för närvarande bara har en framhjulsdriven version i programmet så finns en fyrhjulsdriven version av Avenger i pipeline.

Avengers plattform har modifierats för att ge 209 mm markfrigång och betydligt kortare överhäng fram och bak. Detta ger en ingångs- och utgångsvinkel på 20 respektive 32 grader, vilket är i nivå med en Toyota Land Cruiser med terrängegenskaper.

De terrängvänliga vinklarna uppnås genom att modifiera bilens så kallade crumple zones. Här har 3 cm tagits bort från plattformen utan att kompromissa med säkerheten. Förkortningen av plattformen innebär också att Avenger är den minsta modell som Jeep någonsin har tillverkat. På bild kan bilen se större ut, men i verkligheten är den kortare än en VW Polo.

Även exteriört har man tagit hänsyn till terrängen och Avenger är klädd i plastpaneler som ger 360-graders skydd på bilens bredaste punkter. På så sätt är den tålig. Av samma anledning är strålkastarna placerade djupt i stötfångaren, eftersom det är billigare att byta ut en plastdel än en hel LED-strålkastare.

Andra terrängfunktioner är Hill Descent Control, som bromsar i branta nedförsbackar, och körprogram som är kalibrerade för alla typer av underlag.

Vad behöver jag den till?

Din skepsis syns tydligt genom skärmen… Vad är allt detta dyra offroad-trollkonster egentligen bra för i vardagen? En hel del, faktiskt. Måtten är också användbara i den urbana djungeln, där de flesta Avengers kommer hålla till.

Den förkortade plattformen med korta överhäng gör att du aldrig behöver oroa dig för trånga passager eller parkeringsplatser. Den höga förarplatsen ger dig en bra sikt, medan de korta överhängen säkerställer att du alltid har en bra känsla för bilens alla fyra hörn. Om du fickparkerar eller parkerar i ett parkeringsgarage med en brant ramp gör ingen skillnad.

Om parkeringen skulle bli för smal är det de tidigare nämnda plastpanelerna som kommer att ta den största skadan. Det är aldrig kul att köra på något, men det gör lite mindre ont när det är plast man kan byta ut. Om du inte väljer de större 18-tumsfälgarna som testbilen är utrustad med, innebär markfrigången också att du inte behöver oroa dig för höga trottoarkanter.

För de flesta kommer offroad-systemen att förbli en gimmick. Men det är ändå skönt att veta att bilen kan ställas in för snökörning.

 

Briljant i den urbana djungel

Förutom de konstruktiva terrängegenskaperna är det också köregenskaperna som gör Jeep Avenger briljant i stadsdjungeln. Om jag skulle beskriva den med bara ett ord skulle det vara ”smidig”. Lyckligtvis får jag lov att använda några fler ord, och smidighet är en närvarande känsla som skapas av styrning, fjädring och vikt.

Styrningen är lätt men ändå exakt, vilket är anledningen till att den lilla eco-Jeepen lyder ivrigt när du kastar den runt snäva stadskurvor. Om den hamnar i en återvändsgränd vänder den igen med en radie på bara 10,5 meter. Denna entusiastiska attityd möjliggörs också av en vikt på 1 661 kg, vilket är relativt lätt för en elbil, och ett Stellantis-underrede som är särskilt anpassat för Avenger.

Stellantis har sett över fjädringen på grund av den högre markfrigången hos Jeep Avenger. De har hittat en perfekt balans mellan dämpning och hög komfort, utan Jeep Avengers ohämmade manövrerbarhet på vägen. Jeep Avenger står lätt och bekvämt på alla vägar, oavsett om de är asfalterade eller slingriga.

På motorvägen är den också ett nöje att köra, eftersom underredet behåller sin lugna komfort i högre hastigheter. Lägg därtill att Avenger är väldämpad och du har en bil som du vill köra långa sträckor i.

Långkörning i elbil?

Det är skillnad på att vilja köra långt i en elbil och att kunna göra det. Med ett uppdaterat batteri och elmotor kan Avenger köra längre än sina närbesläktade Stellantis-syskon, samtidigt som den har en relativt låg förbrukning på 15,4 kWh per 100 kilometer.

Totalt kommer du 400 kilometer om du kör snällt och inte kör för mycket på motorvägen. På stads- och landsvägar är Avenger effektiv och klarar utan problem den förbrukning den är klassad för. På motorväg stiger förbrukningen snabbt till 17-18 kWh per 100 kilometer, där den faktiska räckvidden sjunker till strax under 300 kilometer.

Laddningen är 100 kW DC och 11 kW AC, vilket är helt okej. Elkonkurrenterna i B-SUV-klassen erbjuder både 130 och 150 kW snabbladdning som standard, vilket Avenger inte riktigt kan hänga med på.

Mer smart än lyxig

Jeep Avenger är ingen lyxlirare när det gäller kupén, som präglas av hårda plaster. Men för första gången på länge är den stora mängden hårdplast inte något som verkligen irriterar mig. Det känns ganska ”on brand” att en kantig Jeep är byggd för att ta stryk både på utsidan och insidan.

Testbilen är en topputrustad Summit-variant som har lädersäten och färgad plast i instrumentpanelen. Utöver det ser kupén fortfarande smart ut med hela 34 liters förvaringsutrymme i hyllor och håligheter. Utrymmet i mittkonsolen täcks av en magnetisk jalusi, vilket verkar smart, även om det faktiskt är en mycket enkel lösning.

Lastutrymme är inte den enda typen av utrymme som har beaktats vid utformningen av Avenger. Jämfört med sina Stellantis-syskon har bagageöppningen breddats för att underlätta lastning och lossning, medan baksätesbänken har höjts för att skapa mer benutrymme.

Trots de åtgärder som vidtagits för att skapa mer benutrymme är den inte helt imponerande. Man sitter naturligt med låren i sittdynan och benen på golvet, medan framsätets ryggklädsel snabbt når knäna om man är över 1,85 meter lång. Att ta sig in och ut ur bilen blir också snabbt en halvhjärtad historia, eftersom öppningen är ganska smal. Inte bara för långa personer, utan även för stora bilbarnstolar.

Vänlig filassistent

På teknikfronten finns det en del nya och en del bekanta funktioner. Infotainmentskärmen på 10,25 tum är en standardprodukt från Stellantis, utrustad med ett intuitivt system som inte drar några växlar. Det är vanligt. Du föredrar fortfarande att använda de fysiska knapparna för luftkonditioneringen, som finns i en remsa under skärmen, samt det trådlösa Apple CarPlay som standard.

Tekniken bakom förarassistanssystemen som döda vinkeln-assistent och förbättrad automatisk nödbromsning med cyklist- och fotgängarigenkänning verkar å andra sidan vara nyutvecklad. Förarassistans på nivå 2 håller enkelt jämna steg med morgontrafiken, och filhållningsassistenten är en av de minst påträngande jag har upplevt.

En bil för äventyr

Även om terrängkörningen är halvhjärtad jämfört med Jeeps arv, kan de ändå ge sig ut på äventyr i Avenger. I sann Jeep-stil är Avenger fullpackad med ”påskägg” som barn och ungdomar kan ägna lång tid åt att upptäcka.

Spoilervarning: Om du är en framtida Avenger-ägare och vill hitta dessa själv, hoppa över det här avsnittet.

De största påskäggen kräver lite historisk Jeep-kunskap för att upptäcka, eftersom grillen har sju spår precis som den första Willy’s Jeep, och X i bakljusen är en referens till den bensindunk som Willy’s Jeep hade monterad baktill.

I den mindre sektionen hittar du subtila påskägg som Willys Jeep-fronten i både den främre stötfångaren och fälgarna. En Willys-front kan också hittas i kupén vid högtalaren i instrumentpanelen.

Den centralt placerade plattan i den främre stötfångaren, som rymmer radarenheten, pryds av en kompass med koordinaterna för Turin i Italien, där Avenger designades. I det nedre vänstra hörnet av vindrutan finns en pojke med en stjärnkikare, medan stjärnorna finns i det motsatta hörnet. Längst ner på bakrutan finns också en bergskedja. Det mest subtila påskägget är nyckelpigan som är gjuten i taket.

Fulländad!

Nya Jeep Avenger är en fulländad bil. Alla ansträngningar har gjorts för att vara trogen offroad-principerna som gör att den känns äkta. En positiv bieffekt av autenticiteten är att offroad-orienteringen faktiskt är motiverad i trånga underjordiska parkeringsgarage.

Plasten i kupén är inte den bästa, och det är inte heller utrymmet eller laddningshastigheten. Men det finns ingen tvekan i min röst när jag säger att det inte finns någon konkurrent i klassen av elektriska B-SUV:ar som jag skulle överväga framför Avenger. Jeep Avenger är ett fräscht, charmigt, bekvämt, välkört och genomtänkt tillskott.

Jeep Avenger

Motor: Elmotor (fram)
Effekt: 156 hk / 260 Nm
0-100 km/h: 9 sekunder
Topphastighet: 150 km/h
Förbrukning: 15,7 kWh/100 kilometer
Batteristorlek: 54 kWh (51 kWh användbart)
Räckvidd: 395 kilometer*
Max. laddningskapacitet: 100 kW
Mått (L/B/H): 408/178/153 cm
Vikt: 1 661 kilo
Bagageutrymme: 380 liter

Redaktören
Redaktör
redaktoren@bytbil.com