TEST: Ford Mondeo hybrid - en komfortabel mjukis

Ford Mondeo är en av Sveriges mest sålda bilmodeller de senaste decennierna.
Men de senaste åren har köparna svikit den klassiska modellen.
Ford har därför lanserat bilen med en ny hybriddrivlina – vi testar om den modernare tekniken kan väcka liv i modellen.

Ford Mondeo lanserades i början av 1990-talet som en ersättare till Sierra, som i sin tur ersatte Taunus. I slutet av 1990-talet fick Mondeo även axla storbilen Scorpios mantel när den lades ner. De svenska bilköparna tog bilen till sina hjärtan och den låg stadigt på tio-i-topp-listan över de mest sålda bilmodellerna i vårt land.

De senaste åren har dock modellen tappat rejält i försäljning, vilket sannolikt kan förklaras med att modellen introducerades redan 2012. Den nuvarande Mondeon bygger på samma bottenplatta som gamla Volvo V70 och S80. Inget större fel med det, men mycket har hänt på bilmarknaden sedan 2012. Om Ford inte hade sålt Volvo till Kina är det nog så här en V70 eller V90 hade känts att köra i dag.

Nu försöker Ford blåsa nytt liv i modellen genom att lansera den som elhybrid. Det innebär att bilen har fått ett batteri i bagageluckan som laddar upp sig själv när du kör, sladdlöst. BytBil kvitterade ut en splitterny Mondeo kombi elhybrid och gav sig ut på test för att ta reda på hur den står sig mot de senaste digital modellerna från konkurrenterna.

Interiören i bilen ger ett trevligt intryck – och det är något av en lättnad för en person i medelåldern att allt inte styrs inifrån olika menyer på skärmarna. På Mondeo är det enkelt och säkert att ställa in stolsvärmen och höja volymen på radion. De 20-talet knapparna på ratten kräver dock viss tillvänjning innan det blir hemtamt. Materialvalen i bilen känns faktiskt mer påkostade än hos nya suv:en Kuga. Varje 100-lapp som en biltillverkare kan spara in på en bil betyder i slutändan miljoner i vinst.

Mondeo har fina innerutrymmen i både fram-och baksäte. Bagageutrymmet har dock fått plikta när bilen blivit elektrifierad. Under det höjda golvet finns bilens nya batteri.

När vi ger oss ut på vägen noterar vi att bilen är sällsynt tyst och komfortabel. Många bilmodeller bullrar rejält på den grova svenska asfalten, men Mondeo smyger fram på motorvägen. Den steglösa växellådan kan surra högt ibland, men bilen tar sig fram lugnt, säkert och värdigt i trafiken. Bilen känns som en Volvo V70 när den pressas lite i böjarna, det vill säga bakdelen vill styra med lite lagom, trots ett i grunden understyrt beteende. Stabilt och säkert, men inte så sportigt och inspirerande.

Vi noterar att bilen blivit påtagligt snålare jämfört med den icke-hybridiserade versionen. Den blandade förbrukningen stannar under 0,6 liter per mil under testet. Den stora behållningen är att bilen är så mjuk, tyst och komfortabel att köra. Den som gillar sportig och inspirerad körning bör nog välja en annan modell, men som komfortabel familjefraktare fyller bilen sin funktion. Den totala systemeffekten är 187 hk och övergången mellan eldrift och bensindrift sker helt sömlöst.

Ford Mondeo hybrid gör egentligen allt som en stor personbil ska göra. Men bilköparna är ett svårflörtat släkte, så modellens största brist är att designen inte är av allra senaste snitt och att bilen inte har de allra senaste digitala finesserna och flashigaste skärmarna.

Just nu kan du fynda en välutrustad Mondeo hybrid för 345 000 kr och det är ett attraktivt pris för en mycket välutrustad bil. Måhända kommer bilen inte ha det allra högsta andrahandsvärdet, men om du planerar att äga den några år kan totalekonomin ändå räknas hem, jämfört med många andra modeller. Kan du leva med att bilen inte är av absolut senaste snitt behöver det inte vara något dumt köp. Men kanske är en Ford Kuga laddhybrid i slutändan ett mer ekonomisk och roligare köp – andrahandsvärdet blir säkerligen högre i procent räknat.

Ryktena säger att Ford Mondeo snart läggs ner och inte får någon ersättare, så det här kan vara sista chansen att köpa en stor kombibil från Ford med hög komfort.

Fakta Ford Mondeo HEV kombi
Motor: 2-liters fyrcylindrig bensinmotor och elmotor, systemeffekt 187 hk.
Batteri: 1,4 kWh
Växellåda: Automat (CVT)
Prestanda: 0-100 km/h på 9,4 sek. Toppfart: 187 km/h.

Maths Nilsson
Redaktör
maths.nilsson@schibsted.com